Възглавнички header 2017

John Lewis премахна разделението на момчета и момичета за детските си дрехиJohn Lewis 
стана първата търговска верига на Острова, премахнала разделението и етикирането на детските дрехи на такива за момчета и за момичета. Детските дрехи в магазините на John Lewis вече са смесени чрез обединяването на досегашните секции за момчета и момчета, като тази мярка скоро ще бъде приложена и в сайта за онлайн продажба на дрехи на марката. 

За да се отличават от дрехите за възрастни, тези от собствената марка на John Lewis за деца вече се предлагат под общото наименование Girls & Boys и Boys & Girls (момчета и момичета или момичета и момчета). Изключение правят ученическите униформи, но скоро и при тях ще бъде премахнато разделението по пол, съгласно публично оповестените планове на търговеца. 

Същевременно дизайнът на дрехите остава непроменен – потребителите могат да намерят в магазините на John Lewis както поли, рокли и блузи в пъстри цветове, с принтове и щампи на цветя, приказни герои и др., така и тишърти с роботи и суитчъри в тъмни цветове, предпочитани от момчетата (или техните родители). Вече е в продажба и нова колекция с унисекс модели, включваща дрехи с принтове на динозаври и космически кораби. Посланието на търговеца е простичко – независимо от цвета, дизайна и модела на дрехата, тя може да бъде носена както от момичета, така и от момчета.  

„Ние не желаем да следваме стереотипите за полово разделение в колекциите на John Lewis и вместо това искаме да дадем на потребителите си по-голям избор и разнообразие, така че както родителите, така и децата да могат да избират онова, което биха искали да облекат“, заявява ръководещата детския департамент на John Lewis Каролин Бетис. 

Както може да се очаква, стъпката, предприета от John Lewis, среща широка подкрепа, но провокира и шумна критика, като и в този случай мненията, оценките и дискусиите се афишират преди всичко чрез Twitter. 

През последните години много търговци на конфекция бяха атакувани заради отделни продукти или цялостна политика на „сексизъм“, включително по отношение на детското облекло. Така например наскоро избухна скандал във връзка с розови детски шапки с надпис „Бъдеща съпруга на футболист“, предлагани в един от обектите на Националния тръст за съхранение на културно-историческото наследство Великобритания. Шапките скоропостижни бяха изтеглени от продажба, а представителите на National Trust поднесоха своите извинения, като прехвърлиха отговорността върху мениджмънта на самия обект. 

От Gap също разбуниха духовете с рекламните послания на новата си линия детско облекло, определящи момичетата като „социални пеперуди“, а момчетата като „малки учени“. Ярък пример на сексизъм и възпитание на подрастващите в този порочен начин на мислене, според критиците. 

Подобен е случаят и с Asda, чиито дрешки за момичета и момчета са противопоставени едни на други чрез лозунги като „Хей, сладурче“ и „Понитата са супер“ и „Бъдещ учен“ или „Момчетата са си момчета“. В този случай е излишно уточнението кои лозунги към кои дрешки се отнасят, което е и поводът за възмущението. 

Не всички коментари във връзка с решението на John Lewis обаче са положителни. Андрю Бриджън – парламентарен представител от консервативната партия – даде следната оценка: „Нямам никаква идея какви би трябвало да са мотивите на John Lewis, за да направят това. Етикетите и табелите за момчета и момичета са информативни. Смятам, че премахването им би могло да е много объркващо за потребителите. За мен това е пореден пример за шестващата политкоректност и, независимо дали е стъпка в правилната посока, е отправна точка за дебат. Не мога да си представя как потребителите ще се втурнат да купуват рокли за своите шестгодишни момченца“. 

„Това е фантастична новина и ние се надяваме това да тласне към такава промяна и други търговски вериги и онлайн търговци. Тениската си е просто тениска – не би трябвало да има тениски само за момчета и такива само за момичета“, противопоставят се на горното мнение от гражданското обединение Let Clothes Be Clothes. 

А какво е вашето мнение? Заклеймили ли сте розовия цвят като такъв само за момиченца, а синия – за момченца? Как ще реагирате, ако малкият ви син пожелае да облече тениска с феи или пък рокля, а дъщеричката ви предпочита да носи дънки и суитчъри с Макуин и Баз Светлинна година? И бихте ли предпочели да пазарувате от онлайн магазин, в който е невъзможност сортирането на облеклата на такива за момчета и за момичета? 

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Не бъдете любезни, бъдете искрени

Не бъдете любезни, бъдете искрени

„Общувайте с другите, но останете себе си”, съветва белгийският психотерапевт Тома д’Ансамбур чрез своя...
LIDL ПРЕДЛАГА УНИВЕРСАЛЕН ПОДАРЪК ЗА ПРАЗНИЦИТЕ

LIDL ПРЕДЛАГА УНИВЕРСАЛЕН ПОДАРЪК ЗА...

13 декември 2017 г., София. Най-голямото Коледно предизвикателство винаги е било да откриеш верния подарък за...
КОНКУРСЪТ ЗА ДЕТСКА РИСУНКА “ПЪТЯТ И АЗ“ ВДЪХНОВЯВА БЪДЕЩИ ИНОВАТОРИ

КОНКУРСЪТ ЗА ДЕТСКА РИСУНКА “ПЪТЯТ И АЗ“...

Renault България в партньoрство с Министерството на образованието и науката и детски научен център “Музейко”...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: