http://www.bebok.eu/article/2157

Най-популярните имена в САЩ

Георги, Мартин, Александър, Николай, Иван за момче, Виктория, Дария, Никол, София, Рая, Мария за момиче – това са едни от най-популярните имена в България, с които родителите кръщават своите деца през последните години. Статистиката говори, че тенденцията новородени и от двата пола да получават интернационални или „вносни“  имена е устойчива. Затова и не е изненадващо, че някои от имената, включени в класацията на най-популярните имена в САЩ към 2016 година, могат да бъдат чути и на нашите детски площадки, без непременно някой от родителите да има нещо общо с тази или друга англоезични държави.

 

На картата по-горе можете да видите кои имена на новородени от мъжки пол преобладават във всеки от 50-те американски щата. Оливър, Лиъм, Ноа са абсолютни първенци, разнообразени тук там с имена като Джеймс, Хенри, Бенджамин, Илайджа, Оуен и Мейсън. Много от тези имена имат статут на старовремски, което се очертава като някаква „нова“ мода при избора на име в САЩ през последните години.

 

При новородените от женски пол картината е аналогична – няколко имена доминират във всичките 50 щата, начело с Ема, Оливия, Ава и Мия. Освен тях лидери в някои от щатите са Харпър, Шарлът, Евелин, Исабела. Ема е едно от най-разпространените имена през последните години и в България, като се среща в две вариации – Ема и Емма, рядко Емилия.

От изброените името Харпър може да бъде приведено като доказателство, че все повече американски родители избират за децата си полово неопределени имена, водени от шумно пропагандираната идея за право на свобода на всяка личност да избере своята полова принадлежност без натиск и външна намеса. Други подобни имена са Алекс, Адисън, Хейдън и Морган.

В комбинация с редица нови порядки в обществото, като например премахването на етикетите на детските дрешки за момчета или момичета или на разделението на играчките към детските менюта в Макдоналдс, концепцията за неутрална сексуалност на човека при раждането му все повече се утвърждава.

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Не бъдете любезни, бъдете искрени

Не бъдете любезни, бъдете искрени

„Общувайте с другите, но останете себе си”, съветва белгийският психотерапевт Тома д’Ансамбур чрез своя...
Направете дигиталния свят по-безопасен за децата увеличавайки достъпа им

Направете дигиталния свят по-безопасен за...

Ню Йорк, София 14 декември 2017 г. – Въпреки масовото онлайн присъствие на децата - 1 от 3 интернет потребители по...
Коледен базар в подкрепа на недонсоените деца

Коледен базар в подкрепа на недонсоените...

Вече шеста година Фондация „Нашите недоносени деца“ организира благотворителен Коледен базар „Подари...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: