Възглавнички header 2017

Почистване на бюджета преди лятото

Без значение дали пазим всички касови бележки и следим всеки разход или от време на време проверяваме баланса на сметките си, най-вероятно имаме бюджет, към който се придържаме. За да е добре подреден, е задължително всеки от нас да има реална оценка за финансовото си състояние. Така както имаме пролетно, лятно и всякакво друго чистене на дома и гардероба, такова трябва да приложим и на личния си бюджет, ако искаме той да расте.

Кое е най-важното при „почистването на бюджета“:

За начало прегледайте месечните си абонаменти

Много е важно да знаем колко струват навиците ни. Всички имаме неща, за които плащаме редовно, като кабелна телевизия, членски внос, карта за фитнес, пилатес и т.н. Ако използваме всички тези услуги добре, но ако просто плащаме по навик, по-добре да преустановим.

Едно проучване показва, че средният потребител има 11 от тези такси всеки месец. Отделните суми обикновено са малки, но се трупат доста бързо.

Помислете от сега за зимни гуми и коледни подаръци

Вече трябва да имаме спестени пари за лятна почивка и сега е моментът, в който трябва да помислим за нови зимни гуми и коледни подаръци. Колкото и да е странно и да сме на коледна вълна, преди лятото, ранното планиране ни помага да не се натовари бюджета ни.

За да планираме толкова рано и да имаме възможност да изпълняваме плановете си, трябва да имаме правилно разпределение на парите. За целта трябва да имаме 3 сметки, в които да разпределяме финансите си:

Разплащателна сметка

В нея е добре да получаваме заплатата си. Това е сметката, която ни подсказва, че не бива да харчим повече, отколкото изкарваме. Заради това в разплащателната сметка трябва да разполагаме с парите, които са ни необходими месечно за наем, храна, сметки и др.

Спестовна сметка

В тази сметка са парите ни за черни дни и за конкретни големи разходи. В нея е добре да имаме сума равна на разходите ни поне за 3 месеца напред. Отделно в тази сметка може да са спестяванията ни за конкретна цел с висок разход като сватба, първа вноска за ипотека, кола и т.н.

Дългосрочни спестявания

Това обикновено са спестявания за пенсиониране. До този тип спестявания нямаме достъп преди определен срок. Пример са такива са допълнителни пенсионни фондове, застраховки живот и т.н. Тези сметки трябва да се захранват ежемесечно, макар и по малко.

Текстът „Почистване на бюджета преди лятото“ е адаптиран от блога на Harvard Business School. Автор е Джаки Мериам, която е преподавател по финансово отчитане и данъци в курсовете на Харвард. 

Източник: серията „Финанси за нефинансисти" на УниКредит Булбанк 

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Хванете Вашата снежинка

Хванете Вашата снежинка

Преживейте празничния сезон със стил в подножието на величествената Пирин планина в Банско.
Майка с рак в терминална фаза в кома роди бебе

Майка с рак в терминална фаза в кома роди...

Бебе, родено от обречена майка в терминална фаза на рак, изпаднала в кома, има шанса да живее и да бъде отгледано...
Футболът – опасен за децата

Футболът – опасен за децата

Името на д-р Бенет Омалу най-вероятно нямаше да говори нищо на широката публика, въпреки че негова заслуга е...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: