Header тениски

Поддържайте коремните си мускули стегнати по време на бременността и приберете диастазата с тези лесни упражненияКогато бъдат изпълнявани правилно, упражненията за стягане на коремните мускули могат да бъдат от огромна полза по време на бременността. И от още по-голяма при втора и следващи бременности, като се има предвид, че повече от 60% от жените, които вече са родили веднъж, страдат от т.нар. диастаза.

С понятието диастаза се означава луфтът между предните мускули на коремната стена (rectus abdominis), заради който дори при оптимално тегло и добър цялостен мускулен тонус коремът изглежда отпуснат и издут в областта на пъпа.

Причините за диастазата на бременността са две – хормонална и механична. Още в ранния етап на бременността съединителната тъкан, наречена linea alba, изтънява чувствително в отговор на промените в нивата на хормоните на бъдещата майка, като по този начин прави възможно нарастването на матката. Това е един от многото процеси, чрез които тялото на жената се приспособява към условията, необходими за износването на дете.

 

След раждането нивата на хормоните ще се завърнат към нормата от преди бременността, което ще даде отражение и на въпросната съединителна тъкан. В много случаи обаче тя дотолкова се е разтеглила, че е загубила своята еластичност, а оттам и способността да се върне към състоянието си от преди бременността. Подобно на дълго употребявана ластичка за коса. В някои редки случаи всъщност тъканта не само е разтеглена, но има нарушена цялост, което може да причини херния (преминаване на червата през процепа, налагащо хирургична намеса).

В случай, че вече имате диастаза (Diastasis Recti), когато забременеете с второ или следващо дете, не е изключено това да доведе до болки в гърба, недостатъчен тонус на мускулите, участващи в напъването при раждането, и дори до стрес инконтиненция (подмокряне при кихане). Затова и взимането на мерки, и по-точно намирането на най-подходящите системни упражнения за стягането на предните коремни мускули е от много голямо значение. В този смисъл, важно е да знаете, че съвсем не всички упражнения за стягане на коремните мускули са подходящи в случай, че се борите с диастаза. Точно обратното – някои от упражненията като стандартните коремни преси например могат да навредят.

Упражненията за бременни, които ще видите в това видео, са съвсем лесни, но ефикасни, дори когато се правят само 2-3 пъти седмично (с 10-20 повторения всяко). Освен тях обаче можете да прилагате ежедневно метода на компресията на Келер (Леа Келер – създател на The Dia Method), базиран на контрола върху мускулите при издишване. За целта е необходимо да заемете статична поза, като например седеж с кръстосани крака, на колене или изправени, с леко разтворени крака, и всеки път, когато издишвате поетия въздух, да „всмуквате“ корема си колкото се може по-навътре. Лекия натиск върху пъпа при издишванията е препоръчителен.

Изпълнявайте компресията на Келер ежедневно и след раждането, за да възстановите нормалното положение на предните коремни мускули и да предотвратите евентуални усложнения, свързани с диастазата.

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Не бъдете любезни, бъдете искрени

Не бъдете любезни, бъдете искрени

„Общувайте с другите, но останете себе си”, съветва белгийският психотерапевт Тома д’Ансамбур чрез своя...
Направете дигиталния свят по-безопасен за децата увеличавайки достъпа им

Направете дигиталния свят по-безопасен за...

Ню Йорк, София 14 декември 2017 г. – Въпреки масовото онлайн присъствие на децата - 1 от 3 интернет потребители по...
Коледен базар в подкрепа на недонсоените деца

Коледен базар в подкрепа на недонсоените...

Вече шеста година Фондация „Нашите недоносени деца“ организира благотворителен Коледен базар „Подари...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: