Възглавнички header 2017

Седем неща, които последователите на Монтесори правят различно от останалите родители в грижите за новороденото

През последните години философията на Мария Монтесори и нейните всепризнати методики за правилно развитие на детето все повече се комерсиализира. В резултат на това много съвременни родители са повлияни от отделни аспекти на концепцията, залегнала в тази все още алтернативна педагогическа школа. Дори и при най-верните последователи на Монтесори обаче е налице широка вариативност, що се отнася до подхода към собствените им деца. Някои отхвърлят категорично залъгалките и бебешките кошари, например, докато за други употребата им не е в противоречие с принципите на Монтесори.

Затова и тази селекция, направена от авторката на книгата Kids in the Kitchen: Simple Recipes That Build Independence and Confidence the Montessori Way и блога How We Montessori - Кайли Д‘Алтън, не претендира за универсалност. Чрез нея тя по-скоро разкрива вижданията си за правилен подход към новороденото, проверени и утвърдени в процеса на отглеждане на собствените й три деца.

Без или с минимално повиване

Практиката новородените да се повиват стегнато, като в пашкул, не е нова и е разпространена в цял свят, като не са малко педиатрите, които популяризираха плътното повиване с цел намаляване плача и улесняване приспиването на бебето в периода на коликите (достатъчно е да споменем д-р Карп).

Кайли Д‘Алтън заявява, че никога не е разбирала постановката бебето да бъде пристягано с пелена, макар да е наясно с концепцията за антистрес ефекта му върху бебето (напр. за рефлекса на Моро). Тя изтъква необходимостта детето да има пълна свобода на движенията и респективно възможност да изпитва с ръчички и крачета непосредствени сензорни възприятия от момента, в който се роди.

Д‘Алтън припомня, че бебето докосва лицето си с ръчички още в утробата на майката, така че няма нищо по-естествено от това да може да го прави и след като излезе на бял свят. По този начин бебето постепенно ще развива координацията си и подобрява цялостния си тонус.

Без биберони

По-важно е да намерим причината за дискомфорта и неразположението на бебето, отколкото да търсим и да му предлагаме средство, чрез което да го „укротяваме“, позволявайки този начин на успокояване да се превърне в навик, обяснява Кайли. Смята се също, че навикът да се успокоява чрез залъгалка може да доведе до изграждане на аналогичен навик да се смуче и задържа храна в устата. Добре е да се има предвид също, че залъгалките биха могли да предизвикват проблеми с кърменето, а е добре известно, че продължителното им използване може да навреди на говора и увреди денталното здраве.

По-малко дрехи и никакви ританки

В основата на педагогиката на Монтесори е стимулирането на сензорните възприятия от най-ранна възраст и съвсем логично за повечето майки, последователи на философията, правилният начин на обличане на бебето е оскъдният. Нека колкото се може по-голяма част от кожата на бебето да е открита, а винаги, когато градусите на околната среда позволяват, крачетата да са боси.

Разбира се, не става дума за крайности и риск от простудяване на бебето, когато навън или вкъщи е студено. Винаги, когато е възможно обаче, нека бебето има свободата да движи ходилата и колената си, за да започне да изгражда възприятия за съприкосновението и оттласкването в твърда основа. В този ред на мисли, ританките и ромпърите са може би най-ограничаващото облекло за движенията и рецепторите на бебето.

 

Никакви люлки, бънджита и проходилки

Използването на кошчета и столчета за кола не подлежи на коментар – те са необходими или още по-точно задължителни – но освен тях на пазара се предлагат всякакъв друг тип пособия за ограничаване движенията на бебето. Кайли споделя, че от същата гледна точка – осигуряване на свобода на движенията на бебето - самата тя предпочита да носи децата си в слинг пред това да ги вози в количка. За нея търсенето на подобни форми на забавление на бебето е напълно излишно, а и редица приспособления (като проходилките, напр. – бел. а.) са доказано вредни за развитието му. Вместо това, нека бебето има възможността да се движи свободно и да достига до предмети и играчки от естествени материали, подобрявайки моториката и познанията си за света.

Общувайте с бебето като с личност още от раждането му

Разбира се, Монтесори не е единствената философия, която окуражава родителите да общуват пълноценно с децата си още от най-ранната им възраст. Кайли подчертава колко е важно да говорим на бебето, като му описваме какво се случва около него, да му казваме, преди да го вземем, преповием или изкъпем, и изобщо да му обясняваме какво предстои да се случи. Гледайте бебето в очите, когато му говорите, и се обръщайте персонално към него. По този начин детето ще расте с естествен стремеж и усет за пълноценна вербална комуникация.

Не будете спящо бебе

Това, разбира се, може да е доста сериозно предизвикателство, особено когато бебето има по-големи брат или сестра. И все пак, идеята е ясна и логична – нека бебето спи колкото пожелае, тогава, когато пожелае. Важно е да уважаваме естествения биологичен ритъм на бебето както по отношение на съня, така и на кърменето (на поискване). Самата Кайли предпочита да не притъмнява изкуствено помещенията в дома си за дневните дремки на децата си, така че да нагодят своя естествен ритъм и да започнат да отличават деня от нощта.

Осигурете на детето разнообразни сензорни изживявания

Нека детето е въвлечено още от раждането си в ежедневието на своето семейство – нека слуша музика, чува гласове и смях, нека опознава със собствените си рецептори заобикалящата го среда – както у дома, така и навън. За да е там, където са родителите му, практично решение е да му се предостави одеяло или килимче, което да се мести от стая в стая, или пък на двора, така че бебето да е участник в случващото се, но и да може да почива, щом му се доспи.

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Как да научите детето си да е самостоятелно

Как да научите детето си да е самостоятелно

Ако имате практиката да визуализирате непосредствените си планове и цели за деня, използвайки органайзер или...
Страхотна идея за бизнес за бременни и майки

Страхотна идея за бизнес за бременни и майки

Цели девет месеца сте се лишавали от нещо любимо, било то храна или напитка, и когато най-после този период...
Парти за разкриване пола на бебето – най-новият ритуал за очакващи родители

Парти за разкриване пола на бебето –...

Въпрос на време е да бъдете поканени на подобно парти, след като вече и у нас придоби широка популярност т.нар. Baby...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: