Възглавнички header 2017

Прокървяване по време на бременност: каква може да е причината и кога е опасноБременната жена по правило е 
силно емоционална и изпълнена с радостно вълнение, но и с много тревоги и страхове. Сред тях най-силно се проявяват онези, свързани както с развитието на плода, така и със собственото здравословно състояние, предвид пряката зависимост между него и благополучието на бебето. За много жени бременността протича в постоянно напрежение кажи речи от началото до края – било то поради високо кръвно налягане и риска от прееклампсия, било то поради лошо стечение на обстоятелствата при предишни бременности, или по друга причина. За всяка бъдеща майка е жизненоважно да се научи да запазва спокойствие и хладнокръвие, но дори онези с най-непоклатима психика могат да се изплашат сериозно, когато прокървят. 

По данни на March of Dimes - най-голямата неправителствена организация в САЩ, основана от Франклин Делано Рузвелт преди цели 80 години и работеща за подобряване здравните грижи, оказвани на майки и децата – приблизително половината жени прокървяват на някакъв етап от бремеността, най-често през първия триместър – по време на процеса на имплантиране на оплодената яйцеклетката към лигавицата на матката. По данни на Американската асоциация на бременността прокървяване през първите 12 седмици се наблюдава при около 20 процента от бременните жени. 

Както вече казахме, най-честата (и безобидна) причина за прокървяване при бременните жени е имплантацията на яйцеклетката. Друга честа причина за това явление е т.нар. полип - образувание на шийката на матката (цервикса), което може да причини прокървяване поради повишените нива на естрогена, но в общия случай не е опасно. Това е втората най-малко притеснителна причина за прокървяване по време на бременността. 

 

Леко зацапване може да се наблюдава също след секс, при хормонални промени, след скорошен гинекологичен преглед (например след цитонамаска), както и като симптом за евентуална инфекция. 

Доколко обилно е кървенето по субективна оценка често е трудно да се каже, тъй като притеснената жена вижда едно, а гинекологът – друго. Тъй като обаче рискове за бременността все пак съществуват, в т.ч. застрашаващ аборт, ектопична (извънматочна) бременност, плацента превиа и др., основното правило е при наличие на прокървяване, особено ако не е еднократно (продължава няколко дни), ако е обилно (подобно на менструалното) и е придружено с болка и крампи, да бъде направена спешна консултация с акушер-гинеколог.  

Когато прокървяването е едва забележимо и не е придружено от други изяви на дискомфорт, препоръчително е за бременната жена да запази спокойствие и да си даде почивка. Това не означава залежаване, но почивката в хоризонтално положение е важна, както и щаденето от извършване на натоварващи физически дейности като вдигане и пренасяне на тежки неща, протягане и навеждане и др. При повечето жени бременността протича и завършва успешно, независимо от прокървяването през първия триместър. Въпреки това, нека повторим, при най-малко съмнение за настъпили усложнения с бременността, консултацията с АГ специалист е наложителна и не бива да се отлага. 

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Не бъдете любезни, бъдете искрени

Не бъдете любезни, бъдете искрени

„Общувайте с другите, но останете себе си”, съветва белгийският психотерапевт Тома д’Ансамбур чрез своя...
Направете дигиталния свят по-безопасен за децата увеличавайки достъпа им

Направете дигиталния свят по-безопасен за...

Ню Йорк, София 14 декември 2017 г. – Въпреки масовото онлайн присъствие на децата - 1 от 3 интернет потребители по...
Коледен базар в подкрепа на недонсоените деца

Коледен базар в подкрепа на недонсоените...

Вече шеста година Фондация „Нашите недоносени деца“ организира благотворителен Коледен базар „Подари...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: