Възглавнички header 2017

Четири мита, свързани със забременяването, в които може би вярватеУдивително и донякъде забавно е как да научите, че очаквате бебе, може да бъде или най-добрата или най-ужасната новина в живота ви
, в зависимост от това в кой момент и при какви обстоятелства ще се случи. Разбира се, първоначалната реакция и това доколко голяма и неочаквана е изненадата не предопределя по-нататъшния развой на събитията – само времето ще покаже дали решението, което ще вземете, е било правилно или по-точно най-доброто за вас. И все пак живеем във времена, в които не липсват нито средства, нито информация във връзка с т.нар. семейно планиране, така че едва ли бихте искали да страдате от заблуди и предразсъдъци, свързани с „чудото на живота“, каквото действително е бременността и раждането на дете. 

Също така е факт, че голям процент от обществото няма добра сексуална култура, най-вече поради липсата на адекватно сексуално образование. Добавете към този проблем дезинформацията, която се разпространява подобно на епидемия както в интернет, така и в комуникацията между хората, и се получава едно опасно високо ниво на незнание и вяра във всевъзможни митове. Можем да се обзаложим, че и сами ще се сетите за достатъчно много примери за подобни митове, свързани със сексуалното здраве и начините за забременяване или респективно за предпазване от бременност, а нищо чудно повече или по-малко да вярвате в някои от тях. В това няма нищо срамно, още повече че природата понякога си прави шеги с нас и действително успява да опровергае всички аксиоми и научно доказани твърдения, в които не само ние, но и медицината вярва. 

Но да се върнем на темата за забременяването по естествен път, или иначе казано чрез сексуален акт с партньор от противоположния пол. Тук ще споменем четири от най-упорито циркулиращи митове, свързани с този въпрос, а именно: че бременност не може да настъпи при акт по време на менструация, че бременност не може да настъпи при еякулация „по съседство“, че прекъсването на сексуалния акт не е ефективен метод за контрацепция, както и че забременяването е възможно и без овулация. Както може да се предположи, щом наричаме тези твърдения митове, те не са (или поне не изцяло и безусловно) верни. 

Така например оплождането на яйцеклетка е възможно в първите два случая, макар и много рядко. Това се дължи на факта, че сперматозоидите имат способността да оцеляват в матката до около пет дни, които са повече от достатъчно за настъпването на овулация при някои по-особени обстоятелства като например кратък (по-малко от 28 дни) цикъл. Така че има ли попаднали живи и активни сперматозоиди във влагалището на жена във фертилна възраст, хипотетична среща на един от тях с нейно величество яйцеклетката е възможна. 

Що се отнася до методите за контрацепция, този с преждевременното прекъсване на акта от край време се ползва със значителен успех от двойките, тъй като при правилно „изпълнение“ надеждността му действително е висока. Според статистиката, ако бъде използван „100% по правилата“ (тоест партньорът съумява винаги да прекъсва акта преди еякулацията), този метод е до 96% ефективен. Тук обаче задължително условие е добрата реакция на партньора, което в общия случай е въпрос на тренировки. 

Както вече стана дума по-горе, задължително и неотменимо условие за настъпване на бременност е наличието на овулация, затова и всякакви твърдения в обратния смисъл са неверни и заблуждаващи. Няколко неща трябва да имате предвид, говорейки за овулацията, а именно, че тя не настъпва винаги в един и същи ден от цикъла, че не всеки цикъл е овулаторен, както и че не е задължително половият акт да е осъществен в деня на овулацията. Не забравяйте, че сперматозоидите имат преживяемост до пет дни и ако се окажат на правилното място в правилния момент, тоест тогава, когато овулацията настъпи, всичко може да се случи. 

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Не бъдете любезни, бъдете искрени

Не бъдете любезни, бъдете искрени

„Общувайте с другите, но останете себе си”, съветва белгийският психотерапевт Тома д’Ансамбур чрез своя...
LIDL ПРЕДЛАГА УНИВЕРСАЛЕН ПОДАРЪК ЗА ПРАЗНИЦИТЕ

LIDL ПРЕДЛАГА УНИВЕРСАЛЕН ПОДАРЪК ЗА...

13 декември 2017 г., София. Най-голямото Коледно предизвикателство винаги е било да откриеш верния подарък за...
КОНКУРСЪТ ЗА ДЕТСКА РИСУНКА “ПЪТЯТ И АЗ“ ВДЪХНОВЯВА БЪДЕЩИ ИНОВАТОРИ

КОНКУРСЪТ ЗА ДЕТСКА РИСУНКА “ПЪТЯТ И АЗ“...

Renault България в партньoрство с Министерството на образованието и науката и детски научен център “Музейко”...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: