Header тениски

Приемът на витамини по време на бременността намалява риска от нарушенияПриемът на подходящ мултивитаминен комплекс в ранните стадии на бременността би могъл да редуцира риска от развитието на разстройства (нарушения) от аутистичния спектър с или без интелектуално изоставане, разкрива ново мащабно изследване.

Целите, резултатите и заключенията от изследването са описани подробно в публикация на Британския медицински журнал, наред с важни статистически данни, касаещи разпространението на генерализираните разстройства на развитието, към които спадат нарушенията от аутистичния спектър (НАС), но само за Обединеното кралство. От тях научаваме, че приблизително 1 на всеки 100 британски жители страда от някаква форма на нарушение от аутистичния спектър, засягащо неговите социални и комуникативни умения, интереси и поведение, както и че процентен превес имат индивидите от мъжки пол.

Самото изследване обаче обхваща изключително жители на Швеция, а именно 273 107 двойки майки и деца, които са били на възраст между 4 и 15 години към 31 декември 2011 година и са родени между 1996 и 2007 година. Данните за приема на фолиева киселина, желязо и мултивитаминни хранителни добавки от майките по време на бременността са взети от картоните им, заведени при техните първи посещения в женската консултация, а тези за диагностицирането на децата с някаква форма на ГРР – от националните регистри на Швеция.

Взимайки под внимание и други потенциално важни фактори, имащи отношение към развитието на ГРР, учените са установили, че при майките, приемали мултивитаминни хранителни добавки, без значение дали са приемали допълнително желязо или фолиева киселина, процентът на деца с НАС с интелектуално изоставане е по-малък в сравнение с тези, които не са приемали нито едно от трите. В този смисъл изследването не намира зависимост между приема на желязо и фолиева киселина и намаляване риска от НАС.

Изследователите изрично подчертават, че чрез проведените анализи не са имали за цел, нито са могли да открият причинно-следствена връзка между приема на мултивитамини и намаляването риска от НАС, ако такава съществува. Освен това изследването страда от редица ограничения като например по отношение на информацията за вида, дозата и начина на прием на съответните хранителни добавки. Въпреки това резултатите от него доказват съществуването на такава зависимост и са предпоставка за задълбочаване на проучванията в тази област.

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Не бъдете любезни, бъдете искрени

Не бъдете любезни, бъдете искрени

„Общувайте с другите, но останете себе си”, съветва белгийският психотерапевт Тома д’Ансамбур чрез своя...
Направете дигиталния свят по-безопасен за децата увеличавайки достъпа им

Направете дигиталния свят по-безопасен за...

Ню Йорк, София 14 декември 2017 г. – Въпреки масовото онлайн присъствие на децата - 1 от 3 интернет потребители по...
Коледен базар в подкрепа на недонсоените деца

Коледен базар в подкрепа на недонсоените...

Вече шеста година Фондация „Нашите недоносени деца“ организира благотворителен Коледен базар „Подари...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: