https://barbabebe.com/bb/index.php?route=product/product&path=61_59&product_id=50

Мръсотията на детската площадка – как да я преборим?

Не знам дали сте забелязали, но тънем в мръсотия! Навсякъде в големите градове, а не рядко и в по-малките междублоковите пространства, улиците, градинките – навсякъде е пълно с боклуци.

Честно казано най-отчайващо е положението на детските площадки. Почти всеки, който ходи там си оставя боклуците, хартийките и най-неприятното – фасовете – навсякъде.

В bebok.eu екипът често сме се чудели как може да се сложи край на това и честно казано отговор за сега не сме намерили. Винаги чистим след себе си и около нас, но усилията на един или няколко човека са крайно недостатъчни. Дали чистенето след другите ще помогне, дали правенето на забележка, ще се радваме да споделите с нас?

Още по тежко става, когато по детските площадки се разхождат и кучета. Дори и да не са домашни, то винаги има не малко бездомни, за които пясъчникът е идеалната тоалетна – а там играят децата ни!

Мнението ни, че площадките са отчайващо мръсни се споделя и от повечето майки и татковци, които познаваме – те също са отчаяни от мръсотията. Сред открояваните проблеми за тази мръсотия се посочва, че обикновено общините нямат достатъчно ресурси, за да чистят системно, но в такъв случай не трябва ли самите ние да вземем нещата в свои ръце?

Какво може да се направи?

  1. Не цапайте! Постарайте се да не оставяте никога боклук след себе си. Въпрос на култура е – всичко, което вашето дете произведе като боклук, вашите опаковки от храни, напитки и други неща – трябва да бъдат взети от вас и изхвърлени на подходящи места. Винаги оглеждайте след себе си – така ще предотвратите и забравянето на нещо ценно след вас. На детска площадка по принцип не трябва да се пуши, но ако все пак го направите – събирайте фасовете си в пликче, чашка или дори пепелник. Ако ги хвърлите на земята или зад себе си – те няма да изчезнат сами!
  1. Не изхвърляйте в препълнени кофи. Често много хора спазват чистота и изхвърлят боклуците си примерно, но ги оставят върху препълнени кофи или до тях. Това е почти равносилно на изхвърлянето на боклука ви директно на тревата. Вятърът, кучетата и котките често се опитват да стигнат до някаква храна в боклука и така го разхвърлят. Намирайте винаги места, на които да изхвърлите добре своите отпадъци, за да не могат те да се разнясят.
  1. Не изхвърляйте хранителни отпадъци в кошчетата до градинките. Животните имат много по-развито обоняние и могат да усетят миризмата на храна, дори когато тя е на дъното на коша за боклук. Няма лошо да храните бедните животинки, но тогава дайде своите хранителни отпадъци директно на тях или ги оставете в паничка до кофата, а не в нея.
  1. Чистете – няма нищо лошо да почистите площадката, на която ще играе вашето дете или тази на която можете да ходите всеки ден. Вместо да я подминавате, защото е мръсна, защо не използвате времето, за да почистите. Да, знаем че е безумно – достатъчно чистим вкъщи, но нещата трябва да започнат от някъде нали? И ако можем с лека ирония да перефразираме една историческа фраза – Не мисли, какво общината е направила за теб, а мисли ти какво можеш да направиш за общината. Това най-вероятно ще даде личен пример на останалите, а и не на последно място – по-добре така да възпитате вашето дете, отколкото да ви гледа как хвърляте боклуците си.
  1. Правете забележка. Много е деликатно, за да не си навлечете някой скандал, но не е никак лошо да правите леки забележки на хора, които виждате, че цапат. Не е нужно да сте назидателни, груби, иронични или нещо подобно. Просто с усмивка можете да им каже – май си изпуснахте нещо и да го вземете. Още по-въздействащо ще е ако изобщо не чакате отговор от тях, а вземете един техен боклук и демонстративно го приберете, или го изхвърлете на обособеното за целта място.
  1. Оплаквайте се на институциите. Много често критикуваме общините, в които живеем, но не ги алармираме. При откриване на нередност или констатиране на твърде много боклуци – просто се оплаквайте. Намерете телефона на вашата община, на който отговаря инспектора по даденото нещо. Често се случва в общината да не знаят за даден проблем, а кой ако не гражданите да ги уведомят.

Какво да правим докато е мръсно. Със сигурност скоро чисто на детските площадки няма да стане. До тогава добре ще трябва да обясняваме на малкото си дете, кое се пипа и кое не, кое се слага в устата и кое не. На детска площадка е почти невъзможно да откриете течаща вода, сапун или нещо подобно, затова най-използваното нещо там са мокрите кърпички. Ние в bebok.eu отдавна открихме най-доброто решение за нас – мокрите кърпички Water Wipes.

Te са мокри кърпички за почистване, които няма да предизвикат алергии, както у вашето дете, така и у вас.  Кърпичките не оставят следи за лепкаво усещане по кожата и затова са много подходящи за почистване на детски ръчички.

Като цяло те са идеални и предназначени основно за вашето бебе, но практиката ни показва, че влизат изключително добре в употреба и когато трябва да се използват за детенце, което вече спокойно ходи и обикаля мръсотията по детските площадки.

Уникално при тях е, че те са направени с течност, която е 99,9% вода. Специалната технология на пречистване на водата и стабилизиране на водната молекула е резултат от дългогодишни изследвания и проучвания, както на специалистите от Irish breeze limited, така и на международен екип учени.

Много майки си задават въпросите: Кои са най-добрите почистващи кърпички? Какви бебешки почистващи кърпички да използвам за да не раздразняват кожата на моето бебче? Има ли бебешки почистващи кърпички, които да са световно признати и с доказан ефект? Има ли реално ХИПОАЛЕРГИЧНИ бебешки почистваши кърпички и те дали са подходящи за новородени или всеки път да мием новороденото бебе?

Отговорът е един – Water Wipes.

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Как да научите детето си да е самостоятелно

Как да научите детето си да е самостоятелно

Ако имате практиката да визуализирате непосредствените си планове и цели за деня, използвайки органайзер или...
Страхотна идея за бизнес за бременни и майки

Страхотна идея за бизнес за бременни и майки

Цели девет месеца сте се лишавали от нещо любимо, било то храна или напитка, и когато най-после този период...
Парти за разкриване пола на бебето – най-новият ритуал за очакващи родители

Парти за разкриване пола на бебето –...

Въпрос на време е да бъдете поканени на подобно парти, след като вече и у нас придоби широка популярност т.нар. Baby...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: