http://www.bebok.eu/article/2157

ХИВ, СПИН и бременност

Какво представляват ХИВ и СПИН?

 

ХИВ е вируса на човешката имунна недостатъчност. Вирусът преминава от човек на човек по време на полов контакт и чрез телесни течности като кръв и кърма. Освен това може да бъде предаден от майката на нейното неродено дете през бременността или по време на раждането.

 

Повечето от хората заразени с ХИВ нямат никакви симптоми с години и единственият начин да проверите съмненията си за вируса е чрез кръвен тест и изследването за антитела. Около три месеца са нужни на тялото за да произвежда антитела срещу вируса, затова ако се изследвате през тези три месеца, резултатът ще е отрицателен, но по-късно ще покаже положителен.

 

СПИН представлява синдром на придобита имунна недостатъчност. Хората развиват СПИН, когато имунната им система е увредена от ХИВ вируса и те започват да заболяват от най-различните инфекции. Без лечение, отнема от няколко месеца до 17 години след заразяването с ХИВ за да се развие СПИН. Често първите признаци на СПИН са пневмония и тумори на лимфните възли.

 

Как повлиява на бебето, ако майката е заразена с ХИВ?

 

Нероденото бебе има шанс 1:4 да бъде заразено с ХИВ, ако неговата майка е ХИВ позитивна и не е претърпяла някакво лечение или интервенция за да предотврати процеса. Вирусът може да бъде предаден на бебето от майката чрез:

-по време на бременност - през плацентата;

-по време на раждане - чрез телесните течности;

-по време на кърмене - чрез кърмата.

 

Вземете решение дали да си направите или не ХИВ тест?

 

Когато посещавате лекаря си винаги може да попитате за такъв тест. Хубаво е да обмислите нещата преди да вземете подобно решение, защото последиците отнемат доста време преди да продължите напред.

 

Помислете върху следните неща:

-Мислите ли че сте изложени на сериозен риск от ХИВ?

-Искате ли да разберете за ХИВ едва след като родите?

-Искате ли да предприемете някакви стъпки за намаляване на възможността за предаване на ХИВ и на Вашето бъдещо дете?

-Ще премахнете ли бебето ако разберете че сте ХИВ носител?

 

Резултатите:

 

Отрицателен - очевидно нямате антитела в организма си, но винаги съществува малка вероятност тялото Ви все още да не е произвело такива. Затова повторете теста след три месеца.

 

Положителен - това означава че във Вашия организъм има антитела на ХИВ вируса. Тестът не показва дали имате СПИН или колко бързо ще се развие той.

 

Сега трябва да се замислите за останалата част от бременността Ви и как да дадете по-добър старт на детето в живота. Замислете се повече и за безопасен секс и как да предпазите другите.

 

Грижи по време на бременност и раждането

 

Ако сте ХИВ позитивна по време на бременността за Вас ще бъдат полагани специални грижи и ще се наложат по-чести прегледи. Никога не е късно. Можете да започнете незабавно лечение дори и в късния етап от Вашата бременност. Поговорете с лекаря и за начините на раждане, ако това стане с цезарово сечение рискът намалява.

 

Някои факти за ХИВ и СПИН

 

-ХИВ и неговото лечение могат да предизвикат преждевременно раждане;

-ХИВ може да бъде предаден чрез кърмене затова се постарайте храненето да се осъществява чрез бебешко шише, което е максимално стерилно;

-Някои двойки при които един от двамата партньори е ХИВ позитивен планират бременността предварително, някои предпочитат изкуствено осеменяване и други методи за да се намали рискът от заразяване.

 

Тези мъже които са донори на семенна течност трябва да бъдат тествани за ХИВ и тестът да бъде повторен след три месеца за да се гарантира отрицателния резултат.

 

 

 

Коментари:

mirkata

20.09.2009

iskam da pitam ako moje da predpolojim 4e i dvata sa hiv ima li 6ans deteto da se rodi savsem zdravo sled prilojeno re6enie i na dvamata i kakav e riska da se predade na deteto

силвиа

21.02.2011

iskam da pitam ako moje da predpolojim 4e i dvata sa hiv ima li 6ans deteto da se rodi savsem zdravo sled prilojeno re6enie i na dvamata i kakav e riska da se predade na deteto

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Как да научите детето си да е самостоятелно

Как да научите детето си да е самостоятелно

Ако имате практиката да визуализирате непосредствените си планове и цели за деня, използвайки органайзер или...
Страхотна идея за бизнес за бременни и майки

Страхотна идея за бизнес за бременни и майки

Цели девет месеца сте се лишавали от нещо любимо, било то храна или напитка, и когато най-после този период...
Парти за разкриване пола на бебето – най-новият ритуал за очакващи родители

Парти за разкриване пола на бебето –...

Въпрос на време е да бъдете поканени на подобно парти, след като вече и у нас придоби широка популярност т.нар. Baby...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: