https://barbabebe.com/bb/index.php?route=product/product&path=61_59&product_id=50

Колко вероятно е да родите бебето си в метрото?

Едва ли има бъдеща майка, която поне веднъж да не си е представила сценарий, при който раждането я хваща „в крачка“ и се случва на някое „екзотично“ място. А такова, навярно ще се съгласите, е всяко място, различно от болницата. Не са малко и филмите, най-често в комедийния жанр, в които бебе се ражда на задната седалка на някое такси или в семейния ван, на борда на самолет или пък в асансьора на болницата. Но освен във филмите, подобни истории се случват и в истинския живот и всеки може да се сети за поне една такава, като оставим настрана нейната достоверност.

Ако живеете в столицата, терминът ви наближава и системно използвате най-бързия и удобен градски транпорт – метрото – може би сте си задавали въпроса, дали съществува някаква хипотетична вероятност да родите на някоя от станциите или пък в самата мотриса. За близо 20 години, откакто функционира единственото метро у нас, такъв случай не е регистриран, но за всяко нещо си има първи път!

Когато говорим за подземен градски желозопътен транспорт, няма как да не направим бърз прочит на историята на най-старото метро в света – Лондонския Tube – пуснато в експлоатация през далечната 1863 година, или преди повече от 150 години. Само 4 години след пуска му с него вече се придвижват по 40 000 души дневно, а в съвременността, когато общата му дължина надвишава 402 км и 270 станции, до 5 млн. души дневно. С други думи, ако ще търсим статистика за раждания в метро, то тя е в аналите на Лондонския Tube.

Нека започнем с това, че в лондонското метро действително са се раждали бебета. Но за 154 години те са, цифром и словом, едва три – две момиченца и едно момченце. Първият документиран случай е от 1924 година, когато на спирка Elephant & Castle се ражда Мари Кордъри. След това в продължение на повече от 70 години няма нито един подобен случай, докато само за половин година в подземната железопътна мрежа на английската столица се раждат две бебета. Бебе Дженифър проплаква на 19 декември 2008 година, а на 28 май 2009 година в историята влиза и 32-годишната Мишел Дженкинс, чието раждане започва докато пътува по линия Jubilee и завършва в стаичка на служителите на метрото в очакване на линейката. Към днешна дата тя остава и единствената жена, родила момче в лондонското метро.

И така, предвид многократно по-късите дистанции, които можем да преодоляваме с този вид транспорт у нас, и редица други фактори, които не са обект на тази статия, шансът да родите бебето си в Софийското метро е статистически пренебрежим. Знаейки за колко много неща има да мисли и да се тревожи всяка бъдеща майка, ще се радваме да сме намалили списъка ви поне с едно.

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Как да научите детето си да е самостоятелно

Как да научите детето си да е самостоятелно

Ако имате практиката да визуализирате непосредствените си планове и цели за деня, използвайки органайзер или...
Страхотна идея за бизнес за бременни и майки

Страхотна идея за бизнес за бременни и майки

Цели девет месеца сте се лишавали от нещо любимо, било то храна или напитка, и когато най-после този период...
Парти за разкриване пола на бебето – най-новият ритуал за очакващи родители

Парти за разкриване пола на бебето –...

Въпрос на време е да бъдете поканени на подобно парти, след като вече и у нас придоби широка популярност т.нар. Baby...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: