Header тениски

Изследване: Бременността отключва промени в мозъка на майката за години напред

Промените, които претърпява тялото и изобщо целият организъм на жената по време на бременността, са добре известни и очаквани, но освен с тях, бъдещата майка ще се сблъска и с други, невидими, но фундаментални промени, настъпващи в нейния мозък. Повечето жени, които вече са станали майки, ще го потвърдят и без да се позовават на изследвания. Изследванията обаче, като това, което ще разгледаме в тази статия, придават фактологическа тежест на това схващане.

Бременността изменя размера и структурата на регионите в мозъка, които са отговорни за мислите, чувствата, вярванията и намеренията, разкрива изследването на Елзлин Хоекзема – невролог и старши изследовател към Университета Лайден в Холандия, публикувано в медицинското издание Nature Neuroscience през 2016 година.

Майките, при които е констатирана най-голяма промяна в мозъка, са събрали най-много точки на тестовете за майчина привързаност, разкрива още изследването. И което е още по-интересно – промените в мозъка са били потвърдени две години след раждането.

„Всъщност, ние не сме проследили дали тези промени се запазват и след този период (от две години)“, коментира Елзлин Хоекзема. Друг експерт - д-р Родни Райт - професор по клинично акушерство и гинекология и женското здраве в Колежа по медицина на името на Алберт Айнщайн, изтъква, че засега никой не би могъл да каже колко дълго се запазват тези промени в мозъка. „Значимостта на тези промени и устойчивостта им на времето предстои да бъдат проучени“, обяснява Райт, който няма участие в изследването на холандските учени, но анализира резултатите от него.

При гризачите, например, някои от промените в мозъка и поведението, последващи бременност, продължават до късна възраст. Как точно стоят нещата при хората предстои да разберем, обяснява Хоекзема, която проследява участниците в своето изследване за период от две години, поради което и няма данни за по-дълъг интервал от този. Заедно с Ерика Барба-Малер тя започва работа по изследването още по времето, когато двете работят като сътрудници към Автономния университет в Барселона.

В първия етап от изследването 25 жени, които не са били бременни, и 19 мъже, техни партньори, са преминали изследване с ядрено магнитен резонанс от най-ново поколение, което е повторено неколкократно, след като същите тези 25 жени вече са родили. Същевременно и на същите интервали от време са направени мозъчни скенери на 20 жени, които никога не са раждали, и на 17 от техните партньори мъже. Това са т.нар. контролни групи, които правят изследването значимо заради възможността за директна съпоставка и сравнителен анализ.

При жените, станали майки, независимо дали по естествен път или чрез метод като ин витро, е отчетена загуба на сиво вещество в мозъчни центрове, асоциирани със социалната когнитивност – форма на емоционална интелигентност. И докато самите промени на мозъка са недвусмислени, интерпретирането тези промени не е толкова просто.

„Намаляването като обем не означава непременно загуба на функция. Понякога по-малкото е повече“, обяснява Хоекзема, като изтъква факта, че загубата на сиво вещество би могла да е свидетелство за „фина настройка на синапсите до надграждането им в по-ефективни мозъчни мрежи“.

Тя прави сравнение между тези промени и аналогичните, които се наблюдават в човешкия мозък в тийнейджърска възраст. В този ключов период от развитието по-слабите мозъчни връзки се елиминират, с което, казано на разбираем език, се повишава ефикасността и тясната специализация на невронните мрежи. След края на пубертета при хората с „по-зряла“ невронна мрежа, респективно по-малко сиво вещество, е отчетена повишена мозъчна активност в регионите от мозъка, претърпели редукция. „От това можем да заключим, че намаленият обем не означава намалена мозъчна активност, а точно обратното“, допълва Хоекзема.

В изследването й при скенера на бременни жени е установено намаляване на сивото вещество в няколко различни региона на мозъка, включително в префронталния и темпоралния кортекс. Това са райони, които имат отношение към различни поведенчески модули – такива, свързани с паметта, както и такива, които участват в психологически състояния като депресията, пояснява Д-р Ким Йонкърс. Тя изтъква тези промени като необходими на бременната жена, тъй като й помагат да забрави за болката или за трудностите по време на бременността.

За Йонкърс изследването на Хоекзема е авторитетно и „провокативно“, като представлява интерес да се разбере дали тези промени се запазват за по-дълъг интервал от проучения и какво се случва в мозъка при няколко последователни бременности.

Същевременно Райт изтъква, че броят на участниците в изследването е твърде малък и поради това е невъзможно за учените да установят със сигурност дали отношение към тези промени в мозъка нямат и други фактори, като например кърменето или различни стресови ситуации в дома. Тя посочва, че това изследване всъщност не дава отговори и тепърва предстои да се научат толкова много неща за човешкия мозък.

Райт също така прави паралел между промените, които се наблюдават в мозъка на момичетата в периода на пубертета и в този на жените по време на менопаузата, когато са налице резки промени в нивата на хормоните като естрогена, например. Затова и според нея не е изненадващо, че бременността, която също изменя напълно хормоналния баланс на жената, отключва подобни промени в мозъка.

В заключение ще споменем още един аспект, свързан с резултатите от това изследване, а именно хипотезата, че чрез симулация на подобни промени в мозъка може да се въздейства на определени медицински състояния, свързани с ограничен емоционален отговор, като например аутизма. Подобна хипотеза се доказва от експерименти с мишки, на които са администрирани хормони до нива, имитиращи настъпила бременност.

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Как да научите детето си да е самостоятелно

Как да научите детето си да е самостоятелно

Ако имате практиката да визуализирате непосредствените си планове и цели за деня, използвайки органайзер или...
Страхотна идея за бизнес за бременни и майки

Страхотна идея за бизнес за бременни и майки

Цели девет месеца сте се лишавали от нещо любимо, било то храна или напитка, и когато най-после този период...
Парти за разкриване пола на бебето – най-новият ритуал за очакващи родители

Парти за разкриване пола на бебето –...

Въпрос на време е да бъдете поканени на подобно парти, след като вече и у нас придоби широка популярност т.нар. Baby...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: