http://www.bebok.eu/article/2157

Преди училище: Супер полезна закуска

Преди училище: Супер полезна закуска, за да бъде детето пълно с енергия още от сутринта

Едва ли за някого е тайна, че закуската е най-важното ядене за деня. Тя дава тласък на метаболизма, стабилизира нивата на кръвната захар и дава на децата енергията, необходима им, за да преминат успешно през първите часове в училище. Проблемът е, че закуската може да изиграе тази ключова роля, само ако достави правилното „гориво“ на организма.

Често сутрин организацията у дома не е достатъчно добра – някой се успива, друг прекарва твърде много време в банята, трети се сеща, че предишната вечер не е подредил раницата си. Жертва на обстоятелствата обикновено става закуската – не остава време да бъде приготвена, а още по-малко консумирана спокойно у дома. За децата остава варианта да закусят в детското заведение, което посещават – ясла, детска градина или училище, като контрол върху качествата и количеството на храната има в първите две, но не и в училищата. Учениците имат и друга опция - да си носят закуска от вкъщи. Или просто да се научат да стават навреме, за да влязат в първия час закусили.

Независимо дали ще сервирате закуската у дома или ще я сложите в кутия за храна, за да бъде изядена по-късно в някое междучасие, придържайте се към следното правило, така че детето не просто да задоволи глада си и получи прилив на бърза енергия, изчерпана още преди първия проблем в класа по математика.

Въглехидратите са хранителните вещества, които зареждат тялото с гориво, но съществуват различни видове от тях и въздействието им върху организма е различно. За съжаление повечето типични закуски, които се сервират в детските и учебните заведения, са богати както на въглехидрати, така и на захари, но са бедни на фибри. Именно тези храни дават въпросната бърза енергия, която скоро ще бъде заместена от чувство на глад и колебания в нивата на кръвната захар, причиняващи раздразнителност, недобра концентрация и промени в поведението, оказващи негативно влияние върху учебния процес.

И така, кои са съставките, отговорни за правилния баланс в закуската? Това са протеините и фибрите. Основна цел на първото ядене за деня трябва да бъде да достави на организма протеин в комбинация с богат на фибри въглехидрат. Тези две съставки ще помогнат за оптималния баланс на кръвната захар, или иначе казано „заредени“ с тях, децата ще имат физическата и умствената енергия за усвояването на нови знания.

Предлагаме ви няколко идеи за комбинирането им в детската закуска, в т.ч. бързи решения и такива, които изискват повече време за приготвяне.

  • Закуска с овесени ядки (богати на фибри въглехидрати) и ядки/лешникова или бадемова паста (протеин и полезни мазнини). За овкусяване можете да използвате сезонни (подходящи са горски плодове, банан, ябълка) или сушени плодове и есенции като канела, ванилия, какао и др.
  • Кисело мляко (протеин) с боровинки (въглехидрат), ядки и/или семена от чия (полезни мазнини)
  • Пълнозърнест хляб (богат на фибри въглехидрат) с една или две лъжици натурално фъстъчено или сусамено масло (протеин, полезни мазнини)     
  • Твърдо сварени яйца (протеин) с ябълка (богат на фибри въглехидрат)
  • Мюсли или блокче от мюсли (богат на фибри и беден на захари въглехидрат) с бяло сирене или още по-добре извара (протеин)   
  • Пълнозърнести крекери със сусам и маково семе (богат на фибри въглехидрат) с топинг от цедено кисело мляко с мед и орехи (протеин)
  • Киш кейкчета с яйца, месо (протеини) и зеленчуци (богат на фибри въглехидрат). Ще се наложи да ги приготвите от предишната вечер, а можете да ги съхранявате и за няколко дни напред в хладилника. Приготвят се доста бързо и лесно във форма за мъфини, като се смесят яйца с избраното месо (шунка, наденичка, крехко филе) и зеленчуци (грах, зелен фасул, моркови, гъби, домати, царевица и др.) и се изпекат до готовност (така че кейкчето да запази формата си и да не се разпадне при изваждането). Децата особено много се забавляват при приготвянето на този вид киш, защото могат да участват в него и да съчетаят предпочитаните от тях продукти.

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Не бъдете любезни, бъдете искрени

Не бъдете любезни, бъдете искрени

„Общувайте с другите, но останете себе си”, съветва белгийският психотерапевт Тома д’Ансамбур чрез своя...
Направете дигиталния свят по-безопасен за децата увеличавайки достъпа им

Направете дигиталния свят по-безопасен за...

Ню Йорк, София 14 декември 2017 г. – Въпреки масовото онлайн присъствие на децата - 1 от 3 интернет потребители по...
Коледен базар в подкрепа на недонсоените деца

Коледен базар в подкрепа на недонсоените...

Вече шеста година Фондация „Нашите недоносени деца“ организира благотворителен Коледен базар „Подари...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: