http://www.bebok.eu/article/2157

Цицина на главата: Как да прецениш дали е сериозно?

 

 

Мили, майки!

Добре дошли в Семейството на Pampers!

Като всяка майка, вие заслужавате безкористна подкрепа в отглеждането на своето дете. А, сега зад вас застава една цяла общност. Ние създадохме това място специално за вас, за да имате възможност да споделяте своя опит и да обсъждате всички въпроси, които ви вълнуват, заедно с други майки и нашите експерти.

Винаги, когато имате от съвет, ние сме тук за вас, в Семейството на Pampers!

  

 

 

Цицина на главата: Как да прецениш дали е сериозно?

 

Когато детето ти си удари главата, това може да бъде ужасяващо преживяване, но бъди сигурна, че често изглежда по-зле, отколкото е в действителност.

В един или друг момент, всички деца си удрят главите. За щастие, повечето от тези удари причиняват повече родителска тревога, отколкото истинска вреда, въпреки размера на подутината. Но винаги е добре да знаем какво да направим, когато мъничето удари главата си.

 

Какво да очакваме

Помни, че е напълно нормално за едно дете да се разстрои, след като се появи цицина. Очаквай да се вкопчи в теб или пък да иска да си почине. Ти си тази, която познава детето си, така че най-добре можеш да прецениш дали поведението му е причина за безпокойство. Обърни внимание дали има значителна промяна в поведението на мъничето в последващите часове или дни.

 

Направи следното

• След удар на главата има признаци, за които можеш да следиш, за да установиш сериозността на нараняването. Остави детето ти да почива поне два часа и през това време го наблюдавай.

• Давай му само течности и никакви болкоуспокояващи по време на наблюдението. Ако наистина се нуждае от болкоуспокояващи, трябва да бъде прегледано от лекар.

• Ако има рана на скалпа, почисти я добре и я притисни за поне 10 минути. Ако раната е по-голяма от 2,5 см, не спира да кърви или има нараняване на веждата, края на устната или меката част на ухото, заведи детето на лекар.

• Малките порязвания могат да бъдат превързани така, че ъгълчетата на раната хубаво да се напасват, за да зараснат по-бързо.

• Ако има подутина на скалпа или челото, наложи лед за около 20 минути, като използваш торбичка с лед, замразени зеленчуци или разбит лед в завързана кърпа.

• През първата нощ след нараняването, проверявай мъничето по два пъти на всеки три - четири часа. След като го събудиш, се увери, че не е замаяно, объркано или говори несвързано. Провери дали зениците и на двете му очи са с еднакъв размер.

 

Сътресение и други симптоми

Ако детето е получило сътресение, вероятно ще изгуби съзнание за няколко секунди. Ще бъде объркано, неспособно да каже кое е и къде се намира. Освен това няма да си спомня какво е причинило нараняването. Всички деца със сътресения трябва незабавно да бъдат прегледани от лекар и да бъдат наблюдавани за известно време. Други тревожни знаци, за които да следите след нараняване на главата са:

• повръщане повече от три пъти след нараняването или веднъж на четири до шест часа след това

• течност или кръв, излизаща от ухото или носа

• внезапни остри болки в ухото, веднага след нараняването

• силно главоболие, което продължава повече от час

• оплакване от замайване или от замъглено или двойно зрение

• затруднение да остане будно или объркване и несвързана реч, когато е будно

• ако е потно и бледо

• неравномерно или особено дишане.

Ако забележиш някой от тези симптоми, веднага заведи детето на лекар или в спешното отделение!

Вероятно подутата част ще промени цвета си през следващите няколко дни. Ако детето ти е ударено по челото или в средата на лицето, окото му може да посинее (или да стане жълтеникаво или зеленикаво). Имай предвид, че подутината често изглежда по-зле, отколкото е в действителност.

През по-голямата част от времето докато бебето расте ще ти се налага да лекуваш малки натъртвания и ожулвания, затова е добре да се запасиш с основни продукти за безопасността на бебето. 


 

 

 

 

 

Разбери кои основни медикаменти трябва да имаш под ръка у дома на www.pampers.bg

 

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Как да научите детето си да е самостоятелно

Как да научите детето си да е самостоятелно

Ако имате практиката да визуализирате непосредствените си планове и цели за деня, използвайки органайзер или...
Страхотна идея за бизнес за бременни и майки

Страхотна идея за бизнес за бременни и майки

Цели девет месеца сте се лишавали от нещо любимо, било то храна или напитка, и когато най-после този период...
Парти за разкриване пола на бебето – най-новият ритуал за очакващи родители

Парти за разкриване пола на бебето –...

Въпрос на време е да бъдете поканени на подобно парти, след като вече и у нас придоби широка популярност т.нар. Baby...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: