Header тениски

Трябва ли да ядете риба докато сте бременни?

За ползите от консумацията на храни, богати на Омега-3 и 6 мастни киселини се знае отдавна и неслучайно те са включени в комплексните хранителни добавки, предназначени и за деца, и за възрастни. Колко точно необходими са те на бременната жена и респективно на развиващия се в нея фетус обаче все още не е докрай проучено като всяко следващо задълбочено изследване хвърля нова светлина върху директната връзка между приема им и развитието на човешкия мозък.

Нека припомним, че за да се развива и нараства, човешкият ембрион се нуждае от всички необходими му компоненти, които може да намери единствено в организма, който го износва. Развитието на органите е безкрайно сложен и комплексен процес, при който всеки дефицит в източника на ресурси, ако можем така да наречем майчиния организъм, дава негативен ефект върху плода. В особено голяма степен това важи за мозъка, чието развитие е почти напълно завършено преди раждането, поради което и проблемът с недоброто му „хранене“ от майката може да има критични последствия.

Затова и толкова много се набляга на важността от балансирана диета през бременността и приема на определени хранителни добавки тогава, когато не могат да бъдат набавени с храна.

Тъй като Омега-3 и 6 не се произвеждат от организма, приемът им чрез храната е задължителен, категорични са учените. Тези есенциални мастни киселини влияят върху енергийните запаси, транспорта на кислород, функциите на клетъчните мембрани и контрола върху възпалителните процеси в организма. Основен и почти единствен източник на Омега-3 е морската риба, от която си набавяме основно два вида полиненаситени незаменими Омега-3 мастни киселини: докозахексаеновата киселина (DHA) и ейкозапентаенова киселина (EPA). Омега-6 мастни киселини си набавяме чрез олиото от семена като лененото, тиквеното, слънчогледовото и др.

В тази статия ще разгледаме резултатите от изследване на Университета Тохоку в Япония върху ефекта от приема в различни съотношения по време на бременността на Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, осъществено чрез тестове с лабораторни мишки. Фокус на изследването е развитието на феталния мозък по време на бременността при недостатъчен прием на Омега-3 мастни киселини и последствията върху психиката и поведението след раждането.

Знае се, че Омега-3 играе роля при определяне гестационната продължителност (износването) и развитието на депресия преди и след раждането. Също така е доказано, че Омега-3 мастните киселини увеличават степента на нарастване на мозъка на фетуса и на бебето през първата година от живота му, както и фундаменталната им роля за развитието на органа на окото. При наблюдения над животни, чиито майки са били лишени от необходимите им количества Омега-3 мастни киселини по време на бременността, са установени определени промени в зрението и поведението, които не могат да бъдат компенсирани чрез здравословен хранителен режим след раждането.

Екипът от учени от японския университет е установил, че мозъците на новородените лабораторни мишки от майки, хранени с богати на Омега-6 и бедни на Омега-3 храни, са забележимо по-малки от тези на майки с балансиран прием на тези две групи мастни киселини. Нещо повече – същите мишки са демонстрирали промени в емоционалното поведение, развивайки по-голяма тревожност в зряла възраст, макар след раждането им да са имали здравословен хранителен режим. Установено е също, че метаболитите на Омега-3 мастните киселини са регулатори на невралните стволови клетки – това са клетките, които се развиват в мозъчни клетки.

При мишките, при които съотношението Омега-6/Омега-3 мастни киселини е в полза на първите, е отчетено по-бурно развитие на неврални стволови клетки. Високите нива на Омега-6 водят до увеличение на Омега-6 оксидите, които причиняват преждевременно стареене на феталните неврални стволови клетки.

И така, изследването достига до следното заключение:

„Резултатите доказват, че прекомерният прием на Омега-6 мастни киселини в комбинация с недостиг в приема на Омега-3 мастни киселини по време на бременността причинява аномалии в развитието на мозъка на фетуса, които могат да имат продължителен ефект върху менталното състояние на индивида след раждането му.“

Препоръчителното съотношение между Омега-3 и Омега-6 мастни киселини в храната би трябвало да е 1:1, заключават учените, докато в някои хранителни режими то е в голяма диспропорция (до 16:1), като често се посочва риска от живачно натравяне, свързван с консумацията на морска риба. Американската агенция по лекарствата и храните препоръчва седмичната консумация на риба по време на бременността да бъде между 225 и 350 гр.

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Не бъдете любезни, бъдете искрени

Не бъдете любезни, бъдете искрени

„Общувайте с другите, но останете себе си”, съветва белгийският психотерапевт Тома д’Ансамбур чрез своя...
Направете дигиталния свят по-безопасен за децата увеличавайки достъпа им

Направете дигиталния свят по-безопасен за...

Ню Йорк, София 14 декември 2017 г. – Въпреки масовото онлайн присъствие на децата - 1 от 3 интернет потребители по...
Коледен базар в подкрепа на недонсоените деца

Коледен базар в подкрепа на недонсоените...

Вече шеста година Фондация „Нашите недоносени деца“ организира благотворителен Коледен базар „Подари...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: