http://www.bebok.eu/article/2157

Ръст и тегло на вашето дете: всичко ли е наред?

Доста често се случва детето да е напълно здраво, активно и подвижно, а родителите му да се тревожат за това, че то значително напълнява. В този материал ще разгледаме всички фактори, определящи кога теглото на детето е наднормено и какви мерки е добре да се вземат, когато вашето дете е застрашено от значително напълняване.

 

От какво зависи теглото?

Разбира се храненето играе много важна роля в живота на едно бебе, но и не само. Преди всичко в основата на храненето стои генетиката. Добре е да сме наясно как в детските си години се развива едно момче или момиче. Обикновено всичко се наследява от майката и бащата или от бабите и дядовците. Не малка роля обаче играе и храненето и този фактор е наистина доста сложен, ако става въпрос за кърмене. При следване на всички оказания при кърменето развитието на детето не е толкова линейно: то расте бързо, след това този етап се забавя, пълнее, след това не. Освен това роля играят и сезоните-обикновено през лятото и пролетта се расте на височина, а есента и зимата се увеличава теглото. Следователно трябва да се обръща внимание на динамиката, а не на това, че този месец детето е напълняло или отслабнало.

Според индивидуален график следва развитието на малките, които са били болни от нещо или имат психологическа травма. Много вероятно е при подобни случаи ръстът на момчето или момичето да се забави, след това да се получи така наречената “канализация на ръста”. Когато неблагоприятният фактор е отстранен, децата много бързо си наваксват загубите. Това става най-често с недоносените или с тези, които са претърпели хоспитализация. Необходимо е да се отчетат фактите от преживените стресове, болести, промени в начина на живота по време на развитието на детето-всичко това оказва несъмнено много голямо влияние върху него не само психически, но и физически.

 

Поводи за безпокойство:

Реален повод за безпокойство не би трябвало да бъде ръстът сам по себе си, а съвкупността от фактори, тоест намаляване на самочувствието на детето, както и проблемите с теглото му. Струва си родителите да се безпокоят, ако детето не набира достатъчно тегло и при това:

-         страда от сериозен дерматит

-         страда от запушване на съдовете

-         боледува често и то с усложнения

-         ако е прекалено възбудено или меланхолично

Всичко това в дадения случай е един от симптомите, които говорят, че нещо със здравето на детето не е в ред.

Ако то е бодро и здраво, но все пак сте от хората, които се безпокоят можете да се обърнете към съответната таблица. Трябва да се измери ръста, теглото, главата и гръдния кош и да се намери съответното значение в нея. Средните три колонки са нормата, левите-недостатък, а десните-много сериозен проблем с теглото.

Това, което може да доведе до нарушения в ръста на ръста са хормоните. Подозрение за това възниква, когато детето е 2-3 месеца и просто не расте, макар и никакви външни въздействия да не са причина за това. Подобни проблеми се среща доста често.

Прекалено голямото тегло се среща най-вече при децата, които не са кърмени. Ако сместа не е подбрана правилно и не отговаря на потребностите на бебето е възможно да се стигне до неблагоприятни условия. При кърмени деца голямото тегло е много рядко явление, но то може да се появи, ако причината се състои в генетиката му.

Ако детето се храни с изкуствени храни то тогава шансът за напълняване е много голям. Когато започнат да се появяват проблемите с училищния стол, много родители се примиряват и позволяват на децата си да ядат от всички вредни продукти, които се продават в лафките, без да съзнават, че това е може би най-големият вредител, който не носи никакви витамини.

 

Проблеми не с теглото, а…

По-голямата част от проблемите с ниското тегло на децата доста често е само измислица на родителите. Неволно възниква въпроса защо човек толкова силно се тревожи за това, че детето му е слабо:

Голям-това значи качествен! Дори най-разумните майки, които разбират, че развитието е нещо съвсем индивидуално, се страхуват за децата си, когато отслабнат или просто не наддават в един определен период. Това е така, защото в културата, а и в разбиранията на хората е заложен видът на мощния здрав мъж от митологията, който се слави с безсмъртност и здраве. Може би това е главната причина, която кара родителите да мислят, че щом детето им е слабо, то е задължително болно и податливо на всякакви зарази.

Храната обаче може да бъде и манипулация, изразяване на чувства. Най-вече бабите и дядовците си мислят, че колкото повече хранят своето внуче и угаждат на всяко негово желание, толкова повече показват любовта си към него и го карат то да ги заобича още повече. Тук обаче е задължително да се прави разграничение между чувствата и наднорменото тегло.

Коментари:

Ивана

08.12.2009

Моята дъщеря се роди доста едра-4300 гр., а на седем месеца тежи само 7 кг. Какво трябва да се направи?

Bebok.eu

08.12.2009

Преди всичко няма нищо катастрофално в това тегло за едно момиче. Трябва да се има предвид как е минала бременността. Възможно е теглото на детето при раждане да е било високо заради това, че майката е получавала лекарствени препарати, а след това тези килограми просто се компенсират. В този случай е най-добре човек да се посъветва с педиатър.

Мария Пенчева

08.12.2009

Детето ми тежи 13.2 кг., а ръстът му е 79 см. Не е ли прекалено голямо теглото?

Bebok.eu

08.12.2009

То наистина е голямо, но ръста също. Разбира се тук е необходимо колкото може повече детето да се движи, а родителите са длъжни да създадат максимални условия за това.

Petyr

08.12.2009

Синът ми е на 9 месеца и тежи 9 кг, макар че се роди 4 кг. Какво бихте посъветвали?

Bebok.eu

08.12.2009

За 9 месеца това тегло е чудесно. Ако детето е бодро, активно и здраво няма абсолютно никакъв проблем.

Дима

08.12.2009

моят внук се роди с тегло 3 кг. и ръст 49 см. Той вече е на година и три месеца, много е подвижен, ходи нормално, по-скоро бяга, но е много нисък и тежи само 8 кг.. Ръстът му е 76 см. как да се храни детето, за да повиши килограмите си с поне три?”

Bebok.eu

08.12.2009

Храненето насила няма да помогне със сигурност. Детето е малко, но това е неговото нормално състояние при положение, че е активно и здраво. По-скоро това е заложено в гена му, така че причина за притеснение няма.

Ивелина

18.12.2009

моя син е на 15 месеца , тежи 9500 и е 76 см , килограмите знам че са му малко, но това което ме притеснява е ръста.Има ли повод за притеснение.До другите деца на неговата възраст изглежда много малък, дори хората си мислят че още няма годинка .

силвия

14.01.2010

аз съм притеснена от факта че синът ми е 11кг. и само около 79см а е на 1г 6мес.Кажете ми дали това е за притеснение?Иначе е много жизнен

миглена

18.01.2010

Здравейте,моята дъщеричка е на 6 месеца,тежи 8100 и е 69 см
Бихте ли ми казали дали е нормално за нейната възраст.
Не трябва ли да е по-слаба? Роди се 3500 и е на адаптирано мляко.

Камелия

20.01.2010

Нашето момиченце е на 3г. и 3м. и е 108см и 17кг. Знаем, че всичко е наред, тъй като и ние не сме ниски. Бих искала да знам примерно лятото колко ще е висока или дали има зависимост между сезоните и растежа на детето.

iana nistorova

27.01.2010

моята дъщеря се роди 3 200 сега е на 6 месеца тежи 6 килограма и е весока 63 см. Притеснява ме това че от 5 до 6 месец нададе едва 100грама но пък е доста жилава пълзи вече даже падахме и от леглото но се притеснявам тъй като върви по слабичка дали има опасност с прохождането

nazmieosmanova

04.02.2010

disterya mi e na 9 meseca teji 9kg ivisoka 80 sm normalno li e tya sew rodi i ntogava tejese 2470 grama

Irena Borisowa

05.02.2010

Синът ми е на 4 месеца и половина. Тежи 7.500кг и изглежда доста по-голям от възрастта си. Храни се изключително само с кърма. През последният месец наддаде близо килограм, при условие, че съм чела, че би трябвало да намали темпа на увеличаване на теглото. Притесненията ми идват от това, този по-ускорен разтеж, да не предизвикат някакви проблеми с костите например или др.

Bebok.eu

05.02.2010

Здравейте, ръста и теглото на дъщеря Ви звучат нормално. Все пак 80 см. е малко над обичайния ръст за 9-месечно бебе, но едва ли има нещо притеснително. Предлагаме Ви да се посъветвате и с педиатъра си при следващата консултация.

Bebok.eu

05.02.2010

Здравейте, Ирена! Даването на отговор на въпроси като Вашия е по-скоро сложно и рисковано. Много бебета изглеждат по-големи за възрастта си, без това да означава, че има проблем. Относно темповете на наддаване, смятаме че, въпреки зададените от педиатрите параметри, това е индивидуален процес.
Бихме посъветвали и Вас да се консултирате с педиатъра си, за да ви даде конкретен отговор за Вашия син. Малко вероятно е да имате проблем и още по-малко - да създаде проблем на костната система в този период.

хриси

24.02.2010

Здравейте, дъщеря ми се роди 3,450 и до 1 година вървееше в златната среда, но след това започна да качва по 100- 150 гр и сега е на 1 година и 8 месеца, тежи около 11 кг и е висока 84 см. Нормално ли е това съотншение ръст-тегло?

iana

07.03.2010

моята дъщеря се роди 3 200 сега е на 6 месеца тежи 6 килограма и е весока 63 см. Притеснява ме това че от 5 до 6 месец нададе едва 100грама но пък е доста жилава пълзи вече даже падахме и от леглото но се притеснявам тъй като върви по слабичка дали има опасност с прохождането

виолета

11.03.2010

Здравейте,искам да споделя че моята дъщеря е на 6 месеца тежи 10 кг. и е висока 70 см.Роди се 2330кг.46см.притеснявам се че наддава много по 1-1200кг на месец.какво бихте ме посъветвали.предварително благодаря.

reni

05.04.2010

здравеите.моя син се роди 3 кг. и 50 см.сега е на 4 месеца и е 7 кг.и 64 см.много ли е

reni

05.04.2010

здравеите.моя син се роди 3 кг. и 50 см.сега е на 4 месеца и е 7 кг.и 64 см.много ли е

stela

19.06.2010

zdraveite!iskam da vi popitam moqta da6tqrq razviva li se v normalno,rodi se 3.500 kg sega e na 5 meseca i teji 6.00kg

dobrina

23.12.2010

zdrvaveite!iskam da vi popitam moqt sin e na 6 meseca i teji 9.800 70sm rodise 3.800 52 sm normalno li e tolkova da teji

Padostina

01.01.2011

Az imam dushterq na 13 godini. Tq e visoka 1.55 i e 55kg mislq che e nisichka za vazrasta si kak moga da stimoliram razteja i???

denitsa

10.01.2011

zdr.iskam da popitam ne6to poneje sam v 4ujbina i me pritesnixa mnogo moqta da6terq e na 7mesetsa a e 9.300 visoka 72cm normalno li e???poneje tyka me podludixa 4e sam i raz6irila korem4eto i nqkvi takava kajete plase???

nadq

12.01.2011

Zdraveite!Sinyt mi se rodi 4,150kg i 53sm.Ve4e e na edin mesec, teji 6kg i e visok 60 sm. Normalno li da naddade tolkova pri polojenie, 4e e samo na kyrma?

Валентина Стоева

11.03.2011

Здравейте!Дъщеря ми е родена 3365г,51см.Нормално ли е на 2 месеца без 6 дена да е 4900г?На мен ми се струва малко...И друго-на 1 месец беше 54,5см.Снощи и сложих едно гащеризонче,което е за бебе 62см.Възможно ли е за 25 дена да е порастнала със 7,5см?

hristina

15.03.2011

zdraveite iskam da popitam imam sin na 7 meseca rodi se 50 sm 335okg a sega e 72sm i teji 11kg normalno li e tova

Силвия

13.05.2011

аз имам въпрос.синът ми е на 2г.10м. и е висок 90см.Никой не може да повярва че е на толкова.Трябва ли да се безпокоя?

viktoria

11.08.2011

zdraveite!moqta da6terq se rodi 2,450 i 48 sm.sega e na 11 meseca i teji 8,100 i 75 sm.pritesnqva me 4e posledniq mesec e svalila 200 gr.trqbva li da se pritesnqvam?ina4e e mnogo aktivna i sega zapo4na da palzi

Марина

03.09.2011

Здравейте,
Моята дъщеря е на девет месеца и е 8,920 кг. и 67 см. Силно ме притеснява височината. Не е ли доста малко 67см. за девет месечно бебе. На какво може да се дължи това? Няма на кого да е толкова нисичка.
Предварително благодаря за отговора!

Петя

08.12.2011

Здравейте,
дъщеря ми е на 9 месеца, но през последния месец не е пораснала на сантиметри т.е. на 8 месеца е била 70см. и сега на консултациятя отново е 70 см имаме и понижение в теглото с 100гр.Притиснявам се че ръста и е един и същ.Благодаря ви предварително

sonya

25.12.2011

moqta da6terq ena 1.11m -10 kl e i 84 sm ,dobre ili ne az q vijdam 4e e jilava ,xapvasi -tova si e natura .vAJNOTO E DA SA JIVI I ZDRAVI ,slabi ,debeli niski visoki ne moje vsi4ki da badem ednakvi .Ne vajnoto da s eraste na dupe a na akal spored men .Blagodarq vi !

Мария

09.01.2012

Здравейте,
моята дъщеря е на 2,7години и е висока 90см.мисля,че ръста и е забавен.Ние с баща и също сме ниски.Този ръст на нейната възраст показател ли е, че ще е доста ниска като порасне?

Мария

09.01.2012

Здравейте,
моята дъщеря е на 2,7години и е висока 90см.мисля,че ръста и е забавен.Ние с баща и също сме ниски.Този ръст на нейната възраст показател ли е, че ще е доста ниска като порасне?

risa

11.01.2012

здравейте!Дъщеря ми на 1година и 10 месеца и тежи 10,200 грама!Нормално ли е това!Аз мисля че е много слаба и съм притеснена ,а и храненето ни е трудно !Благодаря!

Ела

22.01.2012

Здравейте!
Дъщеря ми е на 4,5 месеца. Тежи 6,700 кг и е висока 58 см. Роди се 3,190 кг. Там където се роди не мерят ръста след раждане. Но при първата консултация беше 53 см. Притеснява ме ръстът й. Педиатърката ми каза,че всичко е нормално, но тя определено не я измерва както трябва (крачетата не са достатъчно опънати). Бих искала да знам дали според вас са нормални показателите й.
Благодаря ви!

Деси

04.02.2012

zdraveite!moq sin se rodi 3 i 100 50 sm.V momenta e na 7 meseca i teji 8kilograma i e 69 sm,pritesnqvam se za rasta

desi

04.02.2012

zdraveite.po gore vi pisax 4e sina mi teji 8 kg,no e 8 i 500 i 69sm,a se rodi 3 i 100 i 50sm .normalno li se razviva na santimetri

bebok.eu

06.02.2012

Здравейте,

На пръв поглед ни се струва, че бебчетата ви се развиват добре според възрастта си, а трябва да се има и предвид, че всяко едно има свое собствено индивидуално развитие, което до известа степен е генетично предопределено и от родителите. Все пак, ако имате изивестни притеснения, най-правилният човек, който може да ви посъветва и консултира това е педиатъра на вашето бебоче, тъй като той е този, който следи развитието му от разждането, а и е човека, на който сте се доверили по време на отглеждането му.

Ninka

15.03.2012

Здравеите,сина ми се роди 2600 и 49 см ,сега на 1 г и 1 м е 9 кг и 77см.Нормално л ие за вазраста му,малко ми се струва дребничак.

GALQ

11.04.2012

ZDRAVEITE!MOQTA DU6TERQ E NA 8 MESECA I TEJI 7 KG,RUSTA I E 69SM.NORMALNO LI E?

Деница

11.04.2012

Здравейте,дъщеричката ми се роди 2430кг.и 46см сега е на 1 и 2 месеца и е 8200 кг и 73 см това нормално ли е за възрастта и не сме много от ящните а насила не става а е жизнено дете.

Nadya

11.04.2012

Zdraveyte,moeto momi4ence e na 2god.,visoka e 78sm.i teji 11.700g..Iskam da znam dali e normalno,malko me pritesnqva fakta,4e e slabi4ka ,no puk e dosta podvijna,jiznena.Molq za otgovor!

elena

24.06.2012

здр..моля ви дайте ми отговор..дъщеря ми е на 2год и тежи 13.500кг и 92см!!педиатърката каза че е била 1кило повече и не знам какво да направя??има си апетит за хранене и си личи от килцата,ограничавам я доста и въпреки това е 13.5!!родена е 3855кг и 52см..ще съм благодарна ако някой пише нещо ;)

kati

15.08.2012

sina mi e na 9 meseca i teji 7.800 visok 71 sm

ani

10.10.2012

здр. имам момиченце ма 7 месеца а тежи 7500кг нормално ли е роди се 4350кг през ноща се буди и идавам да бозае лошо ли е това какво да и давам за да не се буди

Elena

11.10.2012

zdraveite! Da6terq mi e na 6 meseca i polovina i teji 8300kg i e visoka 71,2 sm normalno li e .:)

kristina

12.10.2012

zdr.moeto bebe e na 6 meseca bez 5 dni i teji 7,300 kg.zaposledniq mesec be6e ka4ilo samo 300 gr.do momenta e ka4ilo 200 gr.tova normalno li e ?

Петя

25.10.2012

Здравейте, моят син се роди 3.500 в момента е в 6 месец тежи 8.500 но е само 63 см. Струва ми се доста нисък за възрастта си. Ако може да ми отговорите дали имам основание за притеснение. Благодаря.

Десислава Йорданова

13.12.2012

Моето момиченце е на 3 месеца и тежи 4,600 това нормално ли е.Роди се 3,360

ани

22.01.2013

Здравейте, моят си е на 32м (2г и 8м). Тежи 20кг и е висок 98см. Как да изчисля колко е правилното тегло за него, защото се храни много рядко, злояд е . Предимно филия хляб с мало сирене, ябълки, понякога банан и рядко макарони или кук кус.

Ива Рангелова

24.01.2013

Здравейте,имам тризначки който са родени както следва първата 950гр. и 36см.,втората 1350гр. и 40см.и третата 1350гр. и 41см,сега са на 1год. и 8 мес. и мерките им са на първата 8200гр. и 76см.,втората е 9400гр. и 83см. и третата е 9300гр. и 79см.Въпроса ми е според вас добре ли вървят или има повод да се пртеснявам?Благодаря :)

дядо

25.01.2013

Здравейте-днес моето внуче е на 5м.и 5 дни-тежи-7 кг.и е с ръст 67 см.главичката е с обиколка 47 см.-живи и много енергичен - но не иска да спи-в дненощие му се събира около 8часа максимум-това нормално ли е ?
.

Pavlina

12.03.2013

Здравейте , бих искала да попитам дали е нормално бебе на 3 м и 11 дни да порастне само 1 сантиметър за цял месец? Възможно ли е това да се дължи на АМ което му давам .. Преди си растеше по 5-6 сантиметра на месец но беше на кърма .. А сега е изцяло на АМ ... И ако е от млякото какво бихте ме посъветвали ?

Bebok.eu

12.03.2013

Здравейте Павлина,

Принципно ръстът и теглото на бебето до година са доста относителни показатели. Ако ръстът на бебето се отклонява малко от нормата, но детето е весело, здраво и се развива успешно, то най-вероятно няма сериозни причини за безпокойство. Трябва обаче да се правят редовни консултации с педиатър, който да следи развитието на бебето.

Ето още няколко полезни статии на тази тема:

Колко трябва да тежи вашия бебок?
http://bebok.eu/article/153

Ръст и тегло на детето на една година
http://bebok.eu/article/1406

galq

21.03.2013

moqtq da6terq se rodi 2.700 a sega e 8,46 normalnoli e

emi asenova

03.04.2013

zdraveyte iskam da popitam moeto momicence e na 1g,i 3 meseca a rista i e 70 na sila se hranim kilogramite i sa 7 500 normalno li e.

kameliq

11.04.2013

bebeto mi e na 9 meseca i teji 9,150 grama normalno li e tova

Теодора

19.05.2013

Здравейте.
Моята дъщеричка се роди преждевремено в 8 месец.Тежеше 2килограма .Ръстът и беше 44 см.В момента е на 6 месеца и тежи 6100кг и висока 63см.Това нормално ли е?

Петя

22.06.2013

Здравейте, майка съм на момиченце на 7 месеца- много се притеснявам, защото започна да се храни много по- малко
и почти не наддава в последните 2 месеца- с по 200 грама
Сега тежи 6.400- знам,че може би е ген, но не мога да разбера каква е причината за отказ от храна. Вече яде зеленчукови, пловоди, каши дори и давам и попара..., но няма резултат с теглото. Много е активна и не знам от къде намира даже толкова енергия.....
Яде като бебе на 1 месец- 100 мл. мляко .....
Какво бихте ме посъветвали?
Благодаря ви

yusnie yusufova

24.06.2013

zdr molq vi da ma posivetvate deteto mi e na 9 mes a e na 6 kl rodise 2.600 tri mes stana vse si sidi tolkoz nito nadava nito svalq

МИРА

10.07.2013

zdravejte
моето дете (голямото)ми е на 7 години и тежи 18 кг и е висока 120см
може ли да ме посъветвате за височина и тегло как да повишим

котканка

20.09.2013

Хаха,не се безпокойте за седемгодишното си дете,което е 18 кг.Аз на 12 години бях толкова и бях 154,а не изглеждах чак толкова слаба.Дори майка ми ми казваше "Айде,Наталия,трябва ти диетка,не ми се отпускай!".Труден бе балеринския ми живот..:D

Миглена

26.09.2013

Здравейте! Моята дъщеря е на 4 години и 9 месеца тежи 14кг. и е висока 102см. Мисля ,че е дребна за възрастта си какво е вашето мнение? Благодаря!

Мирослава Иванова

18.10.2013

моята дъщеричка е на 1г и 6м и тежи 8200кг, ръст80 см...много ме притеснява..родена е в 9 месец 2690кг на кърма до 6 м като захранването ни в 6 м беше провал и пълен отказ на др . храна освен кърма и така до 10 м. с много трудности давахме нещо ново в минимални количества. и до днес е злояда като няма любима храна освен маслини и едни гризини....все още я кърмя вечер и през нощта...изключително неспокойно и ревящо, вече дете. На 1г и2м. се разболя много тежко диагноза ХУС, вече сме възстановени, но скоро се разболя с хрема след това разт. и отказа да се храни напълно 5 дни ...постъпихме пак в болница там 4 дни не хапна нищо само на сиситеми...лекарите ни казаха , че клинично е здрава ...дори са се възстановили бъбреците след ХУС-а да се оправяме...да не казвам, че всеки лекар какво ли не изказаха като мнение, дори че е анорексичка....на 1и 5 проходи самостоятелно...просто беше много наплашена....моля за съвет трябва ли да се притеснявам и да се обърна към психолог

Bebok.eu

21.10.2013

Здравейте Мирослава,

Много е неприятно всичко това, което ни разказвате! Искренно се надяваме вече детенцето Ви да е добре след тези боледувания!
Като цяло винаги има по-лакоми или по-злояди деца. Разбираме Ви, че е трудно да откриете, любимата храна на детенцето Ви. С какво сте опитали към момента? Плодове, зеленчуци, в суров или обработен вид? Готови пюрета или домашно приготвени? Въпреки, че е малка още може би ще е добре да опитате с нещо от рода на това, че сега трябва да си изяде яденето и след това ще отидете някъде, или ще и дадете да си играе с кюбимата играчка или ще правите нещо, което знаете, че й харесва. Или пък че ако си изяде всичко ще й дадете да хапне нещо друго, което й харесва, дори и лакомство да е то. За съжаление ни се струва, че е прекалено малка за психолог, но ако нищо друго не помага, никога няма да навреди една консултация с него.

Успех!
Поздрави
Екипа на Bebok.eu

Здравко

29.10.2013

Здравейте ! Моят син е на 11 г. Висок е 155 см и тежи 55 кг . Нормално ли е теглото му ? Аз много не мисля така , все пак не е много пълен , понеже е висок . Моля Ви , трябва ми помощ!

Здравко

29.10.2013

Здравейте ! Моят син е на 11 години и е висок 155 сантиметра . Нормално ли е да тежи 55 килограма ? Защото не е много пълен по-скоро е едър , но аз не разбирам от тези работи и затова сега търся помощ от Вас !

Bebok.eu

31.10.2013

Здравейте, Здравко,

Да ви е жив и здрав сина! Няма повод за притеснение относно ръста и теглото му. Детето изглежда, че се развива добре. Все пак е мъж и ще се издължава тепърва!

Поздрави
Екипа на Bebok.eu

Galq

15.11.2013

Моята дъщеря е на 6 месеца и тежи 8 кг и е висока 72 см ...това нормално ли е

Bebok.eu

18.11.2013

Здравейте Галя,

Ръста и теглото при всяко дете са строго индивидуални. Много зависят от храненето, а също така и от ръста и теглото на родителите. Все пак има норми, които се съблюдават по време на развитието на всяко новородено.
На 6 месеца момичетата би трябвало ориентировъчно да са минимум около 5,636, максимум около 9,244 и средно около 7,440.

Ако нещо ви притеснява най-добър съвет може да ви даде педиатърката на дъщеричката ви. Все пак тя е наблюдаващият й лекар и ней-добре знае как се развива.

Поздрави
Екипа на Bebok.eu

Мария Мечева

28.11.2013

Моето момиче е на 1г. и 8м. и тежи 10.800г. и е висока 85см. в нормата ли е?

georgieva

16.12.2013

zdraveite moeto bebe e na sedem meseca rodi se 3600 i 52 dalga a sega e na sedem meseca i teji 6200 i e dalga 67 az mislia 4e tova e mnogo malko ti mi nadava edvam po 50 ili 100 grama na mesec i e mnogo slabi4ka drygi bebeta na neinata vazras sa dosta po edri odgovorete mi molia vi

Ивета

26.12.2013

здравейте!Притеснява ме ръста на сина ми.На 2год. и 2мес. е и е 92см,като за 2 месеца качи само 2 см..Аз съм 1.79,а баща му 1.74.има ли значение нашият ръст или може да остане ниско?А казват,че при момчетата може да се наддаде по-късно изведнъж-вярно ли е това или е мит?

maria

06.01.2014

iskam da popitam du6terq mi se rodi 2790 ,47 suntimenta ima6e infekcia poneje az prez cqlata bremenost bqh bolna sega e na edna godinka produljava me da se kurmi me po vsqko vreme i prez no6ta hrani se 4 puti po 220grama no nikoga ne si izqjda vinagi ustava malko v momenta e 8600 i e dulga 69 sm jiznena e zdrdava normalno li e tozi rust i tova teglo pri neq

Bebok.eu

09.01.2014

Здравейте Мария,

Ръста и теглото при всяко дете са строго индивидуални. Много зависят от храненето, а също така и от ръста и теглото на родителите. Все пак има норми, които се съблюдават по време на развитието на всяко новородено.
Според наш дъщеричката ви е напълно в норми за 1 годинка.

Ако нещо ви притеснява най-добър съвет може да ви даде педиатърката на дъщеричката ви. Все пак тя е наблюдаващият й лекар и ней-добре знае как се развива.

Поздрави
Екипа на Bebok.eu

Bebok.eu

09.01.2014

Здравейте Ивета,

Ръста и теглото при всяко дете са строго индивидуални. Много зависят от храненето, а също така и от ръста и теглото на родителите. Все пак има норми, които се съблюдават по време на развитието на всяко новородено. На 2г и 2м. момченцата би трябвало ориентировъчно да са минимум около 9,460, максимум около 15,300 и средно около 12,400. За ръста би трябвало ориентировъчно да е минимум около 78,18, максимум около 93,95 и средно около 86,06.

Както виждате според тези данни сина ви е малко по-висок от средното, но е по-нисък от максимума, което е добре и изглежда, че е напълно в норми :)

Ако нещо ви притеснява най-добър съвет може да ви даде педиатърката му. Все пак тя е наблюдаващият й лекар и ней-добре знае как се развива.

Поздрави
Екипа на Bebok.eu

elif salif

29.01.2014

Zdr.imam sin na 9 meseca I teji 8kg I e visok 67 sm rodi se 3500 I 50sm pritesnyavame ristit mu ne se uvelicil za mesec na 8meseca pak si bese 67 sm dali normalno za vizrastta mu inormalno lie da ne raste na rist.

verka

01.03.2014

sinat mi e na 10 meseca , a e edva 7,600 rodi se 3,250 kakvi li ne izsledvanq pravixme pokazvat 4e vsi4ko e nared . izpisaxa mu specialna xumana i pak mnogo malko ka4va. 70 sm e . imame problem i s zaxranvaneto edin den qde posle 3-4 otkazva ostanalata xrana i sme samo na xumana. molq pomognete kakvo da napravq 4e da ka4va , no zabravix da spomena 4e e mnogo aktiven i ve4e proxodi

.

Bebok.eu

07.03.2014

Здравейте, verka,

Ето тук може да прочетет още по темата: Колко трябва да тежи вашия бебок? http://bebok.eu/article/153

Както може да видите от таблицата в материала за момченце на 9 месеца допустимите норми са: 7120-11 390, а за 1 годинка са 7560-12 300. Както се вижда вие сте на 10 месеца и 7,600, което изглежда нормално по нашата скала :)

При положение, че сте правили изследвания, които са нормални, не би следвало да се притеснявате. Просто има по активни деца, които изразходват доста енергия, и по злояди, също. Важно е да се има предвид ръста и теглото на родителите, тъй като това е ген заложен и в бебочето :)

Поздрави
Bebok.eu

Цветелина Станева

11.03.2014

Здравейте!Синът ми се роди с тегло3.750. и с ръст 51см.При изписването тежахме 3.500.На кърма сме и през първите 2 месеца наддадохме с по 1 кг. и с по 4 см.В третия обаче наддадохме само с 500гр. и 3.5 см .В момента тежим 6.560 и аз се тревожа ,че това е малко!

Bebok.eu

12.03.2014

Здравейте, Цветелина,

Ето тук в тази наша статия може да видите подробна информация. В статията има таблица, от която може да следите всеки месец, колко ориентировъчно, трябва да тежи вашето бебче:
Колко трябва да тежи вашия бебок?
http://bebok.eu/article/153

Както се вижда вашият син се развива добре и напълно в норми. Принципно всичко е строго индивидуално и голямо значение има това родителите, като ръст и тегло, какъв ген са му предали.

Най-важното е, че той се чувства добре, храни се и наблюдаващият педиатър не ви е споделил нищо тревожно за развитието му.

Така че смятаме, че няма от какво да се притеснявате.
Има месеци, в които може повече да "дръпне", както се казва има и такива, в които това ще е по-малко.
Още повече, сега вече може да са започнали да го мъчат и зъбки на тази възраст и затова да е наддал по-малко от предните месеци.

В сайта ни може да откриете и други полезни статии по темата.

Хубав и усмихнат ден!

Поадрави
Bebok.eu

silviq mihailova

27.04.2014

moeto momi4e se rodi 2700 sega e na 5 meseca i teji 6 kg i e 6o sm normalno li e ina4e izglejda na 3 meseca ot dguga strana e jiznena i spokoina na karma e

Bebok.eu

12.05.2014

Здравейте, silviq mihailova,

Вашето момиченце се развива напълно в норми!
Ето тук може да видите още един наш материал по темата. В него има таблица с възрастта на детето и съответно колко трябва да тежи:
http://bebok.eu/article/153

Поздрави
Bebok.eu

Жасмина

15.05.2014

Здравейте, детето ми е на 3г и 3м а е 90см висок.

Rozi

24.05.2014

Zdraveite. Sinat mi e na 2 god, teji 12 kg i e samo 85 cm Izmeren v pravo polujenie. Imam li povodi za pritesneniq?

PP Roden e 2690gr i 47cm. Blagodarq i se izvinqvam za latinizata, nqmam kirilica.

Bebok.eu

30.05.2014

Здравейте, Rozi,

На 2 години момченцата трябва да са между 9460 и 15 320 кг, или средно 12400. Ръста трябва да е между 78.18 и 93.95, или средно 86.06 см. Така че по всичко изглежда, че сина ви се развива в норми! :)

Ето тук може да видите още един наш материал по темата. В него има таблица с възрастта на детето и съответно колко трябва да тежи:
http://bebok.eu/article/153

Поздрави
Bebok.eu

dilqna

07.06.2014

zdr.sinat mi e na 2 godinki i 10 meseca i e 101 visok i 18 kg. normlanolie tova

Десислава Цалич

07.07.2014

Здравейте днес бяхме на консултация с седем месечната ми дъщеря,нещото,което ме притеснява е ,че за един месец е наддала само 100гр и не е пораснала на височина ако изключим фактите,че ни тормозят зъбки е активно детето на АМ е и бегли опити за пюрета
Моля да ми отговорите има ли място за притеснение

Bebok.eu

07.07.2014

Здравейте, Десислава Цалич,

Не се притеснявайте, има месеци, в който бебчетата не наддават много, само по 100 грама, както е и при вас. Това може да се дължи на зъбките, може да се дължи на летните горещини, въпреки, че лятото е малко по-слабо тази година, пак си има топли дни и може и това да се отразява на бебчетата също.

Ако детенцето ви е жизнено и активно, храни се добре и е щастливо, няма място за притеснение, ако само този месец са такива показателите от консултацията :)

Хубав ден
Bebok.eu

Petya

13.07.2014

Здравейте!
Сина ми е на 5 месеца и е 7200гр и 69см. Нормално ли е това?

Алекс Павлова

14.08.2014

Здравейте, моят син е на 3г. И 4 м. Тежи около 12кг и е висок 94см. претърпял е лобектомия когато беше на 6 месеца! Дали ръстът и теглото му са нормални?

Bebok.eu

18.08.2014

Здравейте, Алекс Павлова,

На тази възраст средното тегло на момчетата трябва да е около 14 100, а височината да е около 94,10. Така че по всичко личи, че детенцето ви се развива напълно в норми :)

Ето и нормите за възраст 3 години: тегло минимум/максимум -11 220-17 040, височина минимум/максимум: 86,42 - 100,78.

Хубав ден
Bebok.eu

Hrisi Lozanova

09.09.2014

Здравейте,моят син е на 4м и 20дни тежи около 8кг но от 2-3 дни заспива вечер кум 12-1 и сутрин се буди към 11 , ако го събудя аз за ядене в 8 неиска да яде . какво да правя нормално лие това ? Яде попринцип на 3 часа по 150гр а сега яде 60-90 , 150гр снощи изяде 240гр преди да заспи ....

GALY

20.09.2014

ZDR moyta distiricka se rodi 3.300 a segae na 1 goinka i e samo 8kg kakvo danapravy za ney i izopsto nese hrani i boleduva cesto

Таня

17.10.2014

Здравейте,много се притесних след консултацията на момченцето ми,когато доктора ни каза,че ръста и теглото му са ниски,ето защо искам да ви попитам:детето ми е на 18 месеца тежи 10,360 кг и е 81,9 см това нормално ли е или наистина има повод за притеснение?

magdalena

03.11.2014

zdraveite mnogo me pritesnqva dashterq mi e na 4 g. 3 meseca a teji 13 kg i e visoka 90 sm tova normalmo li e molq vi odgovorete mi

plamena

04.11.2014

zdr mnogo se pretisnqvam dashterqmi e na 2g i 5 meseca poprincip e po zloqda no e visoka 87sm i teji samo 11kg mn se pretisnqvam

cani

18.11.2014

moq sin se rodi 3.500 i 50 sm visok,3 mseca be6e samo na karma na 4 mesec po4nah da mu davam dopalnitelni aptamil1,posle sprqh aptamila za okolo 1 mesec 6toto stiga6e mu kirmata.hodihme na konsultacia i toy bese nadal samo 200 gr,posle pak po4nahme na aptamil i toy povri6ta ot nego,dokturkata kaza da mu davam aptamil ar protiv povri6tane i ot nego povirna i sega piem frizo pep soevo mlqko i toy ot dva meseca ni6to ne nadava,i az po4nah da se pritesnqvam semga sme 7 meseca i e 7.200 tegloto i 73 sm visok

ruki

14.01.2015

моята дъщеря eна 3 годинки и тежи 12 200 висока е 90 сантиметра това нормално ли е

zlatka

23.02.2015

sinat mi e roden 3.100 i 50 sm sega e na 10 meseca i e samo 7 kg i rast 70 sm ne e li malko

Bebok.eu

24.02.2015

Здравейте zlatka,

Според нас бебока ви се развива нормално. На 10 месеца средно бебчетата момчета трябва да са между 7120-11 390 грама. Да вашето е на 10 месеца и е 7 кг както казвате, но все пак тези граници са ориентировъчни, тъй като мнгоо зависи и от гена на родителите. Ако сте по слаби или ниски, следователно и бебчето би могло да е с малко по-ниски показатели от стандартните. Все пка всички тези данни са ориентировъчни. Ако педиатъра ви е казал, че всичко е наред, значи няма от какво да се притеснявате :) А ако все пак нещо ви притеснява, най-добре е да се консултирате с лекар/педиатър на живо :)

Славена

28.02.2015

Здравейте, благодаря за подробната статия! Вълнувам се от последните мерки които показва моята дъщеричка, от 3 месеца е надала само 220 г. за 11 месечна тежи 7220 кг. и е висока 67,5. Това ме безпокои тъй като е на долната граница на кривата с която разполагам. Иначе е живо и щастливо дете, сънят й е нормален колкото за кърмаче, тъй като се събужда за 2 нощни кърмения и има такива през деня на поискване, яде по 4- 5 пъти на ден плодови и зеленчукови пюрета веднъж в седмицата месно, не дохранвам с АМ изключително кърмено дете до 6 месец. Но ми се вижда че има чести изпражнения от 4 до 5 на ден дали бързия метаболизъм пречи за надаването и растежа, но ако не усвояваше протеина то нямаше да са с добра консистенция имам в предвид че няма разстройство просто след всяко ядене пълни памперса?! Ако може за съвет в тази посока възможно ли е в кърмата или режима на хранене да е причината или нещо друго? Благодаря!Поздрави на екипа!

Bebok.eu

04.03.2015

Здравейте, Славена,

Тук може да видите още една статия "Колко трябва да тежи вашия бебок?" ://bebok.eu/article/153
Бихме искали отново да напомни, както сме споменавали, ръста и теглото на бебока зависи от гените, които носи, разбира се то си има и свой и би могло да не следва точно гените на родителите си, но като цяло се развива по-подобен начин. Т.е. ако родителите са по-високи и слаби, следобателно и бебчето ще се развива по такъв начин, ако са по-едри и то ще е такова, ако са по-слаби и нисички, същото ще важи и за него :)
Ако вие имате засилен метаболизъм следователно и бебчето би следвало да има. Според споделените месеци и тегло мислим, че се развива добре, но ако нещо ви притеснява, най-добре е да се консултирате с педиатъра ви. Той/тя познават най-добре детенцето ви и ще могат да ви дадат най-правилният съвет.

Поздрави
Bebok.eu

Asya

11.03.2015

Moyta se rodi 2.600 rast 45 a sega e na 6 meseca i teci 7 kilograma i 64 sm normalno lie

Bebok.eu

11.03.2015

Здравейте Asya,

Ето тук може да прочетет още една статия по темата:
Колко трябва да тежи вашия бебок?
http://bebok.eu/article/153

Според данните вашето бебче изглежда се развива напълно нормално :) Все пак, ако нещо ви притеснява най-добре може да ви посъветва вашият педиатър. :)

Поздрави
Bebok.eu

nadejda

18.03.2015

zdraveite az sam mnogo pritesnena za da6terq si i iskam da popitam i vas. tq e na 13 dni izpisaxa ni ot rodilnoto s teglo 3450 sled edna sedmica q zavedix na konsultaciq tam q teglixa tegloto i pak e 3450 na kakvo moje da se dalji tova kato se ima na predvid 4e deteto si qde aka si spi si savsem normalno ne e nervno ne pla4e ot glad savsem spokoino e no ne ka4va kilogrami molq vi otgovorete mi neznam kakvo da pravq mnogo sam pritesnena

Цветомира

07.04.2015

Здравейте!
Дъщеря ми се роди 3,585.В момента е на 3 месеца и тежи 5300( на консултация на 23 март ) 62 см.Тегля я всяка седмица и тази седмица не стига,че не е наддала,но е и изгубила малко.Случва сеза първи път.Има ли повод да се протеснявам или това е нормално.Благодая предварително.
Поздрави!

Татяна

15.04.2015

Здравейте! Сина ми се роди 3,285 кг. и 52 см ръст. За последните 4 месеца не е наддал изобщо. Сега е на 13 месеца и тежи 7700, висок е 68,7 см.Много е слаб, а и не иска да яде много през деня. Иначе е подвижен, лази си прави опити да се изправя, но все още не е проходил. Давам му какво ли не да яде а той го опита един два пъти и отказва да яде повече.Трябва ли да се притеснявам за килограмите и ръста му. Никой не ми вярва че гледам дете на 13 месеца.

Diana

09.05.2015

moeto dete e na 1 god i 6 meseca i neiska da hodi za6to?

stoqnka jovanova

22.06.2015

zdraveite imam edin vapros,sina mi e na 5 godini i nqkolko meseca,obace nitsho ne iska da qde nqma sila,za nitsho i e mnogo slab i mnogo brzo se qdova,nqma 14kilograma s drehi kajete mi kakvo moga da napravq ce da napalnee ili tshe treqbva do bolnica da otida?

iva vasileva

02.07.2015

Zdraveite,Iskam da popitam prosto..sinyt mi e na godinka I devet meseca,no v posledno vreme NE se hrani mnogo dobre.deset meseca beshe kyrmache I do skoro vsichki Si e ok,no NE natdava nito kilogram,nito visochina.kolko trqbva da e za vyzrasta SI.Blagodarq

Bebok.eu

06.07.2015

Здравейте, iva vasileva,

Още по темата може да прочетете тук: http://bebok.eu/article/153
Както може да видите за около 2 годинки е посочено от 9460 до 15 320 кг, като тава също е ориентировъчно. Трябва да се има предвид, че развитието на бебоците ни се влияе и от гена, който носят те. Така че нещата са относителни. Вашият бебок колко тежи? Какво ви каза педиатъра му по този въпрос?

Miglena Stefanova

12.07.2015

zdraveite , moqta dushterq se rodi 3.40 i 49 sm sega e na 9 meseca i teji 6.400 i e 67 sm pritesnqvame tova 4e 4e v posledno vreme se hrani i nishto nee kachvala ot 2 meseca kakva e prichinata vodih q da i pravq izlsedvaniq rezultatite i nqma mqsto za pritesneniq

Севдалина

30.08.2015

Здравейте, имам момиченце, което се роди 2410 гр. на термин. Претърпя две операции на червата през първите месеци и изостана с растежа и наддаването. Сега е на 11 месеца и много се тревожа, че е все още 7,400 кг. Висока е 71 см. Много е капризна към храната и не яде много. Това тегло притеснително ли е? Докторката ни само казва, че е "комарче" и не ни дава конкретни насоки.

gergana

07.10.2015

Здравейте,имам моменце роди се 2200гр секцио тери дни по рано преди термина. Сега е на 1г.и 3м. тежи 9 700 висок е 76см.Това нормално ли е и колко трябва да тежи и да е висок за тази възраст.

анелия

26.11.2015

Бебето ми е на 1,3м момиче.роди се 3 кг а сега е 8.нормално ли е това

Елена Желева

07.12.2015

Здравейте. Дъщеря ми се роди 3600 38 седмица- не знам колко е била дълга, защото не я измериха. сега е точно на 4 месеца и тежи 9 кг, 66 см. Интересува ме дали е с наднормено тегло.
Благодаря

Elena

10.12.2015

Zdraveite imam sin ,rodi se 2,850 grama 49 santimetra, v momenta e na 6 meseca i teji 6200 ,na 10.11.2015 godina bqhme na konsultaciq malkiq tejeshe 5950 grama,vchera bqhme sushto na konsultaciq,edin mesec sled poslednata konsultaciq deteto mi teji 6200 grama,mnogo se pritesnqvam,molq za nqkakv savet,kato cqlo deteto e mnogo veselo,igrivo,postoqno se varti po korem rita ,opitva se da lazi,qde si vsichko,qde mlqko,zelenchukovo,piure,plodovo piure,kisel i kasha ,zabravih da kaja hodi po 3,4 puti na den po golqma nujda,mnogo molq za nqkakv suvet :)

katyq dimitrova

18.01.2016

Здравейте!Моята дъщеря е на 19 месеца висока е 92 см и тежи 13,800 а не се спира за секунда.Роди се нормално тегло 3,500 52 см. досега е качвала около 1 кг на теглене

Лидия

07.02.2016

Здравейте,имам дъщеря на 11год която е висока вече 1.70см.Ние със съпруга ми също сме високи-по 1.85 и все пак ме притеснява това бързо израстване.От 2 месеца има и цикъл.Сестра и ,която е на 20 години е висока 1,72 и те вече са почти еднакви на ръст.Според Вас дали трябва да се консултирам с детски ендокринолог или това развитие е нормално.Благодаря!

Ирина

02.03.2016

Здравейте , имам момченце на 2г. и 1м. в момента е висок 84см. и тежи 13.5кг . Роди се 50см. и тежеше 4кг.
Според вас има ли причина да се притеснявам за височината му в момента , като имате в предвид че както аз така и съпруга ми сме със среден ръст.Много бих се радвала ако ми отговорите , благодаря предварително.

Поля

06.04.2016

Здравейте на братовчетка ми бебката е на 3 месеца тежи 4.200 за височината незнам роди се 2800 дали е нормално тегло беше в кувиоз и сега на милата и се е подула много горната устничка незнаели от какво е та може ли заради този проблем да не наддава

adriana

24.04.2016

моето момиче еэна 7 месеца и половина и тежи 6700 а ръста- 67, нормално ли е?

Ели

27.06.2016

Здравейте.Синът ми е на 9 месеца.Преди един месец тежеше 10,420,а днес като бяхме на консултации като го премериха беше 10,240.Нормално ли е това спадане на теглото?

Bebok.eu

28.06.2016

Здравейте, Ели, вашият педиатър какво каза по отношение на спадналото тегло? По някога е възможно бебчето да не наддава или дори да има леко спадане, ако е израснало прекалено бързо през месеца, така че храната, която поема се изразходва за растежа му, но в случая то не наддава или дори може леко да му се намали теглото. Може би при вас с сходен случая? :)

петя

17.07.2016

Здравейте! Моето момиченце е на 1г. и тежи 8890кг. нормално ли е ?

Bebok.eu

20.07.2016

Петя, здравейте,
Момиченцето ви е напълно в норми. Вижте още подробности по темата тук: http://bebok.eu/article/3366

Боряна Стефанова

30.07.2016

Здравейте, дъщеря ми се роди 3.070 кг и 49 см. Сега е на 4 месеца е и тежи 5,700 и е 67 см. След 4 дни прави 5 месеца и реших да я измеря на височина - 72 см е...това не е ли много?

Bebok.eu

01.08.2016

Здравейте, Боряна Стефанова, тук има още подробности за растежът и развитието на детето
http://bebok.eu/article/3366
Като килограми изглежда се развива добре, но всичко това като кг и височина зависи и от гена, който носи. Ако вие и таткото сте по-високи то е нормално и детенцето да израства по-високо :)

Елица

01.09.2016

Здравейте,

Синът ми е на почти година и четири месеца. Тежи 10 кг и е висок 77 см. Това нормални размери ли са? Роди се с поднормено тегло, едва 2240 и 47 см.

Bebok.eu

01.09.2016

Елица, здравейте, Тук може да прочетете още по темата за ръста и теглото на децата: http://bebok.eu/article/3366

Ще видите в таблицата, че за момчетата минимума е около 7кг. и максимума 16 кг. за тази възраст, на която е вашето детенце. Така че е в нормите :)

Михаела Георгиева

09.09.2016

Здравейте, моля Ви за отговор, понеже съм силно разтревожена от мерките на дъщеря ми - на 2г. и 7м. е, висока 88 см. и тежи едва 11 кг. и 200 гр. По-страшното е, че вече 1 година не е наддавала на килограми изобщо. Това много ме стряска! От време на време се е случвало, когато се разболее да спада даже на килограми, а след това просто си ги връща и никога не ги покачва! Колко време, според Вас, ако стои все на тези килограми е наистина повод за притеснение? Благодаря предварително за отделеното от Вас време!

Bebok.eu

10.09.2016

Михаела Георгиева, здравейте, ако обърнете внимание на нашата статия http://bebok.eu/article/3366 от Д-р Гергинова: Растежът и развитието са в пряка връзка с правилното хранене, ще видите една таблица с допустимите стойности. В нея най-долу се вижда, че за момиченца на 2 години минимума е 8,2 кг., а максимума 18 кг. За момиченца към 3 годинки минимума е 10,6 кг, а макс 19,4 кг, средно е 13,5 кг. За височината на 2г. - 92,3 е макс, а средно е 84,8 см, за 3 годинки 101 см е макс, 92,8 см е средно. От всички тези стойности следва, че изглежда вашето детенце е в норми. Все пак обаче, ако се притеснявате най-правилно може да ви консултира и посъветва вашият/неговият лекар/педиатър. Не забравяйте, че децата наследяват гените на родителите, така че ако вие или таткото сте по-слаби и високи най-нормалното е и тя да е такава :) Важното е да е жизнена, весела и игрива, с добро настроение. А когато боледува е нормално да отслабва, хубавото е че после си ги връща :) И пак казваме, ако това ви притеснява много най-добре е да попитате специалист, който да я види на живо как изглежда и да я прегледа.

Elena

13.09.2016

Здравейте детенцето ми е на 1 годинка и 2 седмици - момиченце. Роди се 3,200 кг .Притеснява ме това , че в момента тежи 7,540 кг и е 73 см . Яде , движе се много , но също така и ходи по голяма нужда около 4 -5пъти на ден . Какъв е проблема? Как да започне да качва кг.

ДИМИТЪР Найденов

19.09.2016

Здравейте, сина ни е на 5 месеца тежи 6.650 и е висок 60см.. Не е ли това прекалено нисък ръст при положение, че се роди 50см.?Благодаря ви предварително!

Bebok.eu

23.09.2016

Elena, здравейте, тук може да прочете още по темата, както и да видите таблица с нормите - http://bebok.eu/article/3366 . От нея може да видите, че за 1 годика момичета минимума е 7,1 кг и максимума 14,8 кг., от което следва, че вашето детенце се развива според нормите и щом е жизнена, яде, и се движи много е нормално да е в долната граница. Ако все пак ви притеснява нещо, най-добре е да се консултирате с педиатъра ви :)

Natalia

19.10.2016

Moeto momche e na 5 godini i 8 meseca v momenta teji 25 kilograma daje e otpusnal i koremche ima goliam apetit a predi da se izhodi ima bolki v korema trabva li da se pritesniavam

Вили

24.10.2016

Здравейте,дъщеря ми е на 4 год. и 6 месеца В момента тежи 30 кг.Има вече доста отпуснато коремче.От менюто са и изключени хляб и тестени изделия ,но подължава да качва килограми.С какъв специалист трябва да се посаветвам?Благодаря

Daniela

25.10.2016

zdraveite moeto bebe se rodi 3380 50sm momche sega e na 50dni teji 5kg i e dalag 58sm na Aptamil sme davam mu 140ml.i pediatrite kazvat che e prekaleno mn no s 110-120-130gr nego zasishtat i pishti ot glad nz kakvo da pravq kolko da mu davam kakvo da napravq v sluchaq Blagodarq

Sisa

28.10.2016

sinat mi e na 1 godinka i 7 meseca i e visok 79 sm i teji12 kl bih iskala da znam dali e normalnoto teglo i rast za negovata vazrast?

Fanka

25.03.2017

Zdraveite sina mi se rodi 3 700kg i 50sm visok sega e na1 9meseca i teji samo9kg triabva li da se pritesniavam

Yasemin

10.05.2017

Zdraveite dasterichkata mi e na 11 meseca tejo edva 8 kg pritesnqvam se che ne nadfava taka kakto bi sledvalo rasta i e 74 sm.rodena e normalno 2.450 hranim se ot detska kuhnq bih iskala da chuya i vasheto mnenie. Blagodarq vi!

tedy

02.08.2017

zdr!moyata disteri4ka e na 13 meseza i teji 8 200gr i 72sm.rodi se 3010gr i 50 sm.Naddavashe dobre dokato spryahme kirmeneto ipo4na da palzi.mn se pritesnyam dali e normalno?jiznena e pravi opiti da virvi.i az sim 156sm visoka.Vizmojno li e da e geneti4no?ili da se obirna kim lekar?

Bebok.eu

31.08.2017

tedy, привет, детенцето ви се развива добре спрямо възрастта си и гените. :)

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

 Кидс Декор - чантичка за детска кухня

Кидс Декор - чантичка за детска кухня

Днес ви представяме най-новият продукт на приятелите ни от Кидс Декор - чантичка за детска кухня с бродирано име...
Запознайте се с малкия сладур Гидеон, който изобретява играчки от тригодишна възраст

Запознайте се с малкия сладур Гидеон, който...

Гидеон Рейнолдс е едва на седем години, но вече е кандидат за два патента за своите изобретения. Гидеон е дори...
ЧУДНИТЕ ПЪТЕШЕСТВИЯ НА БАРОН МЮНХАУЗЕН

ЧУДНИТЕ ПЪТЕШЕСТВИЯ НА БАРОН МЮНХАУЗЕН

Любител на приключенията, барон Мюнхаузен предприема безброй пътешествия по суша, въздух и вода.

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: