http://www.bebok.eu/article/2157

Вижда ли се отвън, когато бебето мърда в корема на майката? Вижте!

Първите осезаеми движения на бебето… Това е може би един от най-магическите и незабравими моменти в живота на всяка майка, а до неотдавна и моментът, в който бременната жена е получавала доказателство, че очаква бебе. Преди навлизането на ултразвуковата диагностика в акушерството и гинекологията, движенията на бебето действително са били първата сигурна индикация, че липсата на цикъл и нарастването на корема се дължат не на друго, а на нормално протичаща бременност.

Как се изменят усещанията за движенията на бебето в утробата? В началото, около 18-20 г.с (за първа бременност, 3-4 седмици по-рано за следващи), те са едва доловими, понякога дори едва различими от други активности в абдоминалната област. Някои ги наричат „пърхане на пеперуда“ – толкова деликатни са те в периода, в който бебето все още се „шири на широко“ в матката и е твърде малко, за да оказва силен натиск. С напредването на бременността и порастването му, майката започва да усеща както ритниците, така и плавните движения и премествания, а промяната в предлежанието няма как да остане незабелязана.

 

В последния триместър движенията на бебето вече са дотолкова интензивни и отривисти, а и то самото вече е достатъчно голям и силно, че често могат да бъдат видени просто око. Както и хълцането му – повтарящи се на рани интервали подскоци, които могат да продължат десетина и повече минути. Не се тревожете – хълцането в утробата е напълно естествено състояние и част от нормалното вътреутробно развитие на бебето.

Има обаче една закономерност – повикате ли таткото, за да му покажете колко силно рита бебето, като с магическа пръчка движенията спират. Разбира се, едва ли има бъдещ татко, който да не е слагал ръце върху корема на жена си и да не е усещал движенията на бебето. А ако е имал търпението да наблюдава корема й в продължение на повече време, и да ги види. Това видео обаче ни прави свидетели на вътреутробна бебешка активност от друго измерение – всъщност дотолкова стряскаща и неправдоподобна за някои, че част от коментиращите са сравнили гледката със сцена от хорър класиката „Пришълеца“!

 

Ние го намираме за красиво, а и ви уверяваме, че е нещо обичайно в напредналите фази от бременността. А ако ви предстои да преминете през магията на деветмесечното очакване, бързаме да ви уверим, че не е болезнено.

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Не бъдете любезни, бъдете искрени

Не бъдете любезни, бъдете искрени

„Общувайте с другите, но останете себе си”, съветва белгийският психотерапевт Тома д’Ансамбур чрез своя...
Направете дигиталния свят по-безопасен за децата увеличавайки достъпа им

Направете дигиталния свят по-безопасен за...

Ню Йорк, София 14 декември 2017 г. – Въпреки масовото онлайн присъствие на децата - 1 от 3 интернет потребители по...
Коледен базар в подкрепа на недонсоените деца

Коледен базар в подкрепа на недонсоените...

Вече шеста година Фондация „Нашите недоносени деца“ организира благотворителен Коледен базар „Подари...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: