Възглавнички header 2017

7 ЗЛАТНИ ПРАВИЛА ЗА КЪРМЕЩИ МАЙКИ

1. Разнообразието на първо място: менюто на кърмещата майка трябва да включва многообразие от храни. Приемайте пресни плодове, пълнозърнести храни, боб, зеленчуци, леко сварен ориз, месо, риба, масла, ядки, семена, млечни продукти.


2. Правилен прием на риба: консумацията на 1-2 порции океанска мазна риба с високо качество (например херинга и сьомга) на седмица осигурява необходимите от 200 до 300 мг на Омега-3 ненаситени мастни киселини по време на кърменето. Риба като щука, марлини, риба тон или риба меч, които биха могли да имат високо съдържание на живак или други тежки метали и органични замърсители, трябва да се избягват.


3. Пийте между 2 и 3 литра течности: минималният прием на течности трябва да е поне 2 литра на ден. Имайте предвид, че поемането на течности повече от 3 литра може да повлияе отрицателно върху производството на мляко. Приемът на течности може да бъде под формата на вода, неподсладен билков или плодов чай, разредени плодови или зеленчукови фрешове.

 
4. Ограничете кофеина: Някои кърмещи жени приемат кофеин в умерено количество. Въпреки това някои новородени са чувствителни към кофеин и дори при прием на малки количества стават раздразнителни или имат проблеми със съня.


5. Внимавайте с консумацията на алкохол: Алкохолните напитки трябва да се избягват по време на целия процес на кърмене. Той е с една идея по-малко концентриран в майчиното мляко, отколкото в кръвта. Максималната му концентрация се достига 30-60 минути след консумация, или 60-90 минути, ако се консумира с храна. Чаша вино или бира, максимум 1 на ден, е приемливо, но е най-добре да се консумира след хранене. Консумацията на тежък алкохол нарушава процеса на производство на кърма при майката, детето започва да пие по-бързо, но да приема по-малко количество кърма. Това, от своя страна, причинява сънливост и затруднява наддаването на тегло и двигателното развитие на бебето.


6. Без тютюн: Веществата, съдържащи се в тютюна, се усвояват от децата както от кърмата, така и от въздуха. Рисковете за едно дете в среда с тютюнев дим включват намаляване на приема на мляко, ранно отвикване от сучене и безпокойство. Доказани са преките зависимости между тютюнопушенето на родителите и честотата на заболявания от пневмония, бронхит и внезапна смърт при малките деца. Ако майката не желае да спре да пуши, тя трябва да се опита да ограничи пушенето си до момента, непосредствено след кърмене, за да може нивото на никотин в организма й да бъде частично изчистен преди следващото кърмене.


7. Прием на медикаменти: Избягвайте приема на медикаменти, освен ако не са специално предписани от лекар. Някои от лекарствата, които майката приема, могат да преминат в кърмата в съществени количества. Въпреки че много малко лекарства са абсолютно противопоказани по време на кърмене, някои от тях могат да предизвикат нежелани реакции при бебето.

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Не бъдете любезни, бъдете искрени

Не бъдете любезни, бъдете искрени

„Общувайте с другите, но останете себе си”, съветва белгийският психотерапевт Тома д’Ансамбур чрез своя...
Направете дигиталния свят по-безопасен за децата увеличавайки достъпа им

Направете дигиталния свят по-безопасен за...

Ню Йорк, София 14 декември 2017 г. – Въпреки масовото онлайн присъствие на децата - 1 от 3 интернет потребители по...
Коледен базар в подкрепа на недонсоените деца

Коледен базар в подкрепа на недонсоените...

Вече шеста година Фондация „Нашите недоносени деца“ организира благотворителен Коледен базар „Подари...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: