https://barbabebe.com/bb/index.php?route=product/product&path=61_59&product_id=50

Има ли бебето ми къс френулум на езика или горната устна и какво да направя

Виждали ли сте хора, които умеят да докосват върха на носа си с език? А такива, които не умеят да ближат сладолед? А чудили ли сте се каква е причината за разстоянието между централните резци на горната челюст? Общото между всички тези явления са френулумите в устата, или т.нар. юздички. Тези фини ципички, намиращи се под езика и между горния венец и горната устна, имат много по-голямо значение и важна роля, отколкото сте предполагали. И което е още по-важно, когато са къси и стегнати, могат да причинят доста проблеми и неприятности, особено такива, свързани с естественото хранене на бебето.

Преди всичко и дебело подчертано, поставянето на диагноза, свързана с анатомията и функционалността на френулумите, следва да бъде извършено само и единствено от специалист – педиатърът на вашето бебе или специалист уши-нос-гърло. И все пак, ако имате някакви съмнения, че бебето ви среща функционални затруднения при кърмене или хранене от шише, а в последствие и при захранване с твърди храни, можете да направите предварителен оглед в устичката му, търсейки някои от белезите, описани по-долу.

Нека започнем от там, че деца са се раждали с къси френулуми винаги и това не е някоя нова, „модерна“ диагноза. Ако се среща и коментира по-често, то се дължи на положителната тенденция на нарастване процента на естествено хранени бебета, тъй като именно в процеса на кърмене функционалните нарушения на оралната моторика се проявяват най-рано и сериозно. Също така е важно да знаете, че почти винаги наличието на къс подезичен френулум (анкилоглосия) означава и къс френулум на горната устна и обратното, както и че ако едното ви дете има къси френулуми, най-вероятно и останалите ви деца ще имат.

Добрата новина е, че с развитието на медицината, корекцията на късите френулуми става много по-лесно, безболезнено и с минимален период на възстановяване дори при бебета на няколко седмици, като вече и в България се извършват безкръвни лазерни корекции от специалисти-стоматолози.

Ако четете тази статия, най-вероятно нещо ви е накарало да се усъмните в способността на бебето си да суче ефективно. Някои от признаците са свързани с усещането за дискомфорт при майката, като например болка в зърната, които може да са леко сплеснати и побелели, или разранени в резултат на неправилното засукване на бебето. Често гърдите като че ли не се изпразват добре, дори след продължително сукане. Или пък количеството на млякото рязко намалява около 3-4 седмици след раждането (да не се бърка с естественото регулиране на лактацията, приблизително в същия период). Други са при бебето, което може да е неспокойно на гърдата, да не наддава добре, да поглъща твърде много въздух, докато суче, респективно да страда от прекалено силни колики и/или рефлукс.

Обърнете внимание, дали когато бебето плаче, езичето му не придобива форма на сърчице или крилца на пеперуда (сякаш нещо го придърпва назад и надолу точно в средата), дали е способно да изплезе езиче пред долната устна, дали обръща горната си устна подобно на рибка или на патешка човка, докато суче. Също така можете с палец и показалец на двете ръце да повдигнете леко горната устничка и да погледнете къде е „захваната“ юздичката към венеца (тази връзка може да се намира в горната част на венеца, но може и да е на самото ръбче на венеца, в папилата, от двете страни на която ще прорежат горните резци на детето). Лесно ще установите, доколко тази юздичка е стегната и е ограничава функциите на горната устна.

При всички положения, ако някой от тези признаци е налице, следва задължително да се консултирате с педиатъра на бебето и/или с квалифициран консултант по кърмене. За съжаление, нерядко консултантите са тези, които ще направят обстоен преглед и анализ на ситуацията и ще излязат с по-добри насоки и решения, когато действително се касае за къси френулуми, особено от „скритите“ 3-ти или 4-ти тип. Ако случаят е такъв, също така е най-вероятно стоматологът да откаже корекция, но дори тогава има какво да се направи за подобряване уменията на бебето да използва езичето си чрез серия упражнения.

Общоприетата постановка е, че когато френулумите не създават проблем при кърмене и хранене, те не се пипат. Възможно е бебето да суче ефективно, но в ранна детска възраст да започнат да се проявяват други проблеми, като например нарушения в емайла на горните зъбки, разстояние между горните резци, „френско“ Р в произношението и др. Корекция на френулумите може да бъде направена на всякаква възраст, а случаите, когато след прохождането си децата сами „срязват“ този на горната си устна, разкъсвайки го при падане, съвсем не са рядкост и не са толкова страшни, колкото изглеждат (поради богатото кръвоснабдяване в устата).

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Как да научите детето си да е самостоятелно

Как да научите детето си да е самостоятелно

Ако имате практиката да визуализирате непосредствените си планове и цели за деня, използвайки органайзер или...
Страхотна идея за бизнес за бременни и майки

Страхотна идея за бизнес за бременни и майки

Цели девет месеца сте се лишавали от нещо любимо, било то храна или напитка, и когато най-после този период...
Парти за разкриване пола на бебето – най-новият ритуал за очакващи родители

Парти за разкриване пола на бебето –...

Въпрос на време е да бъдете поканени на подобно парти, след като вече и у нас придоби широка популярност т.нар. Baby...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: