http://www.bebok.eu/article/2157

Какво да правим ако бебето ни има запек?

Бебетата, както всеки човек, понякога страдат от запек. Въпреки че при някои това изобщо не се случва, не малко бебчета страдат от неприятното състояние. Можете да го уловите лесно, ако намирате в памперса доста твърди акита, а ако бебчето ви не се изхожда често, плаче и е неспокойно – сигурно е, че за първи път се сблъсква със запек.

За запек се говори тогава, когато се отделят твърди, сухи изпражнения през по-дълги периоди от време. Обикновено дефекацията е болезнена и затруднена. Обичайно е нейната честота да се приема като единствен критерий за запек. В тази връзка родителите трябва да знаят, че през първата седмица от живота си новородените отделят средно по 4 кашави изпражнения, като с израстване на кърмачето броят им постепенно намалява до 2 на ден при деца на 1 годишна възраст. По-скоро видът и количеството на изпражненията определя наличието или не на запек.

Има няколко начина, препоръчани както от народната медицина, така и от медицински лица, които ако приложените, можете да избавите бебока от неприятния запек. Ако ситуацията не е за педиатър – с който непременно трябва да се свържете, ако бебчето не е ходило дълго време по голяма нужда, или пък ако откриете дори малко кръв в памперса – има някои трикове, които можете да използвате.

Ето ги и тях:

Една от най-честите причини за появата на запек при бебетата е поглъщането на недостатъчно течности и по-специално вода. Увеличите ли приемът й, бебока не само ще пишка по-често, но и ще ака по-лесно. Ако бебчето ви проявява признаци на запек, можете да дадете малко повече вода при всяко хранене – четвърт или половин нормална чаша е достатъчна.

Вместо вода можете да дадете и натурален сок. Особено добре действат соковете от праскова или ябълка. Разбира се не прекалявайте със соковете и избирайте такива, които нямат много захар и консерванти – а най-добре прясно изцеден сок от истински плодове.

Истинските плодове са всъщност още един добър начин за справяне със запек. Отново можете да прибегнете не само до праскова и ябълка, но и до кайсии, круши или сливи – разбира се в съвсем малко количество.

Има един много добър трик, с който можете да предизвикате акане, дори без да давате плодове, вода, сокове и т.н. Упражнението „колоездене” при бебетата по естествен начин провокират акането. Трябва да сложите бебето по гръб и да започнете да въртите вирнатите му крачета, все едно кара колело. Движенията, които трябва да правите около 5 минути раздвижват вътрешностите на бебето и могат да освободят затлачените газове и да раздвижат леко червата. Пробвайте.

 

Ако педалирането не помогне – можете да опитате и чрез масаж. Едно хубаво, но нежно масажиране на бебешкото коремче с движения по посока на часовниковата стрелка определено може да даде очаквания резултат. Важно е, все пак да сте внимателни и да го правите с чувство.

Гореща баня – кой не обича след гореща баня да… отиде до тоалетна. Така е и при бебетата. Топлата вода отпуска мускулатурата, а от плаването във вода понякога това, което е „заседнало” в коремчето на бебето се раздвижва и малко след това се случва желания ефект.

Сменете диетата – ако давате на бебето си някакви добавки, адаптирано мляко или нещо друго – много вероятно е именно то да предизвиква запека или трудното изхождане. Сменете продуктите, които ползвате или пробвайте да пропуснете с даването на някой – така лесно можете сами да диагностицирате кое причинява запека.

Понякога е достатъчно да измерите и температурата. Пъхнете едно термометърче в дупето на бебока, така както правите стандартно – с кремче или вазелин. Това не само ще ви покаже дали има температура, но и ще помогне изхождането чрез стимулиране на ануса – обикновено работи доста бързо.

Ако положението стане по-тежко винаги можете да координирате с вашия педиатър и да използвате т.нар свещички от глицерин, които да помогнат за изхождането.

 

Има един метод обаче, който ние в bebok.eu сме изпробвали и бихме ви препоръчали. Използвайте  Relaxit. Това е мини клизма за индивидуална употреба, която се използва за бързо размекване на втвърдените изпражнения при запек. Една мини клизма се поставя в ануса (ректума) и съдържимото се изстисква, за да достигне втвърдената фекална маса. Продуктът съдържа дихидрат на натриев цитрат, натриев лаурил сулфат, глицерол, сорбинова киселина, 70% разтвор на сорбитол и пречистена вода. Това е безцветна гъста течност, комбинация от соли, първи ред при използваните осмотични лаксативи. Магическата комбинация води до освобождаването на холецистокинин, който стимулира резорбцията на мазнини и протеини.  Relaxit предизвиква бърза дефекация, в рамките на 5-20 минути след апликация.

Важно е да отбележим, че Relaxit Мини клизма за индивидуална употреба не се абсорбира от организма и не крие опасност от привикване.

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Как да научите детето си да е самостоятелно

Как да научите детето си да е самостоятелно

Ако имате практиката да визуализирате непосредствените си планове и цели за деня, използвайки органайзер или...
Страхотна идея за бизнес за бременни и майки

Страхотна идея за бизнес за бременни и майки

Цели девет месеца сте се лишавали от нещо любимо, било то храна или напитка, и когато най-после този период...
Парти за разкриване пола на бебето – най-новият ритуал за очакващи родители

Парти за разкриване пола на бебето –...

Въпрос на време е да бъдете поканени на подобно парти, след като вече и у нас придоби широка популярност т.нар. Baby...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: