http://www.bebok.eu/article/2157

Никога не заспивайте с бебе на гърдите си!

Заспиването с бебе на гърдите е много по-опасно, отколкото може би сте си представяли, алармира организацията Lullaby Trust. Както подсказва името й, организацията си е поставила за задача да запознава родителите с най-безопасните начини за сън на бебетата.

Според експертите на Lullaby Trust конкретно заспиването на дивана и в креслото с бебе, поставено върху гърдите, увеличава 50 пъти риска от СВС (синдром на внезапната смърт) и задушаване.

И което е още по-притеснително – по данни на NHS (Националната здравна система на Обединеното кралство), приблизително едно от всеки шест бебета в черната статистика на СВС е починало, спейки с възрастен на дивана.

Самата концепция за споделено спане на родители с бебетата им е смятана за порочна от много експерти, независимо че тази практика е широко разпространена от край време в много култури по целия свят и има много поддръжници в западния свят. От организацията съветват кърмещите майка да не допускат да заспиват, докато кърмят легнали новородените си бебета, освен ако край тях няма и друг възрастен.

Lullaby Trust се ангажира да привлече общественото внимание върху проблема, след като наскоро лекар от Кентъки разказва за трагичния инцидент, при който собственият му син, издъхва при сходни обстоятелства на четириседмична възраст. Изморен от хроничното недоспиване, бащата потъва в сън със своето бебе върху себе си и когато няколко часа по-късно се събужда, установява, че синът му вече не диша.

И Lullaby Trust, и NHS, а и много други публични и доброволни организации поставят спането с бебе на диван или кресло сред най-опасните за живота и здравето на новороденото. Тази опасност нараства неимоверно, ако човекът, който спи с бебето, е употребил алкохол, цигари или наркотици, както и ако е прекомерно изморен (когато сънят е по-дълбок и продължителен) или пък бебето е родено недоносено.

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Не бъдете любезни, бъдете искрени

Не бъдете любезни, бъдете искрени

„Общувайте с другите, но останете себе си”, съветва белгийският психотерапевт Тома д’Ансамбур чрез своя...
Направете дигиталния свят по-безопасен за децата увеличавайки достъпа им

Направете дигиталния свят по-безопасен за...

Ню Йорк, София 14 декември 2017 г. – Въпреки масовото онлайн присъствие на децата - 1 от 3 интернет потребители по...
Коледен базар в подкрепа на недонсоените деца

Коледен базар в подкрепа на недонсоените...

Вече шеста година Фондация „Нашите недоносени деца“ организира благотворителен Коледен базар „Подари...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: