https://barbabebe.com/bb/index.php?route=product/product&path=61_59&product_id=50

Как да захраним бебето си без пюрета

Все повече и повече родители търсят алтернативен подход, когато дойде ред за захранване на бебето с твърди храни – препоръчително около шестия месец след раждането му. Все още масовият подход, с който работят и педиатрите у нас, е на въвеждане на пюрирани храни някъде около четвъртия месец на бебето, като най-често се започва със зеленчукови еднокомпонентни пюрета с най-фина консистенция. Освен него обаче съществуват доказано работещи методики, като т.нар. захранване, водено от бебето, при което етапът с пюретата изцяло липсва.

Важно е да се знае (и спазва), че за разлика от захранването с пюрета (или категорично отхвърлената схема със сокове още преди навършване на 4 месеца), захранването, водено от бебето, не би следвало да започва преди навършване на шест месеца на бебето. Това е така, тъй като на бебето ще бъдат предлагани храни на парченца и е задължително то да умее да седи стабилно, да е изгубило рефлекса за избутване на всичко от устата с език, да е способно да взима и задържа в ръчичка храната и да я поднася към устата си. Що се отнася до вида на предлаганата храна, препоръки са същите като тези в класическите схеми за захранване на бебета на възраст между 4 и 6, и между 6 и 8 месеца.

 

Захранването, водено от бебето, се осъществява чрез предлагането на отлично сварени и ситно нарязани и/или леко намачкани парченца храна, които могат да бъдат хванати с пръсти. Лъжицата няма място на масата, когато на нея се храни бебе по тази методика. Така например на бебето може да бъде сервиран сварен на пара морков на малки кубчета или пръчици, или пък купичка, в която зеленчукът е намачкан (претрит между пръстите) – изборът е ваш.

Казано фигуративно, вашата работа е да обработите термично храната, след което да я нарежете или намачкате и сервирате, а бебето ще свърши останалото. Това, разбира се, не означава да не участвате в процеса на хранене, дотолкова, доколкото детето трябва задължително да бъде наблюдавано, за да не се задави, например. Важното е да не правите опити да му отнемате инициативата като поставяте храната в устата му.

 

Подобно на кърменето на поискване, захранването, водено от бебето, е метод, чрез който на бебето се дава възможността да решава само какво, кога и какви количества твърди храни да изяжда. Без да сваля отговорността от родителите в процеса по въвеждане на твърдите храни в менюто на детето, този метод е в много по-голяма степен либерален и оставя инициативата у него.

 

Повечето родители, които тепърва се запознават с тази концепция, са изпълнени със съмнения и скептицизъм поради това, че не са си представяли как бебето им ще се храни само на толкова ранна възраст. Важно е да се разбере, че захранването, водено от бебето, дава възможност на детето да си изгради собствени предпочитания, начин и ритъм на хранене, но това в никакъв случай не отменя необходимостта на родителя на направлява и асистира процеса.

 

Идеята на този метод е да позволи въвеждането на храни, които не са пюрирани и не се дават с лъжица в устата на бебето, без да се правят опити за установяването на стриктен график и схема на хранене с точно определени дажби. От ключово значение е преди всичко да се наблюдават признаците на готовност на бебето да бъде захранено и да му се предоставя разнообразна, подходящо приготвена за целта храна.

 

Когато са въведени няколко храни, например морков, картоф, карфиол чрез последователно захранване с всяка от тях в продължение на няколко дни, на бебето може да се предложи микс, така че то само да избира кои парченце да сложи в устата си. Обичайно храненето едновременно със семейството на масата дава добър пример и е стимул за бебето да експериментира с различните вкусове, имитирайки родителите си.

 

Друг въпрос, който най-често безпокои родителите е, какъв да е размерът на порциите, предлагани на бебето, дали няма риск то да остане недохранено или пък да преяжда. Основните положения са, че бебето не бива да бъде насилвано да изяжда определени количества в определено време – ако в идеалния случай бебето е кърмено, майчиното мляко трябва да остане основната му храна през първата година от живота му, а твърдите храни да бъдат само допълващи.

 

Счита се, че здравите, достатъчно зрели за начало на захранването бебета, са способни сами да контролират оптималните количества храна, които да приемат. Разбира се, съдействието и вещите насоки на педиатъра са от изключителна важност, макар и на този етап все още да не са много специалистите, които предлагат и разясняват този метод на родителите.

 

Също така една нелоша опция е комбинирането на различни методи – класическа схема с пюрета (отново най-рано на 5 навършени месеца), захранване, водено от бебето, а защо не и педагогическо захранване. По този начин родителите се чувстват по-спокойни, че при всички положения детето приема твърда храна, като същевременно има свободата да избира и консумира различни храни, към които проявява интерес.

 

 

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Как да научите детето си да е самостоятелно

Как да научите детето си да е самостоятелно

Ако имате практиката да визуализирате непосредствените си планове и цели за деня, използвайки органайзер или...
Страхотна идея за бизнес за бременни и майки

Страхотна идея за бизнес за бременни и майки

Цели девет месеца сте се лишавали от нещо любимо, било то храна или напитка, и когато най-после този период...
Парти за разкриване пола на бебето – най-новият ритуал за очакващи родители

Парти за разкриване пола на бебето –...

Въпрос на време е да бъдете поканени на подобно парти, след като вече и у нас придоби широка популярност т.нар. Baby...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: