http://www.bebok.eu/article/2157

Водата – винаги до теб, докато кърмиш

Два литра вода на ден – това е минимумът от химическото съединение H2O, който всеки възрастен индивид трябва да приема ежедневно, за да хидратира организма си. Защото здравият организъм е хидратираният организъм, а системното му лишаване от определено количество вода неминуемо води до здравословни проблеми. Два литра на ден обаче не са достатъчно количество вода за кърмещата майка, а падане под този минимум е абсолютно противопоказано както за лактацията, така и за здравето й.

Преди всичко е важно да се запомни, че водата е най-добрата течност, която човек приема, независимо от пол, възраст и занятие. В случая, говорейки за естествен процес, какъвто е лактацията, е абсолютно задължително да се набавя и единствената абсолютно естествена за човешкия организъм течност – а именно водата, която съставлява около 70% от него. Разбира се, приемът на всякакви други напитки на основата на вода (с изключение на алкохола и силно стимулиращи напитки в големи количества като кафе, черен чай и др.) е абсолютно съвместим с кърменето, но при отчитане на обема на течностите за деня не бива да бъде калкулиран за сметка на чистата вода.

И така, препоръчителният минимум вода за кърмещата жена е 2,5-3 литра. Ако поначало нямате естествена необходимост и навик да пиете достатъчно вода и раждането ви предстои, това количество може да ви прозвучи като непосилно! Но почакайте само да сложите новороденото си бебе на гърдите си и да започнете да го кърмите. Усещането за дехидратация и изгаряща жажда, последващо кърменето, е толкова силно, че просто няма начин да го пренебрегнете.

Един от най-лесните начини да доставяте на организма си препоръчителните три литра, е като си изградите следния навик – наливайте и оставяйте до себе си чаша, пълна с вода (250-300 мл), на всяко кърмене. Така при средно 10 кърмения в денонощието през първите месец-два-три, ще изпивате три литра вода като просто спазвате правилото ‘чаша вода на всяко кърмене’. Оттам нататък кърменията биха могли да намелят, като се увеличат интервалите между тях – тогава бихте могли да увеличите количеството вода, което изпивате на всяко кърмене.

Пиенето на подобно количество вода има само и единствено позитиви за кърмещата жена, които надхвърлят целите на поддържането на лактацията според нуждите на бебето. Добрата хидратация на тялото е добра хидратация и за кожата, подпомага изхвърлянето на токсините и задържаните течности от тялото, а освен това подтиска чувството за глад, което може да е доста интензивно през първите месеци от кърменето.

Съществува схващането, че майката трябва да приема до 600 калории допълнително дневно, докато кърми, предвид увеличените нужди на организма й. Като цяло кърмещата жена не бива да се ограничава до степен да гладува (периодът на кърмене е неподходящ за започване на рестриктивни диети с цел сваляне на килограми, като изключим диетите, назначени от лекар във връзка със съмнения за алергия към белтъка на кравето мляко при бебето). Това обаче не означава системно да приема повече от необходимите за нейния организъм калории. Многото храна не означава много кърма!

Водата и почивката са фундаментът на добрата лактация, и то когато между майка и бебето се установи пълна хармония на принципа на търсенето и предлагането (което означава бебето да суче толкова пъти и в такива количества, в които пожелае, като му се позволява да суче на по-малки интервали всеки път, когато иска да заяви по-големи количества).

Освен вода, подходящи за кърмещата жена са айранът (прясно мляко трябва да се консумира с мярка и да се следи за реакция при бебето), лактогонните чайове (от билки, стимулиращи процеса на лактацията), неподсладените, негазирани плодови или зеленчукови сокове, бульоните, водата от сварено жито или овесени ядки и др. Допустим е прием на кафе или черен чай в малки количества, а е противопоказан този на някои запарки, като например от мента и салвия (градински чай). Последните са подходящи за процеса на отбиването.

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Как да научите детето си да е самостоятелно

Как да научите детето си да е самостоятелно

Ако имате практиката да визуализирате непосредствените си планове и цели за деня, използвайки органайзер или...
Страхотна идея за бизнес за бременни и майки

Страхотна идея за бизнес за бременни и майки

Цели девет месеца сте се лишавали от нещо любимо, било то храна или напитка, и когато най-после този период...
Парти за разкриване пола на бебето – най-новият ритуал за очакващи родители

Парти за разкриване пола на бебето –...

Въпрос на време е да бъдете поканени на подобно парти, след като вече и у нас придоби широка популярност т.нар. Baby...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: