Header тениски

Как доброто планиране на времето ни пести над 200 лв. месечно

Наскоро пoпаднах на много интересен материал в Business Insider. В него блогърката Ана Дейвис разказва как по-доброто организиране на времето й е спестило доста пари.
Ана е била разхвърляна и хаотична в ежедневието си, докато не е започнала да работи като freelancer. Тогава се наложило да подреди времето и бюджета си.

Благодарение на текста си направих бърза равносметка, която отлагах дълго и се оказа, че мога да спестя малко над 200 лв. само за месец.

Ето как:

Абонаменти

Ако всеки месец подновявате картата си за фитнес, която струва 30 лв., а ходите най-много веднъж, два пъти в месеца, най-добре се откажете от абонамента. Такъв пример може бъде даден и с абонаменти за списания, членски внос и т.н. Най-често не се отказваме от абонаментни поради липса на време или организираност, но е добре да отделим тези няколко минути. Все пак ще си спестим пари.

Средно пестим: 30 лв.

Kарти за отстъпки

Извадете си карта за отстъпка от супермакетът, в който пазарувате. Средно отстъпката е около 5%. Само с 3 пазара от около 50 лв. месечно пести около 7,50 лв. Ако имаме карти за отстъпки и от места, в които пазаруваме (дрогерии, аптеки и т.н) ще пестим още около 2 лв. И тук факторът време е ключов да нямаме подобни карти.

Средно пестим: 10 лв.

Разпишете всички задължителни разходи

Това е много полезно и на пръв поглед не пести пари, обаче има добавени ползи. Най-често не го правим от мързел или страх какво ще излезе. Например наемът и сметките са ни около 700 лв., храната още 200 лв., обаче всеки месец олекваме с поне 1100 лв. Както виждаме се появява магическо числото Х, което е равно на сума, която не знаем къде е отишла. Проследявайки тези разходи ще видите, че ежедневното ви капучино не струва малко. Ако добавим и ежедневни обеди с колеги и още няколко дребни навика, ще открием „изчезналата сума“. Така че си заслужава да отделим време  да изготвим примерен бюджет.

Средно пестим: 200 лв.

Излизане с приятели

Няма лошо да сме спонтанни, но е още по-добре да отказваме понякога. Ако винаги се съгласяваме да излезем, щом ни се обади приятел, може да имаме немалко непредвидени разходи месечно. Добре е повечето ни уговорки да са планирани. Например, ако знаем, че в края на седмицата ще излизаме на дискотека с приятели, може да избираме по-скромни места за обяд и така да „избием“ част от сумата за нощното излизане. Реално планираните излизания ни излизат с 30 лв. по-малко месечно от непланираните (личен опит).

Средно пестим: 30 лв.

Само за месец планиране можем да спестим добра сума пари. Това обаче изисква да отделим време и след това да бъдем стриктни. Ако планираме добре времето и покупките си, вероятно ще открием златната среда. 

Източник: серията „Финанси за нефинансисти" на УниКредит Булбанк

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Не бъдете любезни, бъдете искрени

Не бъдете любезни, бъдете искрени

„Общувайте с другите, но останете себе си”, съветва белгийският психотерапевт Тома д’Ансамбур чрез своя...
Направете дигиталния свят по-безопасен за децата увеличавайки достъпа им

Направете дигиталния свят по-безопасен за...

Ню Йорк, София 14 декември 2017 г. – Въпреки масовото онлайн присъствие на децата - 1 от 3 интернет потребители по...
Коледен базар в подкрепа на недонсоените деца

Коледен базар в подкрепа на недонсоените...

Вече шеста година Фондация „Нашите недоносени деца“ организира благотворителен Коледен базар „Подари...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: