Възглавнички header 2017

19 интересни факта и явления, свързани с бременността

Усещането за протичането на бременността е строго субективно, затова и е напълно безсмислено да се опитваме да сравняваме една бременност с друга, дори когато става дума за бременностите на една и съща жена. Едно е сигурно – всичко, което ще изпитате като физически и емоционални усещания, докато бременеете, ще бъде уникално и безкрайно вълнуващо за вас и партньора ви. И, все пак, колкото и необикновени да ви се струват промените, през които преминавате, в повечето случаи те са напълно обичайни и се проявяват често или почти винаги на един или друг етап от бременността.


Предлагаме ви списък от 19 интересни факта и явления, свързани с бременността, за които може и да не знаете, без да претендираме за изчерпателно. Със сигурност изпускаме още десетки много други, докато част от споменатите може и да попаднат извън радара ви.

 • Съставът на амниотичната течност, известна още като околоплодни води, в която плува бебето, в един момент се превръща в 100% урина

Бъбреците на ембриона започват да произвеждат урина около 11 г.с., а към 20 г.с. съдържанието на амниотичната течност вече е почти 100% урина.

 • Вагината ви може да полилавее

Това, обаче не е страшно, нито опасно – дължи се на варикозните кръвоносни съдове, следствие от увеличения кръвоток по време на бременността

 • И докато сме на тази тема, може и да не знаете, че по време на бременността дебитът на кръвотока се увеличава с 50%

Това се дължи на факта, че голяма част от кръвотокът на майката се пренасочва към матката й за нуждите на бебето

 • Част от ДНК на бебето ще попадне в кръвта ви

Разбира се, тя (киселината) няма да остане там завинаги. Също е интересно да се знае, че идентифицирането й в кръвта ви е по-лесно, ако очаквате момче, отколкото ако бебето е момиче, поради дублирането на хромозомите с тези на майката (две XX за момиче, XY за момче).

 • Чувството за глад и апетитът ще нараснат, но това не означава, че трябва да се храните „за двама“ 

Преяждането е противопоказано за нормалното протичане на бременността, в т.ч. здравето на майката. Смята се, че увеличение в калорийния прием от порядък на 300 калории е повече от достатъчно.
 • Ходилата ви може да пораснат по време на бременността

Току-що сте видели двете чертички и сте си наумили да си накупите нови обувки, в т.ч. елегантни модели, които и без друго не са особено удобни за по-дълго носене. Задръжте – много вероятно е ходилата ви да се издължат, макар и само с няколко милиметра. Това порастване може да е временно, но е по-вероятно да ви остане като наследство от бременността

 • Възможно е да придобиете патешка походка заради хормон, наречен релаксин

Не може да не сте виждали бременни жени, които вървейки се поклащат подобно на пингвини. Това състояние е резултат от изместването на симфизата (костта, известна още като пубис или срамна кост) и разминаванията на тазобедрените стави в предната или задната част на таза. Добрата новина е, че не е задължително да се сблъскате с това състояние, което може да е доста болезнено и в редки случаи налага носенето на специален корсет. Другата добра новина е, че дори да изпитвате известен дискомфорт, той ще отшуми след раждането.

 • Ще се сдобиете със слузеста „тапа“, която бихте могли да „изгубите“ на някакъв етап от бременностт

Някои организми произвеждат повече слуз от други, но дори да сте от вторите, и вие ще имате подобна тапа, като е еднакво вероятно тя да изпадне от само себе си към края на бременността, както и раждането да започне, а тя все още да стои на мястото си.

 • Пигментацията на кожата ви ще се мени изключително
  лесно 

Пигментационните изменения и петна са доста разпространени при бременните жени. Ако сте бременна и прекарвате повече време на директна слънчева светлина, би било добре да използвате слънцезащитни продукти, тъй като състоянието повлиява чувствителността на кожата и с това се увеличава рискът от петна.

 • Увеличава се и потенето. Ооо, и още как!

Увеличеният кръвоток и някои хормони ще накарат тялото ви да се поти… обилно! Ако все пак искате да канализирате гнева си, насочете го към прогестерона!
 • „Бременният мозък“ е реалност

Ако поведението на жената по време на бременността се изменя, това се дължи не само директно на хормоните, но и на реални промени в някои от центровете на мозъка. Като добавите към това обективни фактори като повишената уморяемост и нарушенията на съня при повечето жени, специфичното емоционално състояние, провокиращо някои шантави натрапливи мисли, намира своето обяснение.

 • Възможно е косата ви да започне да расте по-бързо и по-гъсто, ноооо… и окосмяването ви да се увеличи

В резултат на увеличените нива на естрогена косата ви може да увеличи обема си, да расте по-бързо и да пада по-малко. Лошата новината е, че след раждането, със спада на нивата на естрогена, ще станете жертва на засилен косопад. И двете явления са временни!

 • Гърдите ви ще станат по-големи, болезнени и е възможно да секретират

Усещанията в гърдите, както не веднъж сме казвали, са един от първите и най-манифестиращи признаци на бременността. Факт е, че гърдите стават по-болезнени и при ежемесечните хормонални промени на менструалния цикъл. През бременността обаче промените са много по-забележими и не отминават за ден или два. Напротив. След като гърдите се напълнят с коластра, при някои жени започва да се наблюдава спонтанно протичане, което налага носенето на протектори в сутиена. Колкото до последното – почти сигурно ще се наложи да си купите няколко чифта с поне един номер по-големи от тези, които сте носили досега.

 • Гласът ви може да се промени

Ще усетите тази промяна особено осезаемо, ако и когато пеете. Тя се дължи на повдигането на диафрагмата и произтичащото от това намаляване обема на гръдния кош, което може да затрудни дишането. Казано накратко, нарастването на бебето в матката води до намаляване на капацитета на гръдния кош.

 • Приблизително по средата на бременността по дължината на корема ви ще се появи тъмна линия

Нарича се линеа негра и е характерен белег на бременността, дължащ се отново на хормоните. Не всички жени имат линеа негра, докато при други тя се появява още в началото на бременността


 • Ареолите и зърната на гърдите ви може да потъмнеят

Отново благодарение на естрогена – паралелно с линеа негра, нюансът на кафявото на ареолите и зърната на гърдите ви ще премине в по-тъмна гама

 • Ще изпитвате неприятен сърбеж, най-вече на корема

Това е напълно нормално – с нарастването на матката, кожата на корема все повече и повече се разтяга, което може да причини сърбеж. Затова и дори да не сте предразположени към стрии, няма да сгрешите, ако подхранвате кожата на корема си с подходящ козметичен или природен продукт.

 • Възможно е да прокървявате по време на бременността

Повече по въпроса можете да научите от статията ни Прокървяване по време на бременност: каква може да е причината и кога е опасно [от 05-09-2017]

 • И на последно, но не по значение място – постоянно ще ви се пишка

Някои от хормоналните промени по време на бременността като повишаването нивата на прогестерона причиняват усещането за позиви за уриниране. Когато тези усещания се проявяват в началото на бременността, това не се дължи на натиск на матката върху пикочния мехур, но в последствие, с нарастването й, постоянното чувство за необходимост от уриниране идва именно от механичния натиск на единия върху другия орган.

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Не бъдете любезни, бъдете искрени

Не бъдете любезни, бъдете искрени

„Общувайте с другите, но останете себе си”, съветва белгийският психотерапевт Тома д’Ансамбур чрез своя...
Направете дигиталния свят по-безопасен за децата увеличавайки достъпа им

Направете дигиталния свят по-безопасен за...

Ню Йорк, София 14 декември 2017 г. – Въпреки масовото онлайн присъствие на децата - 1 от 3 интернет потребители по...
Коледен базар в подкрепа на недонсоените деца

Коледен базар в подкрепа на недонсоените...

Вече шеста година Фондация „Нашите недоносени деца“ организира благотворителен Коледен базар „Подари...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: