Възглавнички header 2017

„Бутон за прегръдки“ успокоява детето при раздяла с мамаПрез 1993 година на книжния пазар в САЩ излиза илюстрирана детска книжка, озаглавена „Целуващата ръка“, в която неизвестната дотогава писателка Одри Пен описва ритуал, с който  миеща мечка успокоява своето мече при раздяла, като целува лапата му. През 2007 година асоциацията на учителите в САЩ нарежда „Целуващата ръка“ измежду стоте най-добри книги за деца, а междувременно Одри Пен написва цели пет продължения на книжката. Авторката споделя, че е почерпила вдъхновение за своите история от навиците на тези животни, а „Целуващата ръка“, от своя страна, дава идеи на много родители за изграждане на специални ритуали между тях и децата им.

Измежду тях е Луис Малет – майка на три деца, най-малкото от които току-що е започнало да посещава детска градина. В пост, споделен с аудиторията на специализираната Facebook страница за майчинство The Motherload, Луис разказва колко успешен се е оказал за най-малкото й дете измисленият спонтанно от нея ритуал да рисува сърчица на дланите им в момента, в който се разделят сутрин. Първоначално детето е посещавало детската градина само до обяд, но дори тогава е плачело за майка си и през част от престоя си се е чувствало много тъжно. Затова когато го оставя за първи път за целия ден в детското заведение, Луис е решена да намери начин да го утеши и да му помогне само да намира успокоение в моментите, в които майка му най-много му липсва. Така тя измисля „бутона за прегръдки“ под формата на нарисувано на дланите и на двамата сърчице.

„Казах му, че когато някой от нас натисне с пръст сърчицето, изпраща прегръдка на другия. „Заредихме“ бутоните си, докато вървяхме хванати за ръце на път към детската градина, а за по-сигурно нарисувах сърчица и на двете му ръце, в случай, че едното се изтрие. Когато отидох да го взема от градината, го попитах дали е получил прегръдките ми и той щастливо потвърди. Освен това ми каза, че е натискал продължително своя бутон, но не се е разплакал, а аз му отговорих, „Ааа, това ще да е била сиииилната прегръдка, която получих“. Попитах го дали и той е получил моят сииилна прегръдка и той щастливо каза „Да!“.

Постът на Луис привлича хиляди харесвания и идеята й намира много последователи, които твърдят, че „бутонът за прегръдки“ работи! „Много от майките, които обменят опит и търсят съвети в нашата прекрасна и подкрепяща се общност, споделиха, че са изпробвали „бутона за прегръдки“ и са открили, че чрез този ритуал децата им преживяват много по-леко раздялата и тъгата по дома в първите дни на детска градина. Това е един толкова мил и прост начин да помогнеш на детето си, за да се чувства то по-щастливо и спокойно. Всичко, от което се нуждаете, е химикалка, две ръце и много любов“, обяснява Алисън МаГара-Мърфи – редактор на The Motherload.

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Не бъдете любезни, бъдете искрени

Не бъдете любезни, бъдете искрени

„Общувайте с другите, но останете себе си”, съветва белгийският психотерапевт Тома д’Ансамбур чрез своя...
LIDL ПРЕДЛАГА УНИВЕРСАЛЕН ПОДАРЪК ЗА ПРАЗНИЦИТЕ

LIDL ПРЕДЛАГА УНИВЕРСАЛЕН ПОДАРЪК ЗА...

13 декември 2017 г., София. Най-голямото Коледно предизвикателство винаги е било да откриеш верния подарък за...
КОНКУРСЪТ ЗА ДЕТСКА РИСУНКА “ПЪТЯТ И АЗ“ ВДЪХНОВЯВА БЪДЕЩИ ИНОВАТОРИ

КОНКУРСЪТ ЗА ДЕТСКА РИСУНКА “ПЪТЯТ И АЗ“...

Renault България в партньoрство с Министерството на образованието и науката и детски научен център “Музейко”...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: