Header тениски

Как да обличаме бебето през лятото

Съвети за младата майка от д-р Невяна Беличева, педиатър в ДКЦ „Вита“ (София, ул. Драговица №9, www.vita.bg)

 

Повечето майки имат спомен как акушерката поема и увива новороденото още в родилна зала. Съществува и старото разбиране за „навличането“ на бебето, за да не изстните. Факт е, че бебетата имат ограничена способност да регулират собствената си температура. И е важно родителите да се погрижат то да се запази топло през хладните месеци, както обаче и хладно през топлите месеци. 

Телесна температура на бебето – какво е важно да знаете?

  • Докато фетусът е в корема на жената, неговата температура е 37.7 градуса. При раждането то е покрито от амниотична течност и сякаш излиза от топъл басейн. Затова е важно новороденото да бъде повито и загряно още при раждането. Но подобно загравяне е напълно излишно през летни месеци.
  • Извън корема, телесната температура на бебето трябва да бъде между 36 и 37 градуса.
  • Ако бебето има температура до 37,5 градуса, не се притеснявайте. Най-вероятно не е настинка. Леко повишената температура в повечето случаи е причинена от прекомерно обличане с дрехи, загряване с одеало или прекалено висока температура в колата или стаята. Свалете някоя от дрехите, преместете детето в по-студено помещение и то ще се разхлади.

Задължителни ли са чорапите и шапката?

Потенето е основен начин за охлаждане на тялото. Бебетата имат ограничена способност да се потят. При тях може да се изпоти вратлето, крачетата и главата, което е приблизително 30% от тялото им. Това е причината да бъдат „претопляни“ прекалено бързо. Поставянето на шапка и чорапи, когато е горещо, напълно ограничава способността им да се охладят сами. Съветът ми е да използвате тънка лятна шапка с козирка и да забравите чорапите.

Кога бебето е „навлечено“ и кога бебето е „голо“?

С какво е облечена майката и как тя се чувства комфортно в температурно отношение е достатъчен показател как да облече детето си. Още се срещат родители, които са с леки тениски и къси панталонки, но навличат детето си с дебели дрехи и не пропускат якенцето. За топлите дни е подходящо памучно комплектче с къс ръкав или боди. Винаги може да добавите дреха отгоре, щом слънцето се скрие. Разбира се, не пропускайте слънцезащитата.

Ако майката избягва найлона, полиестера или друг синтетичен материал през лятото, нормално е и бебето да не бъде обличано в подобни материи. Мекият дишащ памук е препоръчителен.

А увиването?

Повечето бебета обичат да бъдат увити като вързопче, когато заспиват.  Ако денят е наистина топъл, просто използвайте фин копринен или памучен шал. Не откривайте главата на бебето и нека ръцете му също са отвън – по този начин ще му позволите да се самоохлажда.

Как майката да разбере, че на бебето му е топло?

Някои от сигналите, че на бебето му е прекалено топло са зачервеното лице, ускореното дишане и кожа, която е прекалено топла при докосване. За да проверите колко топло или студено е бебето, поставете гърба на дланта си върху върху вратлето на бебето. Трябва да усетите кожата приятно топла. 

Като цяло бебетата стават неспокойни и кисели, когато им е горещо. Започват и да плачат. Затова поддържането на приятна температура през лятото е добре за всички в семейството. И майки, не забравяйте, че вие знаете най-добре как да се грижите за своето бебе.

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Не бъдете любезни, бъдете искрени

Не бъдете любезни, бъдете искрени

„Общувайте с другите, но останете себе си”, съветва белгийският психотерапевт Тома д’Ансамбур чрез своя...
Направете дигиталния свят по-безопасен за децата увеличавайки достъпа им

Направете дигиталния свят по-безопасен за...

Ню Йорк, София 14 декември 2017 г. – Въпреки масовото онлайн присъствие на децата - 1 от 3 интернет потребители по...
Коледен базар в подкрепа на недонсоените деца

Коледен базар в подкрепа на недонсоените...

Вече шеста година Фондация „Нашите недоносени деца“ организира благотворителен Коледен базар „Подари...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: