Header тениски

Топ 10 на държавите с най-добри социални условия за майчинство и бащинство

Ако бихте избирали държавата, в която да се установите, според това къде бихте имали право на дългосрочно майчинство при заплащане, аналогично или близко до заплатата, която сте получавали, тези десет би следвало да оглавят списъка ви. Ще ви направи впечатление, че в социалната политика на повечето от тези държави е помислено не само за изграждането на връзката между майката и децата й, но и на тази между децата и баща им (или съответно с другия родител от същия пол).

Финландия

Във Финландия бъдещите майки могат да започнат своя отпуск седем седмици преди термина си, а освен тях получават още 16 седмици платен отпуск, независимо дали са работещи, безработни, учащи се и т.н. В страната платен отпуск получават и бащите, като периодът е осем седмици. След като детето навърши три години, родителите имат правото да изберат да работят на половин работен ден, разпределяйки времето си между дома и работата. Това право се запазва до завършване на първи клас.

Дания

В Дания платеното майчинство в пълния размер на получаваното възнаграждение е 18 седмици, от които 4 се дават преди термина. По време на оставащите 14 седмици бащата също има правото да използва две поредни седмици отпуск, а след това двамата родители могат да разпределят както пожелаят помежду си допълнителни 32 седмици. Този отпуск може да бъде удължен с до 14 седмици поради болест на детето или на някой от родителите. По закон правителството гарантира до 52 седмици платен отпуск, макар и не винаги в пълния размер на възнагражденията на родителите.

Швеция

Новите родители в Швеция имат право на 480 дни отпуск с обезщетение в размер на 80% от възнагражденията си, които да разпределят помежду си както намерят за добре, като специално на майките са гарантирани още 18 седмици.

Швеция е уникална по отношение на своята социална политика към бащите. Само там са предвидени цели 90 дни платен отпуск за бащите. Идеята е ясна – по този начин се насърчава изграждането на пълноценна връзка между баща и дете в един период, в който майките по правило съсредоточават най-много внимание върху себе си.

Белгия

Белгийските майки могат да получат до 15 седмици платен отпуск, като за първите 30 дни след раждането на детето получават обезщетение в размер на 80% от заплатата си, а след това – в размер на 75%. Бащите получават 10 дни отпуск, само три от които със стопроцентово обезщетение, а останалите – върху 82% от заплатата си, и то ако ги използват през първите четири месеца от раждането на детето. Майките имат и алтернативна опция – осем месеца на половин работно време, вместо 15-те пълни седмици.

Исландия

В Исландия родителите получават общо девет месеца отпуск, като майката и бащата имат фиксирани по три месеца всеки с обезщетение върху 80% от заплатите си, които не могат да преотстъпват, а останалите три могат да разпределят както намерят за добре. По този начин правителството иска да осигури и на двамата родители възможността да работят и прекарват време с децата си.

Сърбия

В съседна Сърбия майките имат право на 20 седмици майчинство с обезщетение върху 100% от заплатата си. След този период законът позволява до една година отпуск от работа, но процентът на обезщетението намалява – на 60%, а за последните 12 седмици – на 30%. Бащите получават една седмица платен отпуск за отглеждане на дете в 100-процентов размер.

Норвегия

Норвегия е пословична като една от най-социалните държави в Европа, а и изобщо. Скандинавската държава има една от най-щедрите и гъвкави политики по отношение преди всичко на майките, но и на бащите. Като гражданин на Норвегия, жената може да отсъства от работа за период от 35 седмици, като получава пълния размер на заплатата си, или 45 седмици, взимайки 80% от заплатата си. На бащите се предоставят до 10 седмици отпуск, като периодът, в някои случаи 0 седмици, се определя от размера на доходите на съпругите им. Заедно, родителите могат да получат още до 46 седмици отпуск с пълно обезщетение или 56 седмици – с 80%.

Унгария

Унгарските майки имат право на до 24 седмици майчинство с обезщетение върху 70% от заплатата си, които могат да започнат да текат до четири седмици преди определения термин. След това родителите имат право да разпределят помежду си още 156 седмици отпуск, като за първите 104 седмици размерът на обезщетението също е 70%, а след това е във фиксиран от държавата размер.

Естония

В Естония законът е определил жените да могат да отсъстват от работа във връзка с раждането на дете при обезщетение в пълния размер на заплатата си за период от 140 дни, като използват между 30 и 70 от тях преди раждането. Подобно на скандинавските страни е помислено и за бащите. Те имат право на двуседмичен платен отпуск, които да прекарат с децата си, или пък в последните два месеца от бременността на съпругите си. След края на платеното майчинство, родителите имат право на още 435 дни отпуск за отглеждане на дете, като размерът на обезщетението за този период се определя върху общия размер на доходите им.

Литва

Скандинавските държави може и да са нарицателно за социални политики по отношение на новите родители, но Литва се явява достойна конкуренция. В най-южната прибалтийска държава майките имат право на 18 седмици платено майчинство върху 100% от заплатите си, бащите на четири седмици при същите условия, а двамата заедно могат да поделят помежду си още 156 седмици, като имат и избор – да получават обезщетение върху 100% от възнагражденията си за първите 52 седмици или върху 70% - за първите 104 седмици (или докато детето навърши две години. Останалите седмици са неплатен отпуск.

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Не бъдете любезни, бъдете искрени

Не бъдете любезни, бъдете искрени

„Общувайте с другите, но останете себе си”, съветва белгийският психотерапевт Тома д’Ансамбур чрез своя...
Направете дигиталния свят по-безопасен за децата увеличавайки достъпа им

Направете дигиталния свят по-безопасен за...

Ню Йорк, София 14 декември 2017 г. – Въпреки масовото онлайн присъствие на децата - 1 от 3 интернет потребители по...
Коледен базар в подкрепа на недонсоените деца

Коледен базар в подкрепа на недонсоените...

Вече шеста година Фондация „Нашите недоносени деца“ организира благотворителен Коледен базар „Подари...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: