http://www.bebok.eu/article/2157

Прочутият д-р Карп отговаря на най-често задаваните въпроси за съня на бебето

Чували ли сте за д-р Харви Карп и магическата му формула, известна като The 5 S's, с която хиляди родители успяват да приспиват и успокояват бебета си през последните 15 години? Ако не сте, в следващите редове ще ви запознаем както с въпросната формула, така и със самия д-р Карп. След като самите ние изгледахме това видео няколко пъти, вече можем уверено да заявим, че досега не сме срещали по-харизматичен педиатър измежду знаменитостите в тази професия.


Д-р Харви Карп придобива световна популярност с книгата си „Най-щастливото бебе в блока“ и по-конкретно с гореспоменатата фраза The 5 S's (Петте „S”), на която се приписват свойствата на мантра.

Кои са петте S?

"Swaddle" (повиване на бебето с ръчички до тялото)
"Side" (носене на бебето на една страна или по коремче в т.нар. поза тигър на клон)
"Shush" (монотонно повтаряне на звука „ш“ или възпроизвеждане на бял шум)
"Swing" (полюшване на бебето, но в никакъв случай раздрусване)
"Suck" (сукане – от гърда или на биберон)

Едновременното изпълнение на петте действия или на някои от тях доказано способства за по-бързото и лесно успокояване на плачещото бебе и неговото приспиване. А в много от случаите всичко, от което и бебето, и родителите му се нуждаят, е именно да му се помогне да заспи.

Какво още искат да знаят повечето родители? Какви въпроси, касаещи съня на бебето и детето, най-често задават на педиатрите? Имайки дългогодишна практика зад гърба си, д-р Карп разкрива и разглежда всеки от тях по отделно във видеото, което можете да видите по-долу. Ние само ще ги резюмираме:

Кога бебето ми ще спи по цяла нощ?

Нито бебетата, нито възрастните спят по цяла нощ. Това е мит, казва д-р Карп. Специфичното при бебетата е, че те не умеят да се успокояват и приспиват сами, поради което имат нужда от нашата помощ. (Сучещото бебе най-бързо и лесно може да бъде приспано отново, като бъде сложено на гърда, още повече, че през първите седмици от живота му за него е важно да бъде хранено между 8 и 12 пъти на денонощие, включително през нощта. За разлика от адаптираното мляко, майчината кърма се усвоява изключително бързо и не натоварва стомахчето му при често хранене – Бел. А). В началото бебето ще спи без прекъсване по 3-4 часа, след това ще бодърства за кратко, и отново ще спи за 2-3 часа. Но около шестата до осмата седмица след раждането си би могло да започне да спи по 5-6 часа без събуждане, обяснява д-р Карп.

Как да се справим с регресията на съня и бодърстването през нощта?

Като разберем и приемем, че това е период, през който бебетата обичайно преминават около 3-тия, 4-тия месец след раждането си. Ставайки все по-социални, в този период бебетата се разбуждат по-лесно, когато влязат в т.нар. лека фаза на съня, и вместо да искат отново да заспят, биха предпочели да се забавляват, разказва д-р Карп. А забавлението изисква компания – нашата компания.

Докога бебето ще има нужда от дневен сън?

В България се е наложило схващането, че детето трябва да има двучасов следобеден сън приблизително докато тръгне на училище. Всъщност детето може да спре да изпитва потребност от дневен сън още около 18-месечна възраст, но по-обичайно и напълно естествено е то да се откаже от него около четвъртата си година, обяснява д-р Карп.

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Не бъдете любезни, бъдете искрени

Не бъдете любезни, бъдете искрени

„Общувайте с другите, но останете себе си”, съветва белгийският психотерапевт Тома д’Ансамбур чрез своя...
LIDL ПРЕДЛАГА УНИВЕРСАЛЕН ПОДАРЪК ЗА ПРАЗНИЦИТЕ

LIDL ПРЕДЛАГА УНИВЕРСАЛЕН ПОДАРЪК ЗА...

13 декември 2017 г., София. Най-голямото Коледно предизвикателство винаги е било да откриеш верния подарък за...
КОНКУРСЪТ ЗА ДЕТСКА РИСУНКА “ПЪТЯТ И АЗ“ ВДЪХНОВЯВА БЪДЕЩИ ИНОВАТОРИ

КОНКУРСЪТ ЗА ДЕТСКА РИСУНКА “ПЪТЯТ И АЗ“...

Renault България в партньoрство с Министерството на образованието и науката и детски научен център “Музейко”...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: