Възглавнички header 2017

Сцените на децата ни на публични места

Този известен татко ни учи да приемаме спокойно и хладнокръвно сцените на децата ни на публични места

Няма как да не сте го почувствали – от всеки родител, бил той майка или татко, се очаква да бъде безгрешен и да намира решение във всякакви ситуации. През цялото време! Какво обаче означава да си перфектен родител и кой и по какви критерии раздава оценките?

Да си „перфектен“ родител не означава детето ти никога да не направи нещо необмислено, да не сътвори някоя пакост или да не демонстрира емоциите си по чисто детски начин – без задръжки, без да съобразява с мястото и времето, нито с това кой става свидетел на „представлението“. Осъзнаването на собствените желания и емоции, проявата на търпение и съобразяването с ясно поставени граници и правила е продължителен и почти винаги труден процес, през който преминава всяко дете. Работата на родителите е да помогнат на децата си, като ги преведат през този процес с минимални щети за техния крехък емоционален свят.

Напълно естествено и философски погледнато възпитателно е за тях да преминат през широк спектър от емоции, сблъсквайки се с неща и ситуации, които не разбират. Днес това може да е неприемането на отказа да получат нещо, което искат „сега и веднага“, утре – болката от ожуленото на пързалката, а след време – от загуба, неуспех или раздяла.

Никой не може да спести на децата житейските уроци, независимо дали като възрастни и помъдрели хора, каквито би трябвало да бъдем, възприемаме тези уроци като лесни или трудни. Важното е да позволим и помогнем на децата си сами да намерят начин да се справят с емоциите си, като междувременно се учат да ги разбират, отличават едни от други, а на по-късен етап и да контролират външната им изява. Но не защото са развили страх, че ще се изложат или ще бъдат подиграни, или им е внушено, че винаги и на всяка цена трябва да прикриват чувствата си.

Тук няма да се позовем на разсъжденията и посланията на прочут детски психолог, психиатър или педиатър. Вместо това ще ви припомним една снимка, на която може и да сте попадали, предвид глобалната популярност, която придоби благодарение на социалните мрежи. Снимка, която е и забавна, и трогателна, и поучителна с посланието си, че емоционалното здраве на децата ни си струва учудените или укорителните погледи на хора, които никога повече няма да срещнем.

У нас свързваме името на Джъстин Балдони се свързва преди всичко с хитовия сериал на CW „Непорочната Джейн“ (Jane the Virgin), в който 33-годишният актьор, режисьор и социален предприемач изпълнява ролята на Рафаел. Той стои и зад най-гледаната дигитална документална поредица в историята – „Моите последни дни“ (My Last Days) – благодарение на която бяха събрани повече от 1 милион долара за благотворителни каузи и семейства в нужда.

През юни  2017 година Балдони сподели във Facebook снимка на своята дъщеричка, на която неговата съпруга, Емили, е уловила любопитен момент от почивния ден на семейството. Заедно с бащата на Джъстин, семейството е отишло да пазарува в местен хранителен магазин, когато детето разиграва типичната сцена на „тръшкане“, свързана с нещо, което не е получило или поне не по начина, по който го иска. На снимката се вижда как детето дава израз на чувствата си, а баща му и дядо му стоят напълно хладнокръвно, леко развеселени, но без помен от присмех, от двете му страни. Наоколо им се виждат други клиенти на магазина, които със сигурност са станали свидетели на сцената, но двамата мъже не изглеждат ни най-малко обезпокоени или пък засрамени.

Постът на Балдони във Facebook е придружен с текст, който ни повече, ни по-малко може да се разглежда като страница от наръчник за възпитание на детето, макар да не звучи нравоучително.

„Тази снимка вече е от любимите ми, които имам с баща си. Двама мъже, които стоят мълчаливо един до друг, свързани завинаги от безусловната любов както един към друг, така и към този млад, суров и чист дух, заради който и двамата бихме отишли накрай света. Мога само да си представя колко много пъти съм правил същото, когато съм бил на нейната възраст…

Баща ми винаги ми е позволявал да се чувствам по начина, по който се чувствам, дори когато сме били на публични места и е било смущаващо“, споделя Балдони в поста към снимката.

„Нямам спомен някога да е казал „Излагаш ме!“ или „Не плачи!“ Едва наскоро започнах да осъзнавам колко важна роля е изиграло това върху моето емоционално развитие. Нашите деца научават и асимилират толкова много информация, че няма как да знаят какво да правят с всичките тези нови чувства, които произтичат от това. Опитвам се да не го забравям, за да съм сигурен, че дъщеря ми приема за нормално да изпитва силни чувства. Не се чувствам засрамен, когато прави сцени в магазина или започне да крещи в самолета. Аз съм нейния баща… не вашия.

Нека не допускаме да изпитваме срам заради децата си. Това не рефлектира върху вас. В действителност… може би би трябвало да сме малко по-мили и търпеливи едни към други. Ако можехме да дадем израз на всички наши чувства и си позволявахме да правим сцени и да плачем тогава, когато имаме нужда от това, щяхме да можем да изпитваме повече радост и щастие. А това е нещо, от което този свят определено би могъл да се възползва“.

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Как да научите детето си да е самостоятелно

Как да научите детето си да е самостоятелно

Ако имате практиката да визуализирате непосредствените си планове и цели за деня, използвайки органайзер или...
Страхотна идея за бизнес за бременни и майки

Страхотна идея за бизнес за бременни и майки

Цели девет месеца сте се лишавали от нещо любимо, било то храна или напитка, и когато най-после този период...
Парти за разкриване пола на бебето – най-новият ритуал за очакващи родители

Парти за разкриване пола на бебето –...

Въпрос на време е да бъдете поканени на подобно парти, след като вече и у нас придоби широка популярност т.нар. Baby...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: