Възглавнички header 2017

Очният преглед на децата между 3 и 5 години от критично значение за зрението им

Профилактичният очен преглед на деца под една година е препоръчителен, но не е от толкова критично значение за очното им здраве в сравнение с този между три и петгодишна възраст, казва се в последния доклад на U.S. Preventive Services Task Force – Американската работна група за превантивни здравни услуги (USPSTF), включващ препоръки и доказателства в подкрепа на това становище.

Разбира се, има достатъчно опоненти на това твърдение, но в случая цитираме данните на доклада, не за да поставим под съмнение ползите от ранните профилактични прегледи, а за да подчертаем абсолютната им необходимост за децата, попадащи в посочената възрастова група.

От USPSTF изтъкват липсата на достатъчно доказателства за надеждността на ранния скрийнинг на амблиопия (мързеливо око) и неговите рискови фактори – по отделно или едновременно страбизъм (кривогледство) и анизометропия (различие в рефракцията на двете очи) – при деца под тригодишна възраст.

Американската академия на семейните лекари излезе със сходни на изказаните от USPSTF заключения и препоръки, според които очният преглед на детето преди навършване на петгодишна възраст е задължителен и от критично значение за зрението му.

Според изследването, на което се позовава докладът, амблиопия, страбизъм и анизометропия се установяват при 1 до 6% от децата в предучилищна възраст. Ако не бъде предприета терапия, това иначе обратимо състояние може да стане перманентно и да доведе до загуба или сериозни проблеми със зрението. От изключително значение е да се знае, че ефектът от лечението на редица очни проблеми намалява с възрастта. Конкретно за амблиопията, ако не бъде третирана най-късно между шестата и десетата година от живота на детето, състоянието става необратимо.

В доклада се посочва, че някои тестове, като например този за корнеален рефлекс на светлината (за страбизъм) и някои инструментални скрийнинги (напр. с авторефрактор), могат да бъдат проведени на всяка възраст, включително при деца, които все още не говорят и дори при кърмачета.

От USPSTF също така призовават за повече и по-задълбочени проучвания на ползите и рисковете от скрийнингите при деца под и над определена възраст.

И така, ако детето ви е на възраст между 3 и 5 години и все още не сте провели първия профилактичен очен преглед, не отлагайте повече! Дори да не сигнализира само или пък вие да не констатирате видими нарушения в зрението, консултацията с очен лекар е задължителна и може да е от критично значение за зрението му не само в детска, но и в зряла възраст.

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Не бъдете любезни, бъдете искрени

Не бъдете любезни, бъдете искрени

„Общувайте с другите, но останете себе си”, съветва белгийският психотерапевт Тома д’Ансамбур чрез своя...
LIDL ПРЕДЛАГА УНИВЕРСАЛЕН ПОДАРЪК ЗА ПРАЗНИЦИТЕ

LIDL ПРЕДЛАГА УНИВЕРСАЛЕН ПОДАРЪК ЗА...

13 декември 2017 г., София. Най-голямото Коледно предизвикателство винаги е било да откриеш верния подарък за...
КОНКУРСЪТ ЗА ДЕТСКА РИСУНКА “ПЪТЯТ И АЗ“ ВДЪХНОВЯВА БЪДЕЩИ ИНОВАТОРИ

КОНКУРСЪТ ЗА ДЕТСКА РИСУНКА “ПЪТЯТ И АЗ“...

Renault България в партньoрство с Министерството на образованието и науката и детски научен център “Музейко”...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: