Възглавнички header 2017

Петте основни грешки при спестяването

Скоро на едно обучение въпросът „Какво е в основата на успеха – силната воля или въображението?“ доведе до яростни спорове между участниците. Накрая, демократично, се стигна до гласуване, което силната воля категорично спечели. Обучаващият пък твърдеше точно обратното – че научните данни сочат, че въображението е двигателят на всеки успех.

Реално дилемата „На какво да заложим?“ стои всеки ден пред нас, независимо дали се захващаме с нова работа, диета или пък научаване на нов език например… Едно от най-трудните начинания се оказва и спестяването. За радост, се оказва, че експертите в банките могат да ни помогнат.

По-долу може да видите най-често допусканите грешки, които ни пречат да спестяваме и как могат да се избегнат:

 

Ще спестявам всичко, което остане в края на месеца

Знаете ли, че 80% от децата биха изяли едно кексче, което е пред тях, сега, вместо три кексчета след 15 минути? Въпреки че възрастните имаме повече опит и самоконтрол, подсъзнателно сме склонни да харчим пари „на дребно“ днес, вместо да спестим. Защо? Защото спестяването отлага удоволствието от харченето на пари напред във времето. Затова е по-ефективно да въведем нова сметка „Плащам на себе си“ и едва след като я платим да харчим останалото, вместо да се надяваме да не изразходваме всичко налично.

 

Няма време

Времето е най-добрият приятел на спестяванията. Често обаче се сещаме да спестяваме, когато е прекалено късно и времето ни притиска. Тогава дългосрочната като средства цел се превръща в краткосрочна, а изпълнението й е цяло приключение. Разбира се, винаги има начин, но е по-лесно да спестяваме 10 години за образованието на децата, отколкото да чупим касичките за монети в последния момент.

 

Спестяванията и заплатата накуп

Да се върнем пак на децата с кексчетата. Всъщност всички, които са успели да устоят на изкушението и да издържат 15 минути в името на тройна награда, са използвали една и съща стратегия – отдалечават се от него. При спестяванията е същото. Хубаво е те да са ни под ръка, когато ни потрябват, но в същото време да са достатъчно далеч от нас, за да не ни изкушават. Отделни спестовни сметки, взаимни фондове, застраховки със спестовен елемент помагат за опазването на спестяванията от самите нас.

 

 

 

1 000 лева преди 10 години си бяха много пари“

Чували ли сте често този израз? Ако имаме 1 000 лева в банков депозит сега, за какво биха ни послужили след време? Отговорът на този въпрос се крие в два важни фактора – лихвата, която банката ни плаща, и инфлацията в страната, която грубо казано показва колко е поскъпнала потребителската ни кошница. Затова е важно да разпределим спестяванията си, така че да гарантираме едновременно тяхната сигурност и стойност в бъдеще.

 

Гледах Вълкът от Уолстрийт и знам как става

В съвременния свят всеки от нас има достъп до информация за инвестиционните пазари и може да развива любителски и професионално инвестиционния си нюх. На кого обаче бихме поверили бъдещето си? Важно е да се погрижим за спестяванията си и да потърсим съвет от професионалисти в областта. Професионалното управление на парите ни освобождава от ангажимента да търсим сами и ежедневно информация за заплахите за нашите спестяванията и ни дава възможност да черпим от знанието, опита и контактите на експерти, чиято лична консултация би била доста скъпо удоволствие.

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Не бъдете любезни, бъдете искрени

Не бъдете любезни, бъдете искрени

„Общувайте с другите, но останете себе си”, съветва белгийският психотерапевт Тома д’Ансамбур чрез своя...
Направете дигиталния свят по-безопасен за децата увеличавайки достъпа им

Направете дигиталния свят по-безопасен за...

Ню Йорк, София 14 декември 2017 г. – Въпреки масовото онлайн присъствие на децата - 1 от 3 интернет потребители по...
Коледен базар в подкрепа на недонсоените деца

Коледен базар в подкрепа на недонсоените...

Вече шеста година Фондация „Нашите недоносени деца“ организира благотворителен Коледен базар „Подари...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: