http://www.bebok.eu/article/2157

Децата проговарят по-бавно, ако седят много пред TV

Когато детето има проблем с проговарянето у нас все още битува грешното мнение, че детето само „ще израсне” определено нарушение в развитието, независимо дали е езиково или поведенческо. Понякога родителите пропускат момента, в който е възможно детето доста да навакса и компенсира. За щастие, все по-често родителите доста рано се информират какво трябва да предприемат и търсят помощ в благоприятна възраст. Това твърди логопедът Ирина Бойкинова в интервю за вестник Марица.

 

Масово децата със забавен говор са „общували” прекалено дълго с таблети, телефони, телевизор. Когато телевизия, при това чужда, е основният събеседник на детето, естествено е то да не развие българския език. Много по-лесно заучава песнички. Много деца броят на английски. Използват думи абсолютно адекватно на английски, а не говорят на български. Имахме дете от българско семейство, което е проговорило на английски, защото е било оставяно непрекъснато с часове да гледа „Baby tv”. Ако сравня случаите в последно време, общото изречение на родителите е: „Като беше на 2 г., по цял ден гледаше Бейби тв”.

 

Всички се учим да говорим и живеем първо по имитация. Когато детето е оставено в среда с нежив събеседник или с интерактивната играчка, това няма как да стане. Те са много интересни, защото предлагат много стимули. Това разтоварва родителя. Много сме заети всички и е по-лесно да оставим детето пред телевизора и да свършим някаква работа. Но когато това е ежедневие и трае с часове, детето получава този стимул от електронното устройство. Ако родителят няма инициатива да играе с детето, то губи интерес към такова занимание. Често родителите казват: „Стои пред телевизора като хипнотизирано и не ни обръща внимание”. Родителят трябва да го провокира и да предизвика за това.  

 

Имали сме случаи с деца, които нямат данни за аутизъм, а не са развили езика. Работим с тях през играта. Няма точно определена методика.

 

Приказката е страхотно терапевтично средство. Малко е пресилено, че така децата стават супер интелигентни. Не всички  имат интерес и търпение да изслушат приказка. Но ако детето е приучено от родителя да разглежда с него книжки, този интерес може да се изгради. Така се гради и общуване. И е по-полезно от телевизията

 

За езиковото развитие, ако детето към 3 г. още не ползва езика като останалите връстници и родителят продължава да мисли, че ще премине с възрастта, се стига до проблем в първи клас.

 

Цялото интервю със специалиста можете да прочетете тук.

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

 Кидс Декор - чантичка за детска кухня

Кидс Декор - чантичка за детска кухня

Днес ви представяме най-новият продукт на приятелите ни от Кидс Декор - чантичка за детска кухня с бродирано име...
Запознайте се с малкия сладур Гидеон, който изобретява играчки от тригодишна възраст

Запознайте се с малкия сладур Гидеон, който...

Гидеон Рейнолдс е едва на седем години, но вече е кандидат за два патента за своите изобретения. Гидеон е дори...
ЧУДНИТЕ ПЪТЕШЕСТВИЯ НА БАРОН МЮНХАУЗЕН

ЧУДНИТЕ ПЪТЕШЕСТВИЯ НА БАРОН МЮНХАУЗЕН

Любител на приключенията, барон Мюнхаузен предприема безброй пътешествия по суша, въздух и вода.

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: