Header тениски

Запек по време на бременност – какво да очакваме?

Достатъчно неприятно е, че сте изцедена от умора през цялото време, а сега не можете да се изходите и по голяма нужда (имате запек през цялото време). И като резултат, сте подута, имате газове, предимно нещастна, хронично ексцентрична - отчаяна и желаеща облекчение, а именно успех в тоалетната. Нередовните движения на червата за съжаление тормозят някой жени по време на бременност, а други пък са напълно редовни (от кой отбор искате да бъде?).

Какви са причините за ЗАПЕК по време на БРЕМЕННОСТ?

Отново, това се дължи до известна степен на хормоните по време на бременност, които предизвикват хаос, тъй като те влияят и на мускулите на червата, които не могат да се отпуснат по време на работа – а това ги прави мудни и позволява на храната да се мотае по-дълго в храносмилателният тракт. Все пак, колкото и да не ви се вярва, има и положителна страна на нещата: Хранителните вещества разполагат с добавено време, за да се абсорбират в кръвта, което позволява повече от тях да достигнат бебето ви.

Хормоните не са единствените виновници за задръстването на дебелото ви черво. Разширяването на матката (която ще продължи да се нараства с всяка изминала седмица) заема ценно пространство, обикновено обитавано от червата, поради което те имат по-малко място, за да извършват спокойно работата си. Нещо повече, желязо-съдържащите витамини за бременни, които навярно приемате, също може да допринесат за запека – но да ги спирате е лоша идея, за вас и вашето бебе (в действителност, вашият лекар вероятно ще ви препоръча да взимате допълнително желязо, след като навлезете в средата на бременността).

Какво трябва да знаете?

Има много тактики, с които може да се опитате да облекчите проблема, но в усилието си внимавайте да не се сдобиете с компанията на страховитият спътник на запека - хемороидите.

Какво можете да направите?

Поемайте богати на фибри храни (известни още като груба храна). Те ще ви помогнат да се премахнат отпадъците от червата ви. Яжте пълнозърнести житни храни и хляб, бобови растения (грах и фасул), пресни плодове и зеленчуци (сурови или леко сготвени) и сушени плодове. Наблегнете на зеленото, то също може да ви помогне за регулиране на стомашно чревният тракт - не само под формата на зелени зеленчуци, но и например киви, тъй като е плод с мощно слабително действие. Целта ви трябва да е поне 25 до 35 грама фибри на ден (можете да прочетете етикетите на храните, ако искате, но не е необходимо да ги изчислявате до грам - просто изберете храни с богато съдържание на фибри). Също така докато сте бременна, не забравяйте да избягвате класическите рафинирани зърнени храни (бял хляб, бял ориз и тестени изделия). Все пак не се впускайте директно в диета с богати на фибри храни, ако не сте свикнали с тях – ако започнете прекалено бързо с 35 грама е възможно да получите газове и подуване на корема. Вместо това, започнете бавно - добавете малко фибри към всяко хранене (задушени броколи и кафяв ориз с пилешко), но не прекалявайте с тях (задушени броколи, кафяв ориз, салата, една супена купа с боб - и сини сливи за десерт ). Дайте възможност на тялото ви да свикне с новите си приятели.

Не преяждайте. Големите хранения може да претоварват храносмилателния тракт, което води до задръствания. Опитайте да ядете шест пъти на ден, но с малки хранения, а не три големи - също ще изпитате по-малко газове и подуване на корема.  

Поемайте повече течности. Необходими са ви поне осем пълни чаши течности (вода, зеленчукови или плодови сокове, бульон и т.н.). Всеки ден те ще осигуряват твърдите частици да се движат през храносмилателния тракт с впечатляващо темпо и ще поддържат вашите изпражнения меки (от което ще им е по-лесно да се изхвърлят от организма ви). Друг уважаван начин да накарате храната да се движи е, ако приемете топли течности, като топла вода с лимон или топло мляко. Те ще спомогнат за стимулиране на перисталтиката, това са чревни контракции, които ви помагат за изхвърляне на изпражненията от организма.

Създайте си график на времето за тоалетна. Ако е възможно, опитайте се то да бъде в близост до времето за баня и след хранене, така че да не се чувствате затруднена в неподходящ момент. Например, ако знаете, че трябва да тръгнете за работа в 8 часа сутринта, направете закуската богата на фибри и/или изпийте топлите течности или сок от 7. Другият вариант е да оставите този ритуал за вечерта, така че да изчакате, докато се приберете у дома.

Помислете за добавките и медикаментите, които приемате. По ирония на съдбата, много от добавките, които подпомагат тялото на всяка бременна да бъде в добро здраве и кондиция (витамини, калций и желязо) може да изострят запека. Също така за всяка бременна жена най-добрият приятел са антиацидите, но е важно да се консултирате с вашия лекар, за алтернативи (бавно освобождаващи добавки богати на желязо) или корекция в дозите, докато ситуацията се подобри.

Недейте просто да седите на едно място – движете се! Редовните упражнения по време на бременност насърчават редовните движения на червата. Дори и само десет минути разходка пеша може да се окаже решаваща за справяне с вашият запек. Вземете си и шепа ядки и стафиди и след това направете оживена разходка веднага след като се събудите.

Друго високо ефективно средство за справяне със запека са мини клизмите Ралаксит. Тя има 3 действия – привлича и задържа вода в долната част на дебелото черво, омекотява втвърдената фекална маса и стимулира ректума посредством накрайника си. Безвредни и подходящи са за бременни и кърмачки, за бебета, деца и възрастни. Сега може да намерите RELAXIT на нова по-добра цена! Опаковка от 3 броя мини клизми е на нова цена от 10,50 лв, което е с 30% по-малко (стара цена 15 лв.). Релаксит може да намерите в аптечната мрежа, а още любопитни факти да прочетете на http://bebe-zapek.com/

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Не бъдете любезни, бъдете искрени

Не бъдете любезни, бъдете искрени

„Общувайте с другите, но останете себе си”, съветва белгийският психотерапевт Тома д’Ансамбур чрез своя...
Направете дигиталния свят по-безопасен за децата увеличавайки достъпа им

Направете дигиталния свят по-безопасен за...

Ню Йорк, София 14 декември 2017 г. – Въпреки масовото онлайн присъствие на децата - 1 от 3 интернет потребители по...
Коледен базар в подкрепа на недонсоените деца

Коледен базар в подкрепа на недонсоените...

Вече шеста година Фондация „Нашите недоносени деца“ организира благотворителен Коледен базар „Подари...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: