http://www.bebok.eu/article/2157

Защо една жена на 72 иска да стане майка

Тя е на 72 години, неомъжена, с изключително успешна кариера на успешна бизнес дама зад гърба си. И иска да стане майка за първи път, като намери донор на яйцеклетки и се подложи на ин витро процедури – желание, което засега нито една клиника за асистирана репродукция не се наема да удовлетвори.

„Искам да имам бебе“, казва простичко Карол, предпочела да използва това име като псевдоним, вместо своето собствено. „Аз съм напълно здрава и в много добра кондиция. Не пия, нито пуша. Грижила съм се винаги себе си и съм в добра форма. Също така съм много добре финансово осигурена. Защо да не мога да имам бебе? Добре, аз съм на 72, но нито изглеждам, нито се чувствам на толкова“.

Карол предпочита да остане анонимна, тъй като в миналото опитите й да намери подкрепа, огласявайки желанието си да стане майка на тази възраст, са били напразни – реакциите са били крайно негативно, особено женските. „Те просто не могат да проумеят какво е да нямаш бебе, особено онези от тях, които имат деца“.

Първият и логичен въпрос, който изниква в отговор на апела на Карол, е защо не е направила опит да се сдобие с дете преди години. Много години.

„Бях твърде заета“, отговаря тя. „Бях избрала да се занимавам с бизнес и спомогнах за основаването на изследователски институт. Според моя опит на жените, които искаха да започнат кариера преди 30 или 40 години, не се гледаше сериозно, ако в същото време искат да имат и деца. Времето просто не беше подходящо за мен. Започнах да се замислям за деца, когато навърших 50, и направих опит да забременея чрез ин витро с мои яйцеклетки. Не се получи. Чувайки за все повече жени, които стават майки, след като са преминали 60-те, започнах да се замислям – защо не и аз?“

Особено силно мотивирана и обнадеждена Карол се е почувствала след като научава историята на Елизабет Адени – 66-годишна бизнесдама от Съфолк, Англия, която роди своето първо дете през май 2017 година. „При нея всичко се развие толкова добре, че си казах, че следващата стъпка пред мен е да се захвана с това сериозно“.

Но дори Карол да забременее от първия опит и роди здраво дете, до момента, в който това дете навърши 10, тя ще е навършила 83 години!

„Хората вече живеят все по-дълго и по-дълго“, отговаря Карол и се аргументира по следния начин. „Свидетели сме на пробив след пробив с медицинската наука. Някой би възразил, че това, което искам, е срещу природата, но всичко в медицината е срещу природата – дори носенето на очила. Ако аз стана майка, това също бил било пробив, а именно на това се основава успехът на медицинските проучвания. Мъжете стават бащи, когато са преминали 60-те или 70-те, а някои дори и след 80-те. Може би заради това те са по-малко критични към мен“.

„Наричали са ме егоистка заради това, че искам дете, казвали са ми, че детето ми би било подигравано и осмивано заради това, че майка му е толкова възрастна. Моят отговор на това е, че възрастта на родителя на детето не е от значение, стига то да бъде обичано. Това е най-важното нещо, а моето дете ще бъде обичано от цялото ми сърце“.

Без съмнение с ин витро репродуктивната медицина осъществи истинско чудо, давайки възможност на жени, които не са били способни да забременеят естествено, да станат майки. През последните няколко години обаче броят на жените, подложили се на ин витро чрез оплодяване на донорска яйцеклетка и станали майки за първи път след като се преминали 60-те, системно нараства. През 2005 година 67-годишната Адирана Илиеску роди момиченце в Румъния, а година по-късно испанката Камела Боусада, на същата възраст, стана майка на близнаци.

Елизабет, за която стана дума по-горе, заминава за Украйна, за да се подложи на ин витро процедура, и се връща в Англия бременна. Ражда здраво бебе и според запознати със случая е извънредно щастлива от майчинството. Нейният случай обаче събуди дебата относно майчинството след менопаузата, което е възможно само и единствено чрез революционните методи, които съвременната медицина предлага. Критиците задават въпроса, как една жена, „която е с всичкия си“, би поискала да стане майка, когато е достигнала пенсионна възраст. Броят им обаче нараства и все повече и повече 60 и дори 70-годишни жени са готови да се превърнат в т.нар. „ин витро туристки“, търсейки съдействие от клиники по асистирана репродукция в чужбина.

И докато никой не подлага на съмнение отдадеността, с която тези жени посрещат ролята на майки и са готови да се грижат за своите така желани деца, изниква моралната дилема, доколко правилно е една жена, преминала официалната пенсионна възраст, да износи бременност, след като е оплодена чрез донорска яйцеклетка и сперматозоид, и да роди бебе?

Сред яростните противници на тази концепция са застъпниците на кампанийната група за Дискусия по въпросите на репродуктивна етика, начело с основателката Джоузефин Кинтавиле.

„Една жена, достигнала възрастта, на която да бъде баба, не би трябвало да има деца. Аз не виждам нищо правилно в това. Параметърът тук е естественият процес на менопаузата, който е неизбежен и необратим. Аз съм на мнение, че това трябва да бъде заявено категорично и жените просто трябва да го приемат“, убедена е Джоузефин.

На същото мнение е и Кристина Одон – бивш редактор на изданието The Catholic Herald, чието име подсказва религиозната призма, през която са пречупени гледните точки в него. „Редно е да погледнем на този въпрос от перспективата на децата, на техните нужди и желания, не само на майките. Да се раждат деца отвъд определена възраст е противоестествено“.

Същевременно някои представители на лекарската професия изказват по-умерени позиции, като д-р Джилиан Локууд – вице-президент на комитета към Кралския колеж по акушерство и гинекология. „Биологически факт е, че докато продължителността на живота почти се удвои през последния век, репродуктивните рамки остават почти непроменени. След навършването на 60 години, рисковете за здравето на жената нарастват значително. Казано по този начин, докато една жена е здрава и в добра форма, и не е налице хроничен или друг здравословен проблем като диабет или високо кръвно налягане, рисковете за нея като майка не са толкова големи. Най-сложен при решаването на подобни случай е психологическият аспект. Трябва да се внимава да не се допусне фиксация и взимане на решения под общ знаменател“, смята д-р Локууд.

Д-р Алън Пейси – секретар на Британската асоциация по проблемите на фертилитета, вярва убедено, че границата от 50 години, която понастоящем е приета като общовалидна от клиниките по асистирана репродукция в Обединеното кралство, е правилна. „Вярно е, че никой не може да предскаже кога един родител ще почине и ще остави децата си сираци, но за мен идеята, че се позволява едно дете да бъде заченато и родено тогава, когато е почти сигурно, че още преди 18-тия си рожден ден ще е останало без родител, е доста обезпокоителна“.

„Повечето хора отхвърлят тезата, че жените, при които климаксът вече е настъпил, трябва да се подлагат на процедури по асистирана репродукция. В някои случаи, поставянето на тази граница на определена възраст, като например на 50 години, може да е спорно, но като се вземат предвид всички важни въпроси, като например благополучието на детето, здравето на майката, и, все пак, нагласата на обществото, смятам, че тази граница е поставена коректно.“

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Не бъдете любезни, бъдете искрени

Не бъдете любезни, бъдете искрени

„Общувайте с другите, но останете себе си”, съветва белгийският психотерапевт Тома д’Ансамбур чрез своя...
Направете дигиталния свят по-безопасен за децата увеличавайки достъпа им

Направете дигиталния свят по-безопасен за...

Ню Йорк, София 14 декември 2017 г. – Въпреки масовото онлайн присъствие на децата - 1 от 3 интернет потребители по...
Коледен базар в подкрепа на недонсоените деца

Коледен базар в подкрепа на недонсоените...

Вече шеста година Фондация „Нашите недоносени деца“ организира благотворителен Коледен базар „Подари...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: