http://www.bebok.eu/article/2157

Какво представлява изоставането на психическото развитие?

 

ИПР. Тези три букви, тази диагноза трябва да се разбира като изоставане на психическото развитие. За съжаление днес се срещат все повече деца с нея. За този проблем се водят много спорове и се предлагат разнообразни идеи за това как да се справи едно семейство с тази трагедия. Има много и различни предположения  за причините и следствията от болестта. Тя всъщност е наистина сложна и изисква задълбочен анализ и индивидуален подход към всеки конкретен случай.

ИПР се отнася към слабо изразените отклонения в психическото развитие и заема междинно място между нормата и патологията. Децата със забавено психическо развитие изпитват умствена умора, недоразвита реч, слух, зрение и двигателна система. Особени затруднения обаче те притежават при социално общуване. Това се обяснява именно със забавяне на психичното развитие. Н при всяко дете тази болест може да се прояви по различен начин.

Най-ясния признак на ИПР е незрялостта в емоционално-волевата сфера, тоест на едно такова дете му е много трудно да направи волево усилие да изпълни нещо. От тук се появява и проблема при нарушение на вниманието. Неговата неустойчива концентрация. Нарушенията на вниманието могат да бъдат съпроводени и от повишена двигателна и речева активност.

Нарушенията на възприятието се изразяват в трудност при създаване на цялостен образ. Например на детето може да му е трудно да разпознава определени предмети.

Що се отнася до паметта, то деца с ИПР значително по-лесно запомнят не речевия материал, отколкото речевия. Болестта не рядко е съпроводена и от проблеми в говора. При децата с ИПР има и забавено развитие на всички форми на мислене.

Отговора на въпроса какви са тези деца също не е никак еднозначен. Те условно могат да бъдат разделени на две групи. Първите са тези, за които се смята, че са развили тази болест вследствие на неблагоприятна обстановка в семейството, недостатъчно общуване и културно развитие. Децата с ИПР се определят като трудно обучаеми. Други специалисти свързват забавянето на развитието с леки органични поражения на мозъка, получени по време на бременността на майката или при раждането.

Ето и няколко неблагоприятни причини за евентуално развитие на ИПР при бременност:

-         болест на майката по време на бременност

-         хорнични заболявания на майката

-         токсикоза

-         интоксикация на организма на майката след употреба на алкохол, никотин, наркотици, химически и лекарски препарати, хормони

-         несъвместимост на кръвта на майката с тази на детето

Патология при раждане

-         Травми по време израждането

-         Асфиксия на новороденото

Социални фактори:

-         ограничени контакти с детето в различните етапи на развитието

Има и няколко вида забавяне на развитието. За първото е характерна незрялост в емоционално-волевата сфера, която се проявява в по-ранен стадий на развитието. Става въпрос най-вече за така наречения психически инфантилизъм. Това не бива да се разглежда толкова като болест, а като и комплекс от заострени черти в характера.

Вторият вид се характеризира с отслабване на организма на детето след боледуване. Към тази група се отнасят децата, чиито родители постоянно бдят над тях, което също води до забавяне на развитието.

Към следващия вид спадат деца, които са израснали в семейство с много проблеми, които са имали неправилно възпитание или на които не е било отделяно достатъчно внимание.

Последната група обединява деца, които са развили болестта в следствие на проблемна бременност или неправилно раждане.

От таи болест човек може да предпази детето си като спазва някои основни правила. Например трябва да се направи всичко възможно бременността да протече напълно нормално. След успешното раждане на детето е добре с него да се общува по всякакъв възможен начин, както и да се измислят различни игри, които да развиват мозъка. Изключени са семейните скандали пред детето, колкото и малко да е то. Освен това от особено значение е и телесния контакт, освен емоционалния. Бебето винаги трябва да се чувства обичано и обградено с внимание, както и да има почти постоянен контакт с майка си през първите месеци. Много важен е очният контакт, който е най-ефективният начин за предаване на чувствата. За да бъде предпазено едно дете от тази ужасна болест от най-голямо значение е то да бъде обградено от любов и за него да бъдат положени истински грижи още месеци преди да се роди.

Коментари:

Ценка Зюмбилска

21.11.2010

Казвам се Ценка и бях одобрена за приемен родител.В момента
аз участвам в опознавателен процес с дете на 10 години от дом за юноши.
В докладите за детето се казва ,че то е нормално дете , но много изостанало.След като прочетох статията открих много от фактите в статията да съвпадат с поведението на детето.Вече съм сигурна ,че то е с ИПР.
То е трети клас и не може даже да срича.Има дефекти в говоренето говори само в трето лице и без предлози , глаголи , не може да помни.Не познава часовника, ляво, дясно, смята до 10 и то с пръсти.Поведението му е неадекватно.

петя илиева

27.10.2011

това нещо лекува ли се

Диана Илиева

27.10.2011

Здравейте, повечето специалисти отговарят уклончиво на въпроса дали успяват тези деца да наваксат, тъй като, както всяко нещо, така и това е много индивидуално и зависи от възможностите и възстановителната способност на детето. Тези неща са непредсказуеми и не могат да се дават прогнози, как ще се развият и какъв ще бъде изхода. Ако с детето се работи много, ако то има потенциал за развитие, ще има напредък, но са необходими много усилия и внимание. Ако не се работи, във всички случаи ще има изоставане. Необходимо е да се следват инструкциите и указанията на специалистите, а резултатите ще се видят след това.

Гергана

07.09.2013

Аз мисля ,че това не е болест..

Вероника

21.01.2014

г-жо Ценка Зюмбилска,
Да кандидатстваш, за приемен родител, само по себе си означава да си готов да приемеш дори и онова присъщо, за детенцето, което "обществого" ще е готово да анатемоса.
Неадекватното в случая, който описвате, не е състоянието му, а вашето усещане и липса на адекватна подготовка, за това което ви предстои..., прощавайте.
Вярвам, че най-доброто, което може да се направи, за такива дечица е да се обградят с много обич, разбиране, приемане и търпение!
Те са деца, като всички останали! Четящи или сричащи, тичащи без посока или плахи..., те имат право да живеят радостно, простичко и споделено!
Това, което пречи на родителите били то приемни, осиновили ги или рожденни е не същинското състояние на децата, а това, като - как ще се впишат техните рожби (с т.нар. " " ИПР " ") в съвременната житейска матрица...?! Но, какво значение има това, кой и какво ще си мисли, за децата........., коя училищна система колко полезна и достъпна би била, за тях............. или че ще си говорят в трето лице..., че няма да напишат симфония на четири години, да полетят в Космоса или да са отличниците на Кеймбридж............??????
Вгледайте се в очите на такива деца, вслушайте се шепота на сърцата им...........добротата там е безгранична, чиста и всеотдайна..., неотеготена, готова да прости всичко.......................

Йордан Петков

20.08.2014

Имам опит с проблемни деца и личен и с други. Мога да предложа анализ и някои препоръки. clubnaropa@mail.bg

diditaneva

16.11.2015

Моля напишете ми как се реализира тези деца в живота.Какви

танева

17.11.2015

Към какъв вид труд трябва да се насочат тези деца.имат ли еъзможност за нормална реализация в живота?

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Как да научите детето си да е самостоятелно

Как да научите детето си да е самостоятелно

Ако имате практиката да визуализирате непосредствените си планове и цели за деня, използвайки органайзер или...
Страхотна идея за бизнес за бременни и майки

Страхотна идея за бизнес за бременни и майки

Цели девет месеца сте се лишавали от нещо любимо, било то храна или напитка, и когато най-после този период...
Парти за разкриване пола на бебето – най-новият ритуал за очакващи родители

Парти за разкриване пола на бебето –...

Въпрос на време е да бъдете поканени на подобно парти, след като вече и у нас придоби широка популярност т.нар. Baby...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: