http://www.bebok.eu/article/2157

Подуване на корема и чувство за тежест в началото на бременността

Подуване на корема и чувство за тежест в началото на бременността – причини и препоръки

Само преди няколко седмици сте видели положителния тест и вече със сигурност знаете, че очаквате бебе. Вълнението е неописуемо и като че ли нищо не може да помрачи щастието ви при мисълта, че съвсем скоро ще посрещнете на бял свят едно малко човешко същество, което ще обичате повече от всичко. Или… почти нищо. Защото началото на бременността е и период на драстични промени в тялото ви, някои от които могат да бъдат сериозно изпитание дори за най-големите стоици.

Наред с неизменните сънливост, виене на свят, гадене и болезнени, свръхчувствителни гърди, сред симптомите, каляващите издръжливостта и себеотрицанието на бъдещата майка още в началото на бременността, е подуването на корема, обикновено придружено с газове и/или констипация (запек). Възможно ли е скоро, след като сте чули за първи път сърдечни ритъм на бебето, бременността да започва да ви личи? Без да искаме да ви разочароваме, отговорът е не – това подуване на корема ви не е онова, което очаквате и което, евентуално, ще започне да кара хората в градския транспорт да ви отстъпват мястото си. Подуването по-скоро може да бъде сравнено с раздуването на балона, след като бъде надут. В случая въздухът е… ами въздух, или по-конкретно газове, преобладаващо азот, в комбинация с водород, метан (!), малко кислород и др.

Но защо се случва? Вероятно се досещате за отговора, защото ще го чувате като основна причина за повечето промени в организма, тялото и настроението ви както в хода на бременността, така и след щастливия й край. И в този случай, „виновни“ са хормоните.

„Нивата на хормоните естроген и прогестерон се вдигат, за да създадат в матката идеалните условия за растящото в нея бебе. И ако това е нещо, за което да им благодарим, то не всичко, което се случва в тялото ни като резултат от това, е толкова перфектно. По-високите стойности на естрогена и прогестерона причиняват удължаване на обичайното време, необходимо за преработването на храната както в стомаха, така и в чревния тракт. А това забавяне води до реабсорбацията (повторното усвояване) на вода от фекалиите в червата, което води до констипация и задържане на фекалии и газ в червата. Именно това причинява подуването в корема и неприятния метеоризъм (газове)“, обяснява д-р Ивон Бон – акушер-гинеколог в болницата Провидънс Сейнт Джон в Санта Моника, Калифорния.

Не е ли възможно все пак тази заобленост, която виждате в огледалото, да е сигурният издайник на нарастващата в резултат на развитието на фетуса матка? Не и преди 20 г.с. (гестационна седмица) при първа бременност и няколко седмици по-рано при последваща. До 12 г.с. матката все още се намира под срамната кост и, уви, раздутите черва, намиращи се в долната половина на абдоминалната област, са тези, които изменят кривата на тялото ви в профил.

Проличаване на бременността преди 20-та седмица е вероятно при жени, които вече са раждали, поради отпускането на мускулите на стомаха в резултат на предишната бременност. Това отпускане може да е доста значително и след раждането коремът, в областта около пъпа, да не се прибере напълно. Съответно, при втора или следващи бременности, като последствие от този „дефект“, нарастващата матка много по-лесно (и рано) ще преодолее поддръжката на коремните мускули.

Да се върнем обаче на подуването на корема, причинено от раздуването на червата по описаните по-горе причини. Какво бихте могли да направите, за да облекчите това състояние? „Пийте повече вода, увеличете съдържанието на фибри в менюто си и включете подходящи упражнения – всичките тези мерки ще подобрят перисталтиката и предотвратят констипацията и газовете“, съветва д-р Бон.

И не на последно място – въоръжете се с търпение! Само след няколко седмици коремът ви действително ще започне да расте и този път причината ще бъде значителното нарастване на бебето, което към 20 г.с. вече трябва да е достигнало около педя на дължина и около 350 гр на тегло. Удивително, като се има предвид, че в началото са били само яйцеклетката и сперматозоидът-победител, видими единствено под микроскоп, нали?

 

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Не бъдете любезни, бъдете искрени

Не бъдете любезни, бъдете искрени

„Общувайте с другите, но останете себе си”, съветва белгийският психотерапевт Тома д’Ансамбур чрез своя...
Направете дигиталния свят по-безопасен за децата увеличавайки достъпа им

Направете дигиталния свят по-безопасен за...

Ню Йорк, София 14 декември 2017 г. – Въпреки масовото онлайн присъствие на децата - 1 от 3 интернет потребители по...
Коледен базар в подкрепа на недонсоените деца

Коледен базар в подкрепа на недонсоените...

Вече шеста година Фондация „Нашите недоносени деца“ организира благотворителен Коледен базар „Подари...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: