Header тениски

Научете детето си за 3 дни да ползва гърне

Тридневната програма за приучаване на детето към гърне на Джули Фелъм

Идеята за бързо приучаване на детето към изхождане на гърне и махане на пелените, били те такива за еднократна или многократна употреба, не е нова.

Още през 1974 година психолозите Нейтън Азрин и Ричард Фокс публикуват книгата „Приучаване към тоалетната за по-малко от ден“, поставила началото на множество и най-различни програми за бързо премахване на пелените. Тук ще разгледаме конкретно придобилата широка популярност тридневна програма за приучаване на детето към гърне на Джули Фелъм – начална учителка от Сан Франциско, която разработва програмата през 2006 година след като само през тази година прилага успешно методологията си при над 100 деца.

Нека започнем с препоръчителната за прилагане на програмата възраст, установена от Фелъм. Най-малките й „възпитаници“ са деца на 15-месечна възраст, а като горна граница учителката определя 28 месеца, като изтъква, че след това нагласата на децата се променя и е вероятно те да окажат осъзната съпротива на идеята да се разделят завинаги с памперсите и да ходят по малка и голяма нужда на гърне или в тоалетната.

Преди да прибегнете до каквато и да било методика за приучаване на детето да използва гърне, трябва да бъдете сигурни, че то е готово като следите за определени признаци. Ключовите от тях са: детето прави интервали от поне два-три часа между изпишкванията, проявява негативно отношение към памперсите (сърди се при слагането на памперс и/или се опитва да се отърве от тях), има установен ритъм на изхождане по голяма нужда в ежедневието (изхожда се приблизително по едно и също време или например след някое от храненията), има представа за какво служи гърнето и показва готовност да го използва.

„Може да се каже, че успехът на програмата е гарантиран при деца под 28-месечна възраст. Колкото по-близо е детето до третия си рожден ден, толкова по-малко вероятно е да проработи“, обяснява Фелъм.

Въпреки че същинският процес на приучаване е тридневен, всъщност времето, необходимо за осъществяване на прехода от памперси към тоалетната е доста повече и това е единственият реалистичен подход. Решите ли, че моментът наближава, започнете най-напред с целенасоченото запознаване на детето със самия акт на изхождане и изграждането на връзка между него и използването на тоалетната.

Фелъм съветва около две до пет седмици преди въпросните три дни да започнете да взимате детето със себе си в тоалетната, така че то да бъде свидетел на целия процес – от разсъбличането и сядането на тоалетната, през резултата от посещението й, до хигиенните процедури след това. Тя предлага дори понякога да взимате партньора си с вас в тоалетната, така че детето да стане свидетел на реакцията му на възторг, когато свършите успешна задачата си – определен ритуал, като например щур танц на определена песен, който ще изпълнявате и след като самото то започне да използва гърнето или тоалетната. Така ще създадете у детето представа за нещо забавно, в което може да участва и да се радва на вниманието на цялото семейство.

 

Бихте могли също така да демонстрирате процеса, ако имате домашно животно, например котка, която използва котешка тоалетна, или чрез любимите плюшени играчки на детето – поставяте Мечо или Зайко на гърнето, изпразвате в него предварително заредена малка спринцовка, като показвате течността на детето, и след това танцувате, обсипвайки плюшената играчка с похвали.

И така, нека приемем, че признаците за готовност са налице и сте решили да пристъпите към същинската програма. За целта трябва да посветите един цял уикенд, плюс предишния или следващия ден, само на това. Започвайки програмата, детето ще бъде разсъблечено от кръста надолу, като прибягвате до памперси само и единствено за дневния и нощния сън

„Една от причините този метод да работи така добре е, че децата обичат да ходят голи“, обяснява Фелъм. Според нея това е основният стимул за тях, а не интереса към гърнето и използването му. Децата изпитват неприязън към памперсите и съвсем осъзнато се стремят към премахването им.

Предвид че детето ще бъде разсъблечено, добре е да съобразите температурата у дома с това и да включите допълнително отопление, ако е необходимо (през лятото това е излишно, разбира се, но ще е нужно, ако провеждате обучението през зимата). Тъй като инциденти ще се случват и особено през първия ден или два няма да са малко, е добре да изберете подходящо като настилки помещение у дома, в което да прекарате повечето време, или да махнете килимите, за да си спестите усилията за почистването им.

Първия ден ще прекарате изцяло у дома, на втория можете да излезете за един час, като не слагате памперс на детето, а вместо това го обуете със свободни панталонки, а на третия – два пъти за по час, съветва Фелъм. Тя препоръчва разходките да са в близост до дома, да не носите гърне, но задължително да имате резервни дрешки, и да не използвате колата.

В оригиналната програма на Фелъм няма заложени награди и поощрения, като изключим споменатия вече танц (и/или ръкопляскания, възторжени възгласи и пр.), но са допустими и модификации. Така например за всеки успех на детето, дори да е частичен (започнало е да пишка на пода, но благодарение на бързата ви реакция е довършило процеса на гърнето), можете да му давате да си избере и залепи стикер. Поначало възнагражденията с лакомства не са препоръчителни, но все пак това е въпрос на индивидуални разбирания на всеки родител.

Имайте предвид, че за успеха на програмата трябва да бъдете изцяло посветени на начинанието, което означава най-малко един родител да прекара целия период от три дни под знака на следене и асистиране на детето, така че при всеки позив за изхождане, да го поставя на гърнето. При инцидент Фелъм съветва да не махваме с ръка и да убеждаваме детето, че нищо не е станало, а по-скоро да му покажем известно разочарование чрез погледа или гласа си, без вменяване на чувство за срам или вина.

Преди обедния или вечерния сън, поставете детето на гърнето и му обяснете, че трябва да се изпишка, след което ще поставите памперс или най-малкото абсорбираща постелка на леглото му, ако сте забелязали, че от известно време нощният памперс е сух при събуждането му. Поставяйте по ваша инициатива детето на гърнето и преди излизанията на ден втори и трети, така че то да разбере, че когато си ляга или излиза навън, трябва най-напред да се изпишка. В тези случаи е излишно да питате детето дали му се ходи до тоалетна – той най-вероятно ще отговори „не“ и за дълго време инициативата ще бъде ваша.

Как да разберете, че методът работи?

Когато детето успешно използва гърнето поне 10 пъти, най-често това е сигурен признак, че е схванало предназначението му и започва да сътрудничи.

Какво следва след тези 3 дни?

Тук идва по-сложната част, особено ако родителите ходят на работа, а детето посещава детско заведение. Програмата на Фелъм предвижда детето да продължи да ходи разсъблечено от кръста надолу през следващите три месеца, като едва след този период бъде въведено бельото, тъй като според нея децата не правят съществена разлика между памперс и гащички и е възможно да започнат да изхождат в тях, както са правили преди в пелените. Голо у дома и по леки панталонки извън къщи – това са условията, необходими за привеждане на програмата на Фелъм в действие.

А ако не проработи (имате под 75% успеваемост) след „интензивния“ тридневен курс? Върнете се към пелените и опитайте отново след шест до осем седмици. Не забравяйте, че както с всичко друго, когато говорим за възпитание, изграждане на нови умения и навици у децата, търпението е основната ви добродетел. Най-важното е да наблюдавате детето и да реагирате адекватно, когато забележите признаци на готовност от негова страна за приучаването му на ново умение.

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Не бъдете любезни, бъдете искрени

Не бъдете любезни, бъдете искрени

„Общувайте с другите, но останете себе си”, съветва белгийският психотерапевт Тома д’Ансамбур чрез своя...
Направете дигиталния свят по-безопасен за децата увеличавайки достъпа им

Направете дигиталния свят по-безопасен за...

Ню Йорк, София 14 декември 2017 г. – Въпреки масовото онлайн присъствие на децата - 1 от 3 интернет потребители по...
Коледен базар в подкрепа на недонсоените деца

Коледен базар в подкрепа на недонсоените...

Вече шеста година Фондация „Нашите недоносени деца“ организира благотворителен Коледен базар „Подари...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: