https://barbabebe.com/bb/index.php?route=product/product&path=61_59&product_id=50

Изследване: Прекомерното наддаване на тегло по време на бременността крие рискове

Проучване по поръчка на Медицинския регистър по ражданията в Норвегия сред 24 000 майки изследва и доказва негативното влияние на прекомерното наддаване на тегло и по-конкретно проблемите, които произтичат от задържаното тегло след първата бременност в хода на втората. В своя публикация за медицинския журнал на KYW по повод резултатите от изследването д-р Брайън МакДона изтъква важността на правилното хранене и контролирано наддаване на тегло в хода на бременността. Той посочва като рискови както недостатъчното, така и прекомерното наддаване.

До каква степен и по какъв начин прекомерното наддаване на тегло би могло да доведе до усложнения при раждането и в здравословното състояние на майката са аспекти от бременността, с които медицината се занимава от десетилетия. Известно е, че правилното, балансирано и съобразено с индивидуалните здравословни проблеми на бъдещата майка хранене е от огромна важност за успешното износване на бременността и раждане на доносено бебе без усложнения.

В конкретното изследване са обследвани жени, които са бременни с второ дете и при които се наблюдава наддаване на прекалено много килограми в хода на тази бременност. Основният риск при наддаването на прекомерно тегло между първата и втората бременност се крие в развитието на гестационен диабет – тип диабет, който се отключва по време на бременност.

Подобно на диабетът от типовете 1 и 2, гестационният диабет причинява увеличаване на нивата на захар в кръвта до опасни за човешкото здраве нива. Навременното му диагностициране минимизира потенциалните проблеми за майката и бебето й. Проявява се по-често през втората половина от бременността, макар че може да се развие и по-рано, и обичайно е преходен – с раждането продукцията на инсулин и респективно нивата на кръвната захар се нормализират.

Във връзка с това изследване, но не само, специалистите подчертават колко важно е да се изгуби поне част от добавеното в хода на първата бременност тегло преди настъпването на втора.

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Как да научите детето си да е самостоятелно

Как да научите детето си да е самостоятелно

Ако имате практиката да визуализирате непосредствените си планове и цели за деня, използвайки органайзер или...
Страхотна идея за бизнес за бременни и майки

Страхотна идея за бизнес за бременни и майки

Цели девет месеца сте се лишавали от нещо любимо, било то храна или напитка, и когато най-после този период...
Парти за разкриване пола на бебето – най-новият ритуал за очакващи родители

Парти за разкриване пола на бебето –...

Въпрос на време е да бъдете поканени на подобно парти, след като вече и у нас придоби широка популярност т.нар. Baby...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: