http://www.bebok.eu/article/2157

„Игра на тронове“ в подкрепа на кърменето

Не са много филмите и сериалите, в които кърменето да се споменава в какъвто и да било контекст, а още по-малко да попада във фокуса на обектива!

Във фентъзи свят от мащабите на толкиновата Средна земя или на древногръцките митове и легенди, какъвто безспорно е светът на хитовата поредица „Игра на тронове“, логично няма аспект от човешкия живот, който да не е застъпен. И темата за кърменето не прави изключение – нещо повече, в приковалия милиони зрители по цял свят сериал по книгите на Дж.Р.Р. Мартин сцените, свързани с естественото хранене на бебето, са меко казано запомнящи се.

Още в първи сезон станахме свидетели на сцена, в която Робин Арин – десетина годишният наследник на Долината на Арин, суче от майка си Лиза, но предвид същността на героите, едва ли именно този пример за дълго кърмене би могъл да бъде разглеждан като „пропаганда“. От друга страна, в средните векове кърменето до подобна възраст не е било изключение по начина, по който е в наши дни, особено в империите в Далечния изток. А в света на „Игра на тронове“ могат да потърсени и открити безброй заемки от реалната история на човешката цивилизация.

Специфичната свръхпокровителствена връзка между Лиза Арин и сина й Робин обаче не е единственият случай, при който създателите на сериала решават да обърнат по-специално внимание на кърменето не само като акт на хранене, а на върховна емоционална интимност между майката и нейното дете (какъвто действително е). В сюблимен момент от епизод 3 на седми сезон на „Игра на тронове“ самата Церсей Ланистър – един от най-ярките персонажи в шоуто – разкрива, че е избрала да кърми единствената си дъщеря – Мирцела – вместо да се ползва от услугите на дойка - широко разпространена практика в царските дворове през XVIII и XIX век.

Дали с това свое признание в момент, в който извършва поредното си демонично злодеяние, Церсей печели симпатиите ни? Определено!

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Какво е KidBoard?

Какво е KidBoard?

KidBoard е класически баланс борд с модерен дизайн. В съчетание от уникална форма и естествени материали.
...
„Игра на тронове“ в подкрепа на кърменето

„Игра на тронове“ в подкрепа на кърменето

Не са много филмите и сериалите, в които кърменето да се споменава в какъвто и да било контекст, а още по-малко да...
Дивото зове: В Съчуан „проплака“ историческо бебе панда (Видео)

Дивото зове: В Съчуан „проплака“...

Безпрецедентен успех за програмата по връщане в естествения им хабитат на панди, отглеждани в плен, дава...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=20840592&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: