http://www.bebok.eu/article/2157

Ваксинирането на майката срещу коклюш през третия триместър предпазва новороденото бебеНово изследване, осъществено от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ и публикувано в академичното издание на Оксфорд за клинични инфекциозни заболявания, дава важна информация за ефикасността на тройната ваксина ДТК в случаите, когато бременната жена получи имунизация през третия триместър. По този начин изработените от майката антитела се предават на бебетo и рискът то да заболее от коклюш преди навършване на двумесечна възраст – най-ранния срок, в който самите деца могат да бъдат ваксиниране – драстично намалява.

Изследването обхваща данни за бебета на възраст до два месеца, родени в шест щата в периода 2011-2014. При анализа им е установено, че майките, чиито бебета са се разболели от коклюш, не са били ваксинирани срещу ДТК (дифтерия, тетанус, коклюш) в указания в имунизационния календар период (в началото на третия триместър от бременността). Същевременно при майките, които са били ваксинирани, превенцията за бебетата достига 78% (предпазени са 3 от всеки 4 бебета), а рискът от сериозно протичане на болестта, налагащо хоспитализация, спада до 10%.

На базата на това и предишни изследвания Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) излиза с официална препоръка всички бременни жени да бъдат ваксинирани срещу ДТК в началото на третия триместър от бременността (между 27 и 36 г.с.). В периода между есента на 2015 година и пролетта на 2016 година едва 49% от бременните жени в САЩ са били ваксинирани, въпреки че CDC алармира за необходимостта от тази имунизация още през 2012 година.

Коклюшът, наричан още магарешка кашлица, е сериозно заболяване, което може да причини неконтролируема, изключително агресивна кашлица, която чест води до затруднено дишане. Обработените за целите на изследването данни и случаи разкриват, че 65% от бебетата на възраст под два месеца, които са се разболели от коклюш, са били приети за лечение в болница. Бебетата на възраст под една година попадат в най-рисковата група за летален изход от болестта.

Преди създаването и въвеждането на ваксината срещу коклюш през 40-те години на XX век, случите на заболели от болестта в САЩ надхвърлят 200 000 души годишно. За период от около 20 години ваксинирането свежда тази бройка до по-малко от 10 000 случая (по данни от 1965 година). В началото на 80-те години на миналия век обаче коклюшът започва да се завръща, макар и не на нивата от преди създаването на ваксината. От 2010 година насам биват диагностицирани десетки хиляди случаи на коклюш всяка година, като само през 2012 година броят им надхвърля 48 000. Повече от една трета от всички хоспитализации на заболели от коклюш и две трети от всички случаи на смърт в следствие на болестта са при деца на възраст под два месеца, сочат още данните.

Препоръката на CDC за ваксиниране на бременните жени срещу коклюш в указания период (колкото по-рано, толкова повече антитела се прехвърлят от майката към бебето) се подкрепя от Американския колеж по акушерство и гинекология, Американския колеж на акушерките, Американската педиатрична академия и Американската академия на семейните лекари, както и от редица здравни специалисти в областта на майчиното здравеопазване.

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Не бъдете любезни, бъдете искрени

Не бъдете любезни, бъдете искрени

„Общувайте с другите, но останете себе си”, съветва белгийският психотерапевт Тома д’Ансамбур чрез своя...
Направете дигиталния свят по-безопасен за децата увеличавайки достъпа им

Направете дигиталния свят по-безопасен за...

Ню Йорк, София 14 декември 2017 г. – Въпреки масовото онлайн присъствие на децата - 1 от 3 интернет потребители по...
Коледен базар в подкрепа на недонсоените деца

Коледен базар в подкрепа на недонсоените...

Вече шеста година Фондация „Нашите недоносени деца“ организира благотворителен Коледен базар „Подари...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: