Възглавнички header 2017

Безвредни ли са бебешките храни?Периодично в информационното пространство гръмват заглавия, свързани с безопасността на бебешките храни, като най-често се говори за установено наличие на вредни химични субстанции като 
арсен, например. Доколко подобни новини имат за цел действително да информират и дали всъщност журналистите не търсят евтина сензация за сметка на страховете на родителите и реномето на определени производители на такива храни? 

Световноизвестната педиатрична клиника Johns Hopkins All Children’s Hospital публикува на официалния си сайт становището на един от своите специалисти – д-р Рейчъл Доукинс, което има за цел да даде адекватна информация и насоки на родителите по въпроса с безопасността на бебешките храни. 

„Важно е да се знае и разбере, че позитивните тестове за определени субстанции не винаги дават надеждна и полезна информация“, обяснява д-р Доукинс. „Много от тези вещества, като например арсена, са налични в природата. Не съществува метод, по който някои от тези вещества да бъдат елиминирани напълно и арсенът е едно от тях. Затова и не е важно дали при тестване ще се установи, че в храната има съдържание на арсен, а какво е количеството му. Затова и има въведени определени норми, определящи безопасността на храните. 

Запитана дали има определени вещества, които при всички положения са опасни за бебетата, д-р Доукинс посочва оловото. Затова и наличието на олово в храните, и най-вече в бебешките, е абсолютно недопустимо. Бебетата са особено уязвими поради ниското си тегло и поради това, че в този период от живота си човек расте и се развива екстремно бързо. Високите нива на арсен могат да увредят редица органи, в т.ч. белите дробове, бъбреците, черния дроб, кожата, а освен това той има канцерогенен ефект. Излагането на олово се асоциира с ментални изменения, забавяне в умственото развитие, проблеми в поведението, анемия и др. Бисфенол А – вид индустриален химикал – също има особено негативен ефект, като поразява ендокринната система на човека. Намирането на проблема се затруднява допълнително от факта, че повечето токсини не манифестират ефекта си, освен ако детето не бъде изложено на тях за по-продължителен период от време. 

А има ли храни, които крият по-големи риск за бебетата и е добре да бъдат избягвани? „Оризовите продукти обикновено имат по-високо съдържание на арсен, затова и съветваме родителите да се стремят към разнообразно меню на бебето като редуват ориза с други видове култури като овес, ечемик и др. Изключителното кърмене през първите месеци от живота на бебето, стига да е възможно, е оптималният вариант.“  

Що се отнася до т.нар. храни от органично производство, д-р Доукинс развенчава мита, че в тях не се съдържат каквито и да било вредни вещества. Тя съветва родителите винаги да са запознати със съдържанието на храните, които предлагат на бебетата, независимо от цената и претенцията им за качество. 

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Не бъдете любезни, бъдете искрени

Не бъдете любезни, бъдете искрени

„Общувайте с другите, но останете себе си”, съветва белгийският психотерапевт Тома д’Ансамбур чрез своя...
LIDL ПРЕДЛАГА УНИВЕРСАЛЕН ПОДАРЪК ЗА ПРАЗНИЦИТЕ

LIDL ПРЕДЛАГА УНИВЕРСАЛЕН ПОДАРЪК ЗА...

13 декември 2017 г., София. Най-голямото Коледно предизвикателство винаги е било да откриеш верния подарък за...
КОНКУРСЪТ ЗА ДЕТСКА РИСУНКА “ПЪТЯТ И АЗ“ ВДЪХНОВЯВА БЪДЕЩИ ИНОВАТОРИ

КОНКУРСЪТ ЗА ДЕТСКА РИСУНКА “ПЪТЯТ И АЗ“...

Renault България в партньoрство с Министерството на образованието и науката и детски научен център “Музейко”...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: