Header тениски

Стрес по време на бременност – опасен ли е за бебето?

Доколко вреди стресът на здравето е въпрос, който всеки от нас си задава системно и който сам по себе си е достатъчен, за да предизвика стрес. Ето защо е важно да говорим за стреса и да търсим всякакъв вид решения за овладяването му, независимо дали се борим с ефекта от него преди, след или по време на бременността, когато основното ни притеснение е дали не би могъл по някакъв начин да навреди на бебето. 


На въпроса какви рискове крие стресът за бебето по време на бременността отговарят специалистите от Parents.com, чието становище ви поднасяме 1:1 и в неговата цялост. 

Влиянието на стреса върху нероденото бебе, изпитван от майката по време на бременността, е спорно. Някои експерти смятат, че продължителните пристъпи на тежък стрес (като смърт в семейството, загуба на работа и т.н.) могат да окажат отрицателно влияние върху бременността, причинявайки усложнения като преждевременно раждане, ниско тегло при раждане и дори нарушения в съня и поведенчески разстройства при малките деца. Но дали напрежението от притискащите крайни срокове за даден проект в работата или баналните спорове с майка, сестра или друг близък крият същите рискове? По-скоро не. 

Всъщност някои проучвания показват, че ефектите от хроничния стрес върху плода са минимални и че бъдещата майка страда много повече от бебето (хроничният стрес може да причини редица физически симптоми като проблеми със съня, храносмилателни проблеми, главоболие, мускулно напрежение и високо кръвно налягане, например). Важно е да запомните, че всички изпитваме стрес, а по време на бременността хормоните допълнително засилват всички емоции. За съжаление, включително отрицателните. 

Ако се притеснявате, че сте прекалено напрегнати, започнете от това да разберете какво точно ви измъчва и след това разберете кой е най-добрият начин да се справите с тези проблеми. Понякога съществена роля може да изиграе да поговорите с друга бременна или майка, която да ви помогне да погледнете на проблемите, свързани с бременността и родителствотоот по-различна перспектива. Не подценявайте ползата и от воденето на дневник или още по-просто – да записвате мислите, които персистират в съзнанието ви, причинявайки тревоги и напрежение, без да се стремите да ги подреждате и представяте по определен начин. Понякога самият акт на обличане на мислите в думи и записването им на хартия може да ви накара да предприемете по-активен подход към решаването на проблемите.  

Няма да сбъркате и ако се насочите към йогата; това не е само релаксиращо решение, а чудесен начин да останете здрави и мотивираниВажното е да откриете нещо, което да работи за вас - дори ако е толкова просто, колкото да затворите очида направите няколко дълбоки вдишвания или да излезете от офиса за една кратка разходка наблизо, за да изчистите ума си.  

Тъй като всяка жена изпитва стрес по различен начин (и това, което ви води до ръба, може да не е от съществено значение за някой друг, и обратно), важно е да познавате себе си и границите, отвъд които не можете да разчитате на волята сиАко започнете да изпитвате симптоми, които усещате като непреодолими - като чувство за тревога през цялото време, загуба на интерес към живота, чувство за безнадеждност, нарушения в съня или храненето, или невъзможност да се концентрирате, трябва да уведомите Вашия лекар. Това могат да бъдат признаци на депресия или тревожно разстройство - състояния, които засягат повече от 10% от бременните жени и които трябва да бъдат диагностицирани и лекувани веднага. 

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Не бъдете любезни, бъдете искрени

Не бъдете любезни, бъдете искрени

„Общувайте с другите, но останете себе си”, съветва белгийският психотерапевт Тома д’Ансамбур чрез своя...
Направете дигиталния свят по-безопасен за децата увеличавайки достъпа им

Направете дигиталния свят по-безопасен за...

Ню Йорк, София 14 декември 2017 г. – Въпреки масовото онлайн присъствие на децата - 1 от 3 интернет потребители по...
Коледен базар в подкрепа на недонсоените деца

Коледен базар в подкрепа на недонсоените...

Вече шеста година Фондация „Нашите недоносени деца“ организира благотворителен Коледен базар „Подари...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: