Възглавнички header 2017

Как детето ни да е разглезено и незряло

Имате ли чувството, че децата днес са различни. Не са като едно време, както биха казали старите хора. Истината е, че наред с променящият се около нас свят, многото нови информационни възможности, забавления и като цяло сигурността на времената, в които живеем – възпитанието на децата ни вече е друго.  

От една страна отглеждането на деца в момента е по-лесно, от колкото е било да речем за нашите баби и дядовци. От друга обаче, нивата на стрес днес са много по-големи, а като добри родители, ние по всякакъв начин се стремим да предпазим децата от притеснения и грижи. Това твърди и немският психолог д-р Алберт Вуниш в интервю за Дойче Веле.

Не им ли правим лоша услуга обаче?

Според него повечето от днешните родители се опитват по всевъзможен начин да щадят децата си, да се грижат повече за тях, но в резултат на това подрастващите остават неподготвени за реалния живот.

Специалистът твърди, че от години наблюдава как децата все по-малко се сблъскват с истинския живот, с проблемите в него и на практика растат неподготвени да влезнат в живота, когато станат големи.

Д-р Вуниш обяснява още, че проблемът се получава заради нежалението на родителите да влизат в конфликт с децата си. От страх да не ги помислят за авторитарни, много родители губят авторитет пред мъниците, като вече е много по-често срещано родителите да се съобразяват с желанията на децата си, а не обратното. Това е провал в опита на родителите, не само да бъдат приятели, но и възпитатели на децата си.

В резултат на грешното възпитание „новите деца” губят лесно внимание, не обичат трудностите и търсят само забавлението. Те лесно се разочароват, ако успехът в дадена област малко закъснее – независимо дали говорим за математика, музика или спорт.

Родителите вече се опитват да направят живота на децата си по-лесен, а истината е, че животът не е лесен и колкото по-бързо потопим децата си в това разбиране, толкова по-лесно те след това ще станат пълноценни човеци, допълва психолога.

Хладилникът не се пълни сам, боклукът не се изхвърля от самосебе си, нито дрехите се изпират сами – това трябва да се осъзнае от детето още докато е малко, а не след като стане тийнейджър.

Какво е решението?

Д-р Вунш напомня, че по правило не е особено трудно да родиш дете, но е много трудно да го възпиташ добре, особено в днешно време, когато външните влияния са толкова силни. Правилното възпитание включва ранно сблъскване с житейските проблеми. Децата тряжва да научат, че преди да похрарчат някакви пари, те трябва да се изкарат. В живота не може само да взимаш, трябва и да даваш.

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Не бъдете любезни, бъдете искрени

Не бъдете любезни, бъдете искрени

„Общувайте с другите, но останете себе си”, съветва белгийският психотерапевт Тома д’Ансамбур чрез своя...
Направете дигиталния свят по-безопасен за децата увеличавайки достъпа им

Направете дигиталния свят по-безопасен за...

Ню Йорк, София 14 декември 2017 г. – Въпреки масовото онлайн присъствие на децата - 1 от 3 интернет потребители по...
Коледен базар в подкрепа на недонсоените деца

Коледен базар в подкрепа на недонсоените...

Вече шеста година Фондация „Нашите недоносени деца“ организира благотворителен Коледен базар „Подари...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: