Възглавнички header 2017

Учени откриха „Главният ген“, от който зависи успехът на бременността

Английски учени откриха кой е „главният ген“, отговорен за нормалното протичане на бременността и в частност за правилното развитие на ембриона в ранните стадии след оплождането на яйцеклетката. Публикувано в авторитетното научно издание Nature, изследването на учените от Института Франсис Крик (Francis Crick) е определяно като „революционно“, тъй като би могло да доведе до по-добро разбиране на причините за неуспеха на толкова много бременности.


Финансирано от правителството на Обединеното кралство и лицензирано от Центъра за фертилизация и ембрионология, изследването има за цел да установи какво точно се случва на генетично ниво в първите етапи след оплождането на яйцеклетката. Тъй като подходът на учените включва генетична модификация по подобие на т.нар. „дизайнерско бебе“ – в случая „изключването“ на ген, произвеждащ протеин, наречен OCT4 – те са били задължени да унищожат всички „работни“ ембриони в рамките на 14 дни след провеждането му.

„Ако знаехме кои гени са ключови за успешното развитие на човешкия ембрион, бихме могли да подобрим ин витро терапиите и да открием причините за неуспеха на толкова много бременности“, обяснява Д-р Кати Ниакан – ръководител на екипа, провел изследването. То е първото по рода си, в което обект на наблюдение е генетичното поведение на човешкия ембрион в първите дни след оплождането.

Оказва се, че при изключването на въпросния OCT4-продуциращ ген, повечето зародиши не се развиват до т.нар. блатоцист (цялостен организъм от около 200 клетки), което трябва да се случи около седмица след оплождането и е ключов етап от протичането на бременността. Освен че би могло да доведе до по-успешни ин витро терапии, изследването може да хвърли нова светлина върху разбирането за фундаменталните причини за стерилитета и абортите.

Приблизително една от всеки четири двойки е засегната от проблеми с плодовитостта, а при жените под 35-годишна възраст шансът за нормално развитие и износване на бременността след ин витро процедура възлиза едва на 32,2%. При жените над 35-годишна възраст процентът намалява до 27,7, а при тези над 38 – на 20.8.

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Не бъдете любезни, бъдете искрени

Не бъдете любезни, бъдете искрени

„Общувайте с другите, но останете себе си”, съветва белгийският психотерапевт Тома д’Ансамбур чрез своя...
Направете дигиталния свят по-безопасен за децата увеличавайки достъпа им

Направете дигиталния свят по-безопасен за...

Ню Йорк, София 14 декември 2017 г. – Въпреки масовото онлайн присъствие на децата - 1 от 3 интернет потребители по...
Коледен базар в подкрепа на недонсоените деца

Коледен базар в подкрепа на недонсоените...

Вече шеста година Фондация „Нашите недоносени деца“ организира благотворителен Коледен базар „Подари...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: