http://www.bebok.eu/article/2157

Къде грешите? Научете бебето си да заспива бързо и лесно без приспиване

Майките, които вече се сблъскват с преумората от недоспиването и трудността да намерят работещ начин да приспиват бебето си, често са готови да опитат всичко, само и само да подобрят ситуацията. Така всеки ден те прилагат различни трикове и методи, за които са прочели или чули и резултатът е… още повече умора и усещане за провал. А всъщност приучаването на бебето да заспива – защото дори сънят е нещо, което с появата си на света човешкото същество не умее да прави – е въпрос най-вече на постоянство и систематичен подход.

Океанът от информация, в частност тази, свързана с отглеждането и грижите за бебето, може да накара много родители да се лутат в различни хипотези и постановки и “да опитват милиони неща, което по никакъв начин не изгражда постоянство и доверие у детето“, обяснява Ингрид Прюер – консултант-педиатър по проблемите на детския сън във Феърфийлд, Кънектикът, и водеща на уеб поредицата Baby Sleep 911.

„Децата преди всичко се нуждаят от това да знаят какво да очакват. През първите четири месеца от живота му позволете на бебето да ви покаже на какво е способно като му дадете повече свобода и се научите да разчитате знаците, които то ви дава“, съветва и Хедър Търджън – консултант по проблемите на съня от Лос Анджелис, съавтор на книгата The Happy Sleeper.

В тази статия ще цитираме още техни препоръки и конкретни решения, свързани с изграждането на навици у бебето да заспива бързо и да спи пълноценно и без драматични събуждания в собственото си легло. Ще ви запознаем и с експертното мнение на д-р Дебора Гивън – директор на Центъра по нарушения на съня към Детската болница Райли в Индианаполис.

Приспиването като ритуал и създаване на подходяща атмосфера

„Един от начините бебето да разбере, че е дошло време за сън, е като се ориентира по определени знаци в средата, която го заобикаля. Подходящото количество светлина е от ключово значение, тъй като подпомага работата на биологичния часовник на бебето. Човешкият мозък асоциира светлината и мрака с това кога е време за сън и кога – за събуждане. Притъмняването на помещението вечер и през нощта и излагането на бебето на ярка светлина с настъпването на деня подпомагат настройването на вътрешния му часовник“, обяснява д-р Гивън. Тя съветва около половин час преди вечерния сън всякакви силни шумове и стимули да бъдат сведени до минимум, а помещението – притъмнено.

Щом подходящата обстановка бъде създадена, идва времето за ритуалите, които бебето ще свързва с настъпването на времето за сън – топла баня, приспивни песнички, разказване на приказки и др. Д-р Гивън препоръчва ритуалите на вечерния сън да бъдат въведени колкото се може по-скоро след раждането на бебето – в идеалния случай между 6-тата и 8-мата седмица. Постоянството е от ключово значение – повтаряйте определени дейности всяка вечер, по едно и също време и в един и същи ред. Така бебето ще знае какво да очаква.

Оставяне на бебето в леглото му в точния момент

Ако оставяте/премествате бебето в леглото му едва след като вече е заспало, щом се събуди през нощта, което се случва многократно с всички бебета, то ще се почувства в непозната обстановка и ще има нужда от помощ, за да заспи отново“, обяснява д-р Гивън. Решението е да оставяте бебето в леглото му още в момента, в който се успокои и започне да се унася, но все още е будно. Така бебето ще се научи да се успокоява и да заспива само, и което е още по-важно – да го прави и при пробужданията си през нощта, което в общия случай е основната цел на повечето родители.

Вероятно сте чували за не един и два случая на родители, които скоро след раждането откриват приспивания ефект на возенето на бебето в кола и в продължение на месеци всяка вечер обикалят улицата с детето си, само и само да успеят да го приспят. Други се оказват в ситуация, при която със сетни сили вечер след вечер люшкат на ръце бебето си, докато издават монотонни звуци с уста, когато то вече е утроило рожденото си тегло (което се случва около годинката).

„Проблемът, във връзка с който получаваме най-много обаждания от родители, е свързан с грешката на повечето от тях да приспиват бебета си до момента, в който те вече са заспали“, изтъква Хедър Търджън. „До около петмесечна възраст повечето бебета вече са в състояние да заспиват сами и ако вие все още правите това вместо тях, вие всъщност им пречите. Затова е важно да започнете да оставяте бебето само в леглото му преди да е заспало още в ранните месеци – като начало веднъж на ден, най-добре за първата дневна дрямка, когато шансовете за успех са най-добри“.

Да, полюшването и лекото потупване и масажиране на гръбчето имат доказан ефект при приспиването на малкото човече, но бебетата се развиват бързо и няма да се нуждаят от тези неща вечно. Нека още веднъж повторим, че особено важно за научаването му да заспива е навременно (достатъчно рано и приблизително по едно и също време) да му се осигури необходимата спокойна, сумрачна обстановка, и да му се позволи да се научи да заспива само, след като е било утешено и успокоено.

Късното заспиване и преумората – враг на добрия сън на бебето

Точното време за заспиване е също толкова важно, колкото и ритуалът. Приблизително около осмата седмица нивото на мелатонин (хормон, освобождаван от тялото, който подпомага заспиването) в организма на бебето се увеличава (новороденото не прави разлика между деня и нощта) и то е готово да започне да си изгражда навик да заспива всяка вечер по едно и също време, по презумпция със залязването на слънцето и настъпването на вечерния мрак.

Тъй като диапазонът, в който се смрачава през различните сезони, е много широк, около 19:00-19:30 часа се смята за най-подходящото време за вечерен сън, а когато слънцето все още осветява помещенията (през лятото), препоръчително за детската стая е да има щори или плътни завеси, които да бъдат спуснати. „Ако държите бебето будно до късен час, прекалено многото стимули, нарушената регулация и многото преживявания от деня ще направят по-трудно приспиването му, вместо обратното“, подчертава Търджън.

„Добър признак за това, че бебето е готово да заспи, е неговото отпускане и успокояване – то става по-малко активно и може да изглежда отегчено или просто да се взира във вас. Не бъркайте това състояние с добро настроение. Следете за точния момент и не отлагайте началото на ритуалите по заспиването. „Вътрешният часовник на бебето му казва кога да бъде будно и кога да заспи и вие не бихте искали да нарушавате функциите му“, добавя Търджън.

Тя дава за пример случай, при който майка, потърсила помощта й, е оставяла дъщеричката си будна до 22:00 часа всяка вечер, така че съпругът й, работещ до късно, да може да я види будна при прибирането си вкъщи. Освен трудността по самото приспиване, майката се е сблъскала с честите събуждания през нощта, изискващи нейното участие. След проведената консултация тя започнала да измества вечерния сън с 15 минути по-рано до момента, в който бебето започнало да заспива много по-лесно и да спи продължително през нощта.

Дневният сън е от ключово значение за емоционалното състояние и нощния сън на бебето

Един от най-важните уроци, който може би ще научите, е че добре отпочиналото дете има по-добър сън от преумореното. Може и да противоречи на логиката, но пропускането на дневен сън или късното вечерно лягане, изместено с надеждата, че измореното дете ще спи по-добре и по-продължително, има точно обратния ефект. „Когато малките деца са изморени, нивата на хормоните на стреса се повишават. В резултат на това когато най-после заспят, вероятността сънят да не продължи дълго е голяма, тъй като тези хормони ще ги накарат да се пробудят, щом влязат във фазата на по-повърхностния сън“, обяснява Търджън.

„Навършвайки два месеца, оптималният за бебето интервал на бодърстване ще е едва около 90 минути, които изтичат неусетно. То ще започне да толерира по-дълги интервали от този около 4-5 месечна възраст“. Или иначе казано, за бебето е важно да спи на определени интервали, без да пропуска дневен сън, а от родителите се изисква да са наблюдателни и да разпознават признаците, така че да осигуряват на детето възможността да отпочине и да се възстанови. Имайте предвид, че търкането на очи, прозяването или плачът са късни признаци на умора при бебето отвъд момента, в който то е трябвало да заспи.

Не оставяйте бебето да спи навсякъде

Колкото и изкусително да изглежда да се възползвате от възможността да оставите бебето да поспи в кошчето за кола, докато сте в движение, или да лежи на гърдите ви, докато гледате поредния епизод от любимия си сериал, правилно от стратегическа гледна точка ще бъде да пробвате поне едно от дневните спанета да става в леглото му, така че сънят и почивката да бъдат пълноценни за него. „Първата дрямка на бебето му помага да се възстанови ментално и от нея зависи как ще протече целият ден, затова и бихте искали тя да се осъществи у дома, в легълцето му. С втория за деня сън бебето се възстановява физически, така че от момента, в който вече започне да се движи повече и да изразходва повече енергия, този сън също ще бъде от критично значение за него“, научаваме от Ингрид Прюър.

На 3-4 месечна възраст интервалите на бодърстване при бебето започват да стават все по-дълги и от този момент нататък бихте могли да се опитате да изградите някакъв график на дневния сън: например един сутрин, втори в ранния следобед и трети в късния следобед. Тези дневни дремки са отлична възможност да работите върху поставянето на бебето в леглото му в сънено състояние, вместо спящо, и приучаването му да заспива само. Сами разбирате, че през нощта, когато сте сънени и изтощени, е по-трудно да следите за сигналите, които бебето дава, и да отреагирате по най-добрия начин.

Бебето може да се приспи и само – не избързвайте с интервенцията

Ако се намесвате веднага всеки път, когато бебето се събуди през нощта, за да го приспите отново, ще създадете един цикъл, излизането от който е трудно. Ако смятате, че бебето не се е събудило и не плаче от глад, бихте могли да задържите малко, преди да предприемете действия. Изчакайте минута или две и вижте дали бебето няма да се успокои само и отново да заспи. Ако това не стане, изберете най-малко натрапчивия метод, като например леко полюшване, масаж на гръбчето, монотонни звуци или пък бял шум (има достатъчно много приложения за мобилни устройства, от които да го пускате), но не бързайте да взимате бебето.

Когато бебето е на възраст под 3-4 месеца и особено ако е кърмено, няма нищо по-естествено от това да му предложите да суче. Всъщност при кърмените бебета постановката със съня като цяло е доста по-различна, тъй като чрез кърменето те не само се хранят, но и успокояват, а и майчиното мляко се усвоява много по-бързо от адаптираното. Когато е кърмено на поискване, бебето всеки път изсуква различни количества, като особено вечер е характерно да иска да суче на често (т.нар. клъстърни, или струпани кърмения).

Също така за кърмещата майка е важно да поддържа лактацията си чрез поне две нощни кърмения в интервала между 3 часа през нощта и 8 часа сутринта, когато нивата на пролактина са най-високи. Дори кърмени на поискване бебета обаче могат да си изградят добър ритъм на сравнително автономен сън – ако бебето само пусне гърдата, без да е заспало, но изглежда спокойно, опитайте да го оставите в леглото му и му дайте възможност да заспи само. За нощния сън отлично решение са кошарките, прикрепващи се към леглото, така че при най-леко разбуждане на бебето майката да притегли бебето към себе си и да го накърми в просъница, след което да го остави да продължи съня си.

„Целта на този подход не е да накарате разстроеното, плачещо дете да се научи да се успокоява само през нощта, а с търпение и усет да му помогнете да подобри собствените си способности да заспива само с течение на времето“, подчертава Търджън.

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Не бъдете любезни, бъдете искрени

Не бъдете любезни, бъдете искрени

„Общувайте с другите, но останете себе си”, съветва белгийският психотерапевт Тома д’Ансамбур чрез своя...
Направете дигиталния свят по-безопасен за децата увеличавайки достъпа им

Направете дигиталния свят по-безопасен за...

Ню Йорк, София 14 декември 2017 г. – Въпреки масовото онлайн присъствие на децата - 1 от 3 интернет потребители по...
Коледен базар в подкрепа на недонсоените деца

Коледен базар в подкрепа на недонсоените...

Вече шеста година Фондация „Нашите недоносени деца“ организира благотворителен Коледен базар „Подари...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: