https://barbabebe.com/bb/index.php?route=product/product&path=61_59&product_id=50

Как да обличаме бебето през лятото

Съвети за младата майка от д-р Невяна Беличева, педиатър в ДКЦ „Вита“ (София, ул. Драговица №9, www.vita.bg)

 

Повечето майки имат спомен как акушерката поема и увива новороденото още в родилна зала. Съществува и старото разбиране за „навличането“ на бебето, за да не изстните. Факт е, че бебетата имат ограничена способност да регулират собствената си температура. И е важно родителите да се погрижат то да се запази топло през хладните месеци, както обаче и хладно през топлите месеци. 

Телесна температура на бебето – какво е важно да знаете?

  • Докато фетусът е в корема на жената, неговата температура е 37.7 градуса. При раждането то е покрито от амниотична течност и сякаш излиза от топъл басейн. Затова е важно новороденото да бъде повито и загряно още при раждането. Но подобно загравяне е напълно излишно през летни месеци.
  • Извън корема, телесната температура на бебето трябва да бъде между 36 и 37 градуса.
  • Ако бебето има температура до 37,5 градуса, не се притеснявайте. Най-вероятно не е настинка. Леко повишената температура в повечето случаи е причинена от прекомерно обличане с дрехи, загряване с одеало или прекалено висока температура в колата или стаята. Свалете някоя от дрехите, преместете детето в по-студено помещение и то ще се разхлади.

Задължителни ли са чорапите и шапката?

Потенето е основен начин за охлаждане на тялото. Бебетата имат ограничена способност да се потят. При тях може да се изпоти вратлето, крачетата и главата, което е приблизително 30% от тялото им. Това е причината да бъдат „претопляни“ прекалено бързо. Поставянето на шапка и чорапи, когато е горещо, напълно ограничава способността им да се охладят сами. Съветът ми е да използвате тънка лятна шапка с козирка и да забравите чорапите.

Кога бебето е „навлечено“ и кога бебето е „голо“?

С какво е облечена майката и как тя се чувства комфортно в температурно отношение е достатъчен показател как да облече детето си. Още се срещат родители, които са с леки тениски и къси панталонки, но навличат детето си с дебели дрехи и не пропускат якенцето. За топлите дни е подходящо памучно комплектче с къс ръкав или боди. Винаги може да добавите дреха отгоре, щом слънцето се скрие. Разбира се, не пропускайте слънцезащитата.

Ако майката избягва найлона, полиестера или друг синтетичен материал през лятото, нормално е и бебето да не бъде обличано в подобни материи. Мекият дишащ памук е препоръчителен.

А увиването?

Повечето бебета обичат да бъдат увити като вързопче, когато заспиват.  Ако денят е наистина топъл, просто използвайте фин копринен или памучен шал. Не откривайте главата на бебето и нека ръцете му също са отвън – по този начин ще му позволите да се самоохлажда.

Как майката да разбере, че на бебето му е топло?

Някои от сигналите, че на бебето му е прекалено топло са зачервеното лице, ускореното дишане и кожа, която е прекалено топла при докосване. За да проверите колко топло или студено е бебето, поставете гърба на дланта си върху върху вратлето на бебето. Трябва да усетите кожата приятно топла. 

Като цяло бебетата стават неспокойни и кисели, когато им е горещо. Започват и да плачат. Затова поддържането на приятна температура през лятото е добре за всички в семейството. И майки, не забравяйте, че вие знаете най-добре как да се грижите за своето бебе.

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Как да научите детето си да е самостоятелно

Как да научите детето си да е самостоятелно

Ако имате практиката да визуализирате непосредствените си планове и цели за деня, използвайки органайзер или...
Страхотна идея за бизнес за бременни и майки

Страхотна идея за бизнес за бременни и майки

Цели девет месеца сте се лишавали от нещо любимо, било то храна или напитка, и когато най-после този период...
Парти за разкриване пола на бебето – най-новият ритуал за очакващи родители

Парти за разкриване пола на бебето –...

Въпрос на време е да бъдете поканени на подобно парти, след като вече и у нас придоби широка популярност т.нар. Baby...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: