Възглавнички header 2017

С това устройство децата с ДЦП могат да ходят (видео)

Учени от Националния здравен институт на САЩ (NIH) разработиха специално роботизирано устройство, с чиято помощ децата, страдащи от церебрална парализа, могат успешно да ходят без чужда помощ. Във видеото по-долу можете да видите как след поставянето на т.нар. екзоскелет, обхващащ краката им от глезените до таза, и ежедневна терапия, малките пациенти на клиничния център към NIH пристъпват стабилно и без видими усилия.

Огъването в коленете е една от най-честите изяви на детската церебрална парализа (ДЦП), която цялостно повлиява негативно върху двигателните умения на децата. Затова и децата, страдащи от това заболяване, което може да бъде причинено от вирусни инфекции, медикаменти и психоактивни вещества, употребявани по време на бременността, усложнения при раждането и др., изпитват затруднения в ходенето, балансирането и изправения стоеж.

Шинирането на краката, мускулните инжекции, интензивната кинезитерапия и рехабилитация и хирургични манипулации на долните крайници могат да подобрят способността на детето да ходи, но за проблемите, произтичащи от ДЦП, все още няма радикално, дългосрочно решение.

Затова и всеки нов пробив в областта вдъхва нова надежда на хиляди деца и техните семейства, а разработката на д-р Томас Бюлеа и неговия екип от учени действително може да бъде разглеждана като революционна. Конструираният от тях екзоскелет вече е тестван върху седем деца на възраст между 5 и 19 години, като при шест от тези деца приспособлението е спомогнало за изпъването на краката им в коленете. Въпреки че е роботизирано, устройството не върши „цялата работа“ вместо децата – за да стъпват, те трябва да използват собствените си мускули и, както можете да видите във видеото, го правят повече от успешно, изминавайки по минимум 30 стъпки без чужда помощ.

 „Подобрението в тяхната походка, както и фактът, че се запазва мускулната им активност, ни правят оптимисти, че чрез този подход и ако бъде прилаган за достатъчно дълъг период от време, бихме могли да научим децата да ходят по нов начин“, коментира постижението д-р Бюлеа.

 

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Как да научите детето си да е самостоятелно

Как да научите детето си да е самостоятелно

Ако имате практиката да визуализирате непосредствените си планове и цели за деня, използвайки органайзер или...
Страхотна идея за бизнес за бременни и майки

Страхотна идея за бизнес за бременни и майки

Цели девет месеца сте се лишавали от нещо любимо, било то храна или напитка, и когато най-после този период...
Парти за разкриване пола на бебето – най-новият ритуал за очакващи родители

Парти за разкриване пола на бебето –...

Въпрос на време е да бъдете поканени на подобно парти, след като вече и у нас придоби широка популярност т.нар. Baby...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: