https://barbabebe.com/bb/index.php?route=product/product&path=61_59&product_id=50

Първите месеци: внимателна грижа за главата на нашето бебе

Главата е една от най-чувствителните части на бебешкото телце и поради тази причина към нея трябва да се отнасяме с особено внимание. Бебешкият череп има няколко части, които се срастват напълно чак след година и половина.

Фонтанелата е меката част на върха на главата, където костите не са се сраснали – тя е особено деликатна и е едно от местата, изискващи най-голямо внимание при къпане или носене. Тя е толкова тънка, че ако поставите дланта си на нея, можете дори да усетите пулса на своето бебче.

При всеки контролен преглед, педиатърът ще проверява черепа на вашето бебе и ще ви информира дали има нужда от нещо, проблеми или всичко върви нормално. Този прцес е различен за всяко бебе и е абсолютно нормално – „срастването” на костите на черепа да не става много бързо. Ако се отнасяте с необходимата грижа и внимание към своя бебок – няма от какво да се притеснявате.

Причината бебето да се ражда с такъв череп е, за да може при раждането по-лесно да мине през детеродния канал. Не се притеснявайте, ако в началото ви се стори, че бебето има малко странна форма на главата или дори подутини на някои места – това е нормално и се оправя с настъпването на втория-третия месец.

Още с растежа на фонтанелата и оформянето на кожата, която покрива черепа на бебчето, независимо дали то има много коса, или не, е възможна появата на т. нар. бебешка кал. Вече няколко пъти сме говорили за нея, но в появата и няма нищо страшно. Тя се среща на пространството под косата, но понякога засяга челото, а дори и веждите. Коричките не са признак на лоша хигиена или някакъв по-сложен проблем. Не са опасни, просто нямат естетичен вид. Но, могат да се превърнат в добра среда за развитието на бактериални колонии или микози. Те са резултат от прекомерна секреция на себум, който улавя мъртвите клетки на повърхността на кожата и образува корички. Коричките могат и да се махат, ако са малко, а в случай, че са повече има няколко варианта за тяхното махане.

Препоръчва се малко преди къпане да намазвате главичката на детето със зехтин или масажно олио, за да може те да се размекнат. На пазара има специални четки с нежен косъм, с които можете да ги отстраните, след като са се размекнали, като не натискате особено. Не се стремете да отстраните всички корички на куп – дайте си за това няколко дни. Повторната им поява обаче е почти сигурна, при което можете да повторите същата процедура.

Има и друг вариант, който ние в bebok.eu предпочитаме. На пазара вече може да се намери Baby Scalp Oil на Colief. Той е подходящ за използване при бебета над три месеца и действа много добре. Създаден е с масла от слънчоглед и маслина за оптимална хидаратция и подхранване, щипка  с омега-3 /- 6 мастни киселини, с антиоксидантно  и овлажняващо действие, богато на вит. С, лайка за успокояване и възстановане на кожата. Помага много лесно да се избегне появата на сухота и люспи по скалпа, като същевременно улеснява отстраняването им.

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Как да научите детето си да е самостоятелно

Как да научите детето си да е самостоятелно

Ако имате практиката да визуализирате непосредствените си планове и цели за деня, използвайки органайзер или...
Страхотна идея за бизнес за бременни и майки

Страхотна идея за бизнес за бременни и майки

Цели девет месеца сте се лишавали от нещо любимо, било то храна или напитка, и когато най-после този период...
Парти за разкриване пола на бебето – най-новият ритуал за очакващи родители

Парти за разкриване пола на бебето –...

Въпрос на време е да бъдете поканени на подобно парти, след като вече и у нас придоби широка популярност т.нар. Baby...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: