https://barbabebe.com/bb/index.php?route=product/product&path=61_59&product_id=50

Четенето на книги за отглеждане води до депресия

Предстои ви да станете майка за първи път и всеки ден в главата ви изникват нови и нови въпроси и притеснения, каращи ви да звъните на майка си, приятелките си с деца и дори на далечни познати по всяко време на деня и нощта? Не се самобичувайте – това е напълно нормално и се проявява в някаква степен у всяка жена, колкото и уравновесена да е била дотогава. Все пак добре е да имате предвид, че многото информация не е непременно нещо добро за вас, а и за детето ви. И в този случай важи правилото: вместо на количеството, наблегнете на качеството. И на собствената си интуиция. За да отгледате здраво и щастливо дете (и самата вие да бъдете здрава и щастлива майка), не е нужно да изчетете всички книги, които се предлагат на пазара.

Ново изследване, осъществено от Ейми Браун от Университета в Саунси, търси зависимост между целенасоченото четене на книги за отглеждане на бебето и детето и проявата на симптоми на депресия и панически разстройства при майката. И я намира. Проучването на Браун обхваща 350 жени, станали майки за първи път, и доказва, че онези от тях, които са прочели най-много книги по време на бременността си и непосредствено след раждането, са развили най-много и сериозни симптоми на следродилна депресия. 

Ако вече сте разгръщали подобна книга, може би сте се сблъскали със страничния ефект от информацията за това кога и какво да очаквате от вашето бебе – първа усмивка еди-кога-си, задържане на главичката повдигната при поза по корем през еди-коя-си-седмица, обръщане от гръб по корем през еди-кой-си-месец и т.н. А какво означава забавянето със седмица-две или повече в демонстрацията на дадено ново умение? Нима бебето изостава в развитието си? Нима вие бъркате някъде?

Ако пък срещнете проблеми с естественото хранене на бебето и, респективно, с наддаването му, светът буквално може да се сгромоляса върху главата ви. Особено ако сте прочели книга, в която ползите от кърменето и съветите към майките са изложени в императивен тон, вменяващ чувство на дълбока вина у жените, които по една или друга причина не се справят с кърменето.

Ето, тези са най-честите причини, които могат да доведат майката до излишни стрес, паника и комплекси. А когато не бъдат овладени и разсеяни навреме (за предпочитане от педиатъра, но и моралната подкрепа на близките не е за подценяване), натрапливите мисли се превръщат в невроза, което поставя в риск и майката, и детето й.

След всичко казано е важно да подчертаем дебело, че цитираното по-горе проучване не доказва причинно-следствена връзка между четенето на книги и следродилната депресия, а по-скоро намира известна зависимост между двете явления. Най-простичкото обяснение за това е, че неврозата, която майката развива след раждането на бебето, е същата, която я е подтикнала да накупи и изчете дузина книги за бременността, раждането и отглеждането на бебето.

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Как да научите детето си да е самостоятелно

Как да научите детето си да е самостоятелно

Ако имате практиката да визуализирате непосредствените си планове и цели за деня, използвайки органайзер или...
Страхотна идея за бизнес за бременни и майки

Страхотна идея за бизнес за бременни и майки

Цели девет месеца сте се лишавали от нещо любимо, било то храна или напитка, и когато най-после този период...
Парти за разкриване пола на бебето – най-новият ритуал за очакващи родители

Парти за разкриване пола на бебето –...

Въпрос на време е да бъдете поканени на подобно парти, след като вече и у нас придоби широка популярност т.нар. Baby...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: