Header тениски

Как да ускорите развитието на фината моторика на децатаДвиженията на фината моторика се осъществяват чрез координирането на малките мускули на ръцете и пръстите. Добрите умения на фината моторика са от съществено значение за извършването на дейности като писане, рязане, боравене с прибори за хранене, низането на мъниста, подреждането на пъзел, закопчаването на копчета и ципове, връзването на връзки на обувки и др. Без добре развити умения на фината моторика, за детето може да се окаже много трудно или дори невъзможно да извършва основните задачи, с които трябва да се справя в детската градина и в предучилищната група. Дори при известно изоставане спрямо нормата обаче, усъвършенстването на фината моторика може да се ускори чрез определени целенасочени занимания.

Повечето дейности, осъществявани чрез фината моторика, изискват движения на ръцете и пръстите на ръцете по нов, първоначално непривичен за детето начин. С други думи, тези дейности изискват своеобразни тренировки, за да могат да бъдат извършвани с лекота и без да ангажират съзнанието. А фундаментът на фината моторика е захватът палец-показалец – работите ли с детето за подобряването му, вие му помагате да усъвършенства всички гореспоменати дейности.

Повечето образователни играчки за деца са съобразени именно с необходимостта от развиването на фината моторика, паралелно със сетива. Освен с играчки обаче, можете да помогнете на детето с приятни и интересни занимания у дома, според възрастта и способността му да се концентрира. Тук ще ви дадем няколко примера и насоки, доказани в практиката на педагозите и специалистите по детско развитие.

Какво ви е необходимо?

От кой да е магазин за приложно творчество вземете два-три вида корда (с различна твърдост и дебелина) и евтини мъниста с диаметър от 0,5 до 2,5 см. За начало ще работите с най-твърдата корда и най-големите мъниста. Покажете на детето как да държи кордата в едната си ръка (второстепенната) и да нанизва мъниста с другата (доминантната), държейки ги между палеца и показалеца на ръката. Щом детето напредне и започне с видима лекота да нанизва тези мъниста, започнете да му давате все по-малки и по-малки. Ако приемем, че детето е десничар, с това занимание то едновременно ще подобри захвата палец-показалец на дясната ръка и ще започне да манипулира все по-успешно с него, и стабилния захват на лявата ръка – тази, с която държи кордата. В този случай дясната ръка е тази, която извършва движения на фината моторика.

Ако детето е по-голямо и вече се справя без особени усилия, използвайки захвата палец-показалец, съсредоточете вниманието си върху правилния захват на молив и ножица – ключови умения, по които се работи ежедневно в детските градини.

Като начало можете да вземете няколко бели листа хартия, на които да нарисувате с ярко жълт маркер или флумастер геометрични и всякакви други фигури. Предложете на детето само да ви дава идеи какво да му нарисувате. След това му подайте рисунката и няколко различни ярки цвята флумастери – зелен, син, червен, с които да повтори жълтите линии. Детето ще бъде заинтригувано допълнително от това, че рисувайки с друг цвят върху жълтия се получава нов нюанс (от жълто и синьо ще се получи зелено, а от жълто и червено – оранжево). Рисуването по контур (или линии) изисква качествен захват на молива или флумастера, както и много добра координация на мускулите на ръката, така че писецът да не напуска линията на контура.

Когато детето е готово с рисуването, идва ред на рязането. Можете да му предложите да изреже нарисуваните форми или да започнете от лесни за изрязвани фигури като кръг и овал, преди да преминете към триъгълник, квадрат и многоъгълници.

Когато изрязва кръг, детето ще реже без да променя позицията на ръката, която държи ножицата, и без да прави почивки, докато другата ръка върти листа. Когато изрязва фигура с ъгли, то ще прави разрез по дадена страна, ще спира и извърта с другата ръка листа, след това отново ще прави разрез и т.н. Колкото повече страни има фигурата, толкова повече спирания и извъртания ще прави детето при изрязването, което ще му помогне да подобри в още по-голяма степен координацията между доминантната и недоминантната си ръка.

Щом детето свикне да изрязва сполучливо фигури, преминете към по-сложни форми и криви линии, а освен за рисуване по контур, го насърчавайте да оцветява, спазвайки очертанията. Всички тези умения са развиват и от заниманията в детската градина, като до тръгването на детето на училище се очаква то да умее да оцветява, следва контури и изрязва сложни форми добре, както и да умее да изписва буквите от азбуката с печатен шрифт, както и числото от 1 до 10.

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Не бъдете любезни, бъдете искрени

Не бъдете любезни, бъдете искрени

„Общувайте с другите, но останете себе си”, съветва белгийският психотерапевт Тома д’Ансамбур чрез своя...
Направете дигиталния свят по-безопасен за децата увеличавайки достъпа им

Направете дигиталния свят по-безопасен за...

Ню Йорк, София 14 декември 2017 г. – Въпреки масовото онлайн присъствие на децата - 1 от 3 интернет потребители по...
Коледен базар в подкрепа на недонсоените деца

Коледен базар в подкрепа на недонсоените...

Вече шеста година Фондация „Нашите недоносени деца“ организира благотворителен Коледен базар „Подари...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: