Възглавнички header 2017

Децата проговарят по-бавно, ако седят много пред TV

Когато детето има проблем с проговарянето у нас все още битува грешното мнение, че детето само „ще израсне” определено нарушение в развитието, независимо дали е езиково или поведенческо. Понякога родителите пропускат момента, в който е възможно детето доста да навакса и компенсира. За щастие, все по-често родителите доста рано се информират какво трябва да предприемат и търсят помощ в благоприятна възраст. Това твърди логопедът Ирина Бойкинова в интервю за вестник Марица.

 

Масово децата със забавен говор са „общували” прекалено дълго с таблети, телефони, телевизор. Когато телевизия, при това чужда, е основният събеседник на детето, естествено е то да не развие българския език. Много по-лесно заучава песнички. Много деца броят на английски. Използват думи абсолютно адекватно на английски, а не говорят на български. Имахме дете от българско семейство, което е проговорило на английски, защото е било оставяно непрекъснато с часове да гледа „Baby tv”. Ако сравня случаите в последно време, общото изречение на родителите е: „Като беше на 2 г., по цял ден гледаше Бейби тв”.

 

Всички се учим да говорим и живеем първо по имитация. Когато детето е оставено в среда с нежив събеседник или с интерактивната играчка, това няма как да стане. Те са много интересни, защото предлагат много стимули. Това разтоварва родителя. Много сме заети всички и е по-лесно да оставим детето пред телевизора и да свършим някаква работа. Но когато това е ежедневие и трае с часове, детето получава този стимул от електронното устройство. Ако родителят няма инициатива да играе с детето, то губи интерес към такова занимание. Често родителите казват: „Стои пред телевизора като хипнотизирано и не ни обръща внимание”. Родителят трябва да го провокира и да предизвика за това.  

 

Имали сме случаи с деца, които нямат данни за аутизъм, а не са развили езика. Работим с тях през играта. Няма точно определена методика.

 

Приказката е страхотно терапевтично средство. Малко е пресилено, че така децата стават супер интелигентни. Не всички  имат интерес и търпение да изслушат приказка. Но ако детето е приучено от родителя да разглежда с него книжки, този интерес може да се изгради. Така се гради и общуване. И е по-полезно от телевизията

 

За езиковото развитие, ако детето към 3 г. още не ползва езика като останалите връстници и родителят продължава да мисли, че ще премине с възрастта, се стига до проблем в първи клас.

 

Цялото интервю със специалиста можете да прочетете тук.

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Топ 10 на държавите с най-добри социални условия за майчинство и бащинство

Топ 10 на държавите с най-добри социални...

Ако бихте избирали държавата, в която да се установите, според това къде бихте имали право на дългосрочно...
Акушерка хвана бебето си със собствените си ръце и стана сензация в Китай

Акушерка хвана бебето си със собствените...

Когато раждането протича гладко и без усложнения, респективно необходимост от интервенции и/или анестезия, за...
Вижте как малките калпазани правят майките си на

Вижте как малките калпазани правят майките...

Дори родителството да ви предстои, няма как да не сте ставали свидетели на ситуации, например в парка или на...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=20840592&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: